kuhanje,mariniranje,praženje,brez glutena,LCHF,glavne jedi,tople predjedi,mesne jedi,kosilo,malica,slovesnost,večerja

Kačji (pitonov) kari (curry)

jed za hude gurmane

Borchi  Izvor: Slovenija/ZDA
Kačji (pitonov) kari (curry)
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

file pitona (ali druge kače) cca. 200 g

file piščanca cca. 300 g

5 strokov česna

čebula 1 velika (ali četrt ene in sušena čebula 30 g)

sojina omaka

riževo vino/kis ali belo vino

svež ingver (1 košček)

curry ali masala mešanica začimb (1 jušna žlica)

limonina trava (opcijsko)

čili (opcijsko)

ghee (kuhano maslo)/kokosovo olje in oljčno olje

priloga: vok zelenjava (korenček, paprika, bučke, cvetača...) ali divji riž

Postopek

1. File kače kuhamo najmanj 2 uri v obilici izvirske vode ob dodatku dveh rezin ingverja, prepolovljenem neolupljenem stroku česna in četrtini neolupljene čebule. Meso mora biti na koncu toliko mehko, da lahko vilico vanj normalno zabodemo.

2. Meso poberemo iz kropa in počakamo, da se toliko ohladi, da ga lahko primemo. Narežemo ga na tanke manjše rezine. Piščanca pa na trakce velikosti 2-3 cm.

3. Obe vrsti mesa zmešamo, mu dodamo par rezin česna, polijemo s sojino omako in oljčnim oljem in pustimo marinirati minimalno pol ure.

4. Na blagem ognju na mešanici gheeja in kokosovega olja prepražimo čebulo, potem dvignemo plamen in dodamo par tankih rezin ingverja, strt preostali česen in vse suhe začimbe. Pražimo ob stalnem mešanju 1-2 minuti.

5. Dodamo meso in ga popečemo, da lepo porjavi iz vseh strani in zakrkne. Dodamo par žlic vina, še kako minuto do dve popražimo. Poskusimo, ali je dovolj slano in po potrebi dodamo sojino omako ali malce solimo. Zalijemo s kakim decilitrom vode in na manjšem ognju kuhamo, da se okusi spojijo, 5-10 minut.

6. Posebej pripravimo prilogo (glej sestavine) in serviramo pomešano s prepraženo vok zelenjavo, kateri dodamo le nekaj sojine omake, lahko pa tudi na kepici divjega riža (ni sorodnik riža, temveč povsem druga rastlina, ni pa LCHF priloga).

7. Voila! ;)


Opombe

1. Če imate celo kačo, najdite na internetu, kako jo izkožiti, izkoščičiti in kateri njen del je primeren za pripravo.

2. Čas priprave lahko skrajšate tako, da kačo kuhate v loncu na pritisk (ekonom). 45 - 60 min bo dovolj v tem primeru. Povsem mehko meso kače ne bo nikoli, saj je izredno mišičasto. Zato ga je tudi potrebno rezati na tanke rezine.

3. Lahko pripravite jed v celoti s kačo in piščanca izpustite. Je pa to seveda povezano tudi s ceno jedi, saj je kupljeno meso kače kar drago. Pa tudi s tem, da navadno dobiš kak manjši kos, ki ni dovolj za 4 osebe, če recimo povoziš kakega debelega goža po nesreči. Potem lahko narediš kvečjemu toplo predjed. In nenazadnje, po mojih izkušnjah, meso piščanca lepo dopolni okus kačjega. Meso kače mene spominja na hibrid govejega jezika in hobotnice, tudi po trdoti.

4. Če imate sušeno čebulo, potem jo dodate na popraženo meso, preden ga zalijete z vinom, v tem primeru seveda prvo fazo preskočite in najprej na vroči ponvi prepražite začimbe. Meni osebno je s sušeno čebulo bolje, je pa to seveda stvar okusa. Igrajte se...

5. Jed bo bolj okusna in bolj zdrava, če jo boste pripravili z bio sestavinami. No, kače so itak vse bio večinoma. :)

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

anka  

kuha že od: 7.9.2005

Št. objav: 4627

Objavljeno 19.3.2018 ob 13:53

Moram rečt, da v Sloveniji še nisem zasledila recepta s kačjim mesom, niti nisem vedela, da je dostopno pri nas. Jed bi poskusila, nebi se pa sama lotila priprave, še toliko manj, ker mi začimbe niso priljubljene.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.