praženje,jesen,poletje,pomlad,zima,veganstvo,vegetarijanstvo,glavne jedi,zelenjavne jedi,kosilo,malica,večerja

Vegan pulled pork

odlična alternativa mesnemu hamburgerju

Vegan pulled pork
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

200 g Jackfruit

1 čebula

1 ½ žličke kumine

3 žličke dimljene paprike

3 žličke sladke paprike

2 žličke sojine omake

1 skodelica zelenjavne jušne osnove

3 žličke paradižnikove omake

sol

poper

1 olja (ali brez)

Solata:

2 skodelici rdečega zelja (naribanega)

1 skodelica korenja (naribanega)

limona

sol

3 žlice sojine smetane

rižev sirup

Postopek

1. Čebulo prepražimo na vodi ali žlički olja. Ko čebula zadiši, ji dodamo Jackfuit in vse skupaj pražimo nekje 5-10 minut. Dodamo vse začimbe in zelenjavno jušno osnovo ter kuhamo oz. pražimo vse skupaj nekje 20-30 minut.

2. Pripravimo solato tako, da vse sestavine samo zmešamo skupaj in solimo ter sladkamo po okusu.

3. Sestavimo sendvič in dodamo po želji razne omake, od veganske majoneze, kečapa, sojine smetane, salse, bbq omako itd.. uživajte in dober tek!


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

zzak1977  

kuha že od: 31.7.2009

Št. objav: 2193

Objavljeno 12.9.2019 ob 16:53

Why?

helgula  

kuha že od: 21.4.2006

Št. objav: 551

Objavljeno 12.9.2019 ob 17:12

Jackfruit najbrž?

Kolebnica  

kuha že od: 12.3.2017

Št. objav: 24

Objavljeno 12.9.2019 ob 20:31

Tudi mi imamo radi jackfruit - svežega, če smo kje v krajih, kjer uspeva in v veganskih sendvičih, ko smo doma.

Pripravim ga podobno kot Vesna in je zelo okusen.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 12.9.2019 ob 20:35

Če je PORK ne more biti veganski. Očitno vlada moda veganizacije imen jedi. So mi pojasnili, da to pomeni, da se veganske jedi imenujejo kot mesne. Čemu neki? Kdor je vegan, bo vegan tudi brez mesnega imena v jedi, kdor ni, bo pa zmeden. Ali pa veganom vendarle zadiši meso, a ga zaradi zadržkov pač ne jedo, pa ga pač pustijo v imenu? Ne vem no, meni se zdi neprimerno in tumasto jed imenovati po sestavini, ki je ne vsebuje. Kot bi govejo juho imenovali zelenjavna, ker pač vsebuje korenček in peteršilj.

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 12.9.2019 ob 20:54

Tudi meni v nazivu recepta zbode v oči "pork". Za tiste, ki vam ravno tako, kot mnogim, ne odgovarja naziv receptov v tujih jezikih, pork je svinjina. In mi ni jasno, zakaj iskati nadomestke mesu. Zakaj ne mora torej biti samostojna zelenjavna jed?

Naprimer burek je burek, sirov burek to ni, ampak je sirnica. Hamburger je sinonim za slastno mleto meso, obdano z omakami, slanino, zelenjavo.

Jackfuit ali jackfruit?

Mamamia dobro povedano. Zakaj pa je recept med zdravimi jedmi? Soja ni zdrava, ni koristna za človeški organizem.

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12641

Objavljeno 12.9.2019 ob 22:53

Zelo vesel

Očitno sem samo jaz tako butasta, da ne vem, kaj je -Jackfuit, sem morala vprašati strička Googla

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 13.9.2019 ob 6:13

Nihče ni butast, če ne pozna vseh plodov narave iz drugega konca sveta tudi jaz nisem tega poznala, niti po okusu ne vem, kakšno je. Pa niti ni nekih potreb.

Cila  

kuha že od: 5.10.2006

Št. objav: 3768

Objavljeno 13.9.2019 ob 6:24

Izgleda slastno. Moti me le, da je treba za sendvič uporabiti stvari, ki pri nas ne rastejo in jih dobiš najverjetneje le v predelani obliki, ko že veliko izgubi primerjalno s svežim sadežem. Prisegam na tisto, kar raste okoli mene. Jackfuit (=jackfruit) je pa podoben zapis, kot bi za naše hruške napisali "vzemi 5 hušk".

Več: https://en.wikipedia.org/wiki/Jackfruit

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 13.9.2019 ob 8:46

Žalosten

jackfuit tako ali tako ne pomeni nič.

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 13.9.2019 ob 9:35

Sojino "meso" (namesto sojin nadomestek za meso), žitno "meso" (namesto žitni nadomestek za meso), veganski "hamburger", veganske "piščančje" kračke ... Dejstvo je, da je tovrstno poimenovanje vegetarijanskih in/ali veganskih živil ter gotovih jedi, katerim meso niti blizu ni prišlo in je zato tako poimenovanje po mojem mnenju zavajajoče, če že ne nesmiselno, postalo vsakdanje dejstvo. Pika. To je zdajšnja realnost. Pa če se tule pod Vesninim receptom razpočimo, tega ne bomo spremenili.

Dejstvo je pa tudi, da so marsikatere t.i. "mesne" veganske jedi po okusu zelo podobne "originalom". Vegetarijanska in veganska kulinarika je v zadnjem desetletju izjemno napredovala v "ponarejanju" mesnih okusov, iskanje veganskega "mesnega okusa" je na nek način iskanje veganskega svetega grala - doseči peti okus (umami), torej slasten "mesni" okus. Več o umamiju si lahko preberete tule: http://www.znanostinkuhanje.net/ena-dva-tri-stiri-umami/ , pisec (vsaj) meni izredno zanimivega bloga "Znanost in kuhanje" je molekularni biolog. Priporočam branje!

Kako torej prelisičiti brbončice in posledično možgane, da bi pri uživanju brezmesnih jedi (oziroma nasploh pri jedeh brez sestavin živalskega izvora) med žvečenjem (karikiram) z zaprtimi očmi menili, da jemo slastno meso, dišeče ribe, aromatičen staran sir in podobno?

Narava nam ponuja raznolika živila rastlinskega izvora in glive, lahko pa si pomagamo tudi s "kemijo", torej začimbnimi mešanicami z dodanim (natrijevim) glutamatom, soljo glutaminske kisline, ki je ena izmed osnovnih aminokislin, ki gradijo proteine. Ker sem laik na tem podočju, se opravičujem za morebitno nestrokovno poimenovanje.

Skratka, tudi živila, ki niso živalskega izvora, nam uspešno pričarajo tako zaželeni "mesni" okus. Zakaj je torej potrebno še "mesno" poimenovanje veganske jedi? Nomen est omen?! Paradoksalno ...

Kogar zanima, lahko na naslednjih povezavah najde več o živilih za "goljufanje" brbončic (https://www.onegreenplanet.org/vegan-food/vegetables-that-ca) in načine, kako pretentati tudi oči, med drugim tudi z veganskimi ocvrtimi bedrci (https://www.thespruceeats.com/best-vegetarian-meats-and-sub) , saj vsi vemo, da jemo tudi z očmi, kajne?

Podoben trend se dogaja tudi na področju "sladkega" (razni kvazi "tiramisuji", "kremšnite" brez jajc in mlečne smetane), nadvse popularno je popolnoma neumestno poimenovanje napitkov iz oreškov, stročnic, ki vsekakor niso "mleko", kajti izraz mleko pomeni nadvse hranljivo tekočino, ki jo proizvedejo oz. izločijo mlečne žleze samic sesalcev ... Tudi klasične tehnike priprave niso več "svete", nadvse popularni so recimo "krofi" iz pečice, po možnosti v testu ni ne jajc ne sladkorja, Maličijo se znameniti recepti, toda dovolj o tem, da ne (na)smetim preveč pod Vesninim receptom.

Da ne pozabim, jackf(r)uit ... Vesna piše tudi blog https://www.vglittlespoon.com/sl/ , recepti z lepimi fotografijami so raznoliki in zanimivi. Ta recept je tam objavila že pred slabim letom ( https://www.vglittlespoon.com/sl/recipes/vegan-pulled-pork/) in jackf(r)uit je tudi tam napisan včasih z r-jem, včasih brez. Sklepam torej, da gre samo za površnost pri pisanju in/ali pomanjkljivo oziroma nestrokovno lektoriranje, ne pa za nepoznavanje imena sadeža jackfruit (nangka oziroma Artocarpus heterophyllus iz rodu kruhovcev).

Skratka, VesnaZupet, zanimiv recept, toda popravki besedila recepta (tam in tu) bodo zelo dobrodošli.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.