vlaganje,jesen,zima,vegetarijanstvo,ostalo,zelenjavne jedi

Ajvar iz bučk

ko neveš kam z bučkami

tibe  
    ozimnica: slani shranki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kg rdeče očiščene paprike

1 kg očiščenih bučk

1,5 kg paradižnikov

3 srednje velike čebule

3 stroki česna

50 g soli

75 g sladkorja

50 ml olja

75 ml kisa

130 g gorčice

Postopek

1. Pred pričetkom kuhanja si pripravimo delovno mizo ali pult, na katerem bomo pripravljali ajvar, pult očistimo in pripravimo vse sestavine, ki jih bomo uporabljali, da kasneje ne bomo izgubljali časa, ko bomo že v polnem teku s pripravo. Najprej očistimo in stehtamo bučke, olupimo čebulo in česen.

2. Paradižnik operemo, odstranimo peclje in stehtamo. Ker paradižnik zmeljemo, ga ni potrebno lupiti. Olupljeno čebulo in česen na drobno narežemo. Papriko operemo, prerežemo na pol po dolžini, odstranimo semena in stehtamo.

3. Začnemo z mletjem sestavin, kjer vrstni red pridelkov pri mletju menjamo, ker nekateri pridelki vsebujejo več soka in je potrebno zaradi kvalitetnega mletja mesoreznice izmenično mleti paradižnik, papriko in bučke.

4. V loncu na olju najprej prepražimo čebulo, dodamo česen in ko zadiši po česnu, dodamo mlete sestavine, bučke, papriko, paradižnik, sol in sladkor in pustimo vreti na zmernem ognju eno uro, lonca ne pokrivamo in med vrenjem večkrat premešamo. Preverimo, če je dovolj slano, po potrebi dosolimo, dodamo gorčico in kis, ponovno dobro premešamo, preizkusimo in če smo zadovoljni, začnemo polniti kozarčke.

5. Predhodno smo pripravili čiste kozarčke in pokrovčke za vlaganje našega ajvarja z dodanimi bučkami. Kozarčkov ni potrebno ogrevati, če imamo postavljene na kovinski površini, med polnjenjem ne bodo počili, drugače damo pred polnjenjem v kozarček kovinsko žlico, ki jo odstranimo, ko je kozarček poln in tudi na ta način nam kozarček ne bo počil.

6. Kozarčke polnimo do vrha, če je ajvar gost, moramo paziti, da se ne naredijo zračni mehurčki, jih tesno zapremo, za par minut obrnemo na pokrovček (na glavo) in jih pri ponovnem obračanju zlagamo na prostor, kjer jih bomo pokrili z odejico ali kuhinjsko krpo in počakali, da se ohladijo. Ko so ohlajeni, jih opremimo z etiketo s podatkom o imenu shranka in letnico. Kozarčke shranimo v primeren prostor, kjer niso izpostavljeni dodatnemu segrevanju in svetlobi. Uporabnost izdelka je najmanj dve leti.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.