pust,cvrtje,zima,sladice

Krofi s čokolado

Krofi za čokoholike

Krofi s čokolado
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kocke kvasa Fala

30 g kislega testa Fala

700 g bele moke

200 g mleka

120 g kisle smetane

80 g masla

60 g sladkorja

5 rumenjakov

4 žlice ruma

1 pecilni prašek

1 velika žlica koncentrata vanilje

2 mali žlički soli

Čokoladno polnilo:

5 dl mleka

1 čokoladni puding

100 g temne čokolade

3 žlice kakava v prahu

3 žlica sladkorja

3 žlice lešnikovega namaza

2 beljaka

Postopek

1. Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek in kislo testo Fala. Kvas Fala raztopimo v mleku, ga prilijemo k moki, dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo na najnižji hitrosti in med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Nato zvišamo hitrost mešanja na najvišjo in mešamo toliko časa, da so sestavine res lepo povezane med seboj, da postane testo lepo gladko, svilnato in odstopa od posode. Posodo s testom prestavimo na toplo in jo prekrijemo s folijo, da se testo ne izsuši ter pustimo dobro uro, da vzhaja.

2. Med vzhajanjem pripravimo čokoladno polnilo: po navodilu skuhamo puding, vmešamo 100 g čokolade in ohladimo. Beljaka stepemo v trd sneg s postopnim umešanjem treh žlic sladkorja in kakava. Sneg in lešnikovo kremo vmešamo v čokoladni puding.

3. Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo, oblikujemo v valj in tega razrežemo na približno 8 dag težke koščke. Te v dlaneh oblikujemo v kroglice, zložimo na krpo, pokrijemo s krpo in pustimo ponovno vzhajati na toplem.

4. Vzhajane krofe ocvremo v vroči maščobi – najprej tri minute na eni strani, nato še na drugi. Poberemo jih s penovko iz olja, položimo na papirnato servieto, da vpijejo odvečno maščobo in še vroče napolnimo z nadevom. Ko se ohladijo, jih posujemo z mletim sladkorjem.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.