Skutna pogača z borovnicami

idealno pecivo za začetek poletja

Skutna pogača z borovnicami
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 15 minut 1 ura 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

1 kocka kvasa Fala

30 g kislega testa Fala

2,5 dl mleka

750 g moke

180 g kisle smetane

60 g sladkorja

3 rumenjaki

4 žlice olja

2 mali žlički soli

Nadev:

500 g skute

400 g borovnic

2 beljaka

12 dag sladkorja

1 jajce za premaz

Postopek

1. V posodo odmerimo mokre sestavine (polovico mleka, jogurt, rumenjake) in v preostalem mleku raztopljeni kvas Fala ter sladkor. Premešamo, dodamo moko in kislo testo Fala ter med počasnim mešanjem postopno dodajamo na lističe narezano maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti, da postane testo gladko in se ne trga, če poskušamo s prsti kroglico testa razvleči. Posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

2. Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Medtem pripravimo nadev. Iz beljaka stepemo sneg, med mešanjem mu postopno dodajamo sladkor. Sneg vmešamo v skuto.

3. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri kose in damo počivati za deset minut. Vse kose spočitega testa razvaljamo in izrežemo enako velike kroge. Za pest borovnic damo na stran za kasneje (za okrasitev kroga na sredini), preostale pa razdelimo na tri dele.

4. Prvi kos testa položimo na pekač, ga premažemo s tretjino nadeva in posujemo z delom borovnic, preko položimo drugo plast testa, namažemo z nadevom in posujemo borovnice ter ponavljamo do četrte plasti testa, ki je na vrhu. Na sredino kroga položimo kozarec in od kozarca proti robu razrežemo na 16 delov. Vsak izrezan del trikrat zavrtimo okrog osi, da dobimo lepo zapleteni zunanji del pogače.

5. Oblikovano pogačo premažemo s stepenim jajcem in jo damo še enkrat vzhajati. Vzhajano pogačo prestavimo v vročo pečico in pečemo pol ure na 190 stopinj. Nato jo vzamemo iz pečice, po sredini posujemo preostale borovnice in damo nazaj v pečico za dobrih deset minut.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.