kuhanje,praženje,glavne jedi,testenine,kosilo

Italijanski peresniki carbonara

okusne testenine

Climber33  Izvor: Italija
    testenine
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 15 minut 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Cca 2 osebi

350 g kvalitetnih peresnikov

150 g pancete (lahko tudi slanine, vendar panceta naredi svoje)

sveže mlet črni poper

2 jajci (oz 3, če so manjša)

parmezan (50-100 g) mora biti sveže drobno nariban

1 do 2 stroka česna (opcijsko)

oljčno olje

Postopek

Na majhne kocke narezano panceto počasi pražimo na oljčnem olju, nekaj minut, da se mast začne počasi razpuščati. Dodamo sveže mlet črn poper (mora ga nekaj biti, ne da je prepekoče, toda mora se ga čutiti). Zatem dodamo še drobno nasekljan česen in zmerno pražimo še minuto, nakar dodamo kuhane (al dente) peresnike. Lahko dodamo par žlic vode od kuhanja testenin. Nazadnje dodamo mešanico dveh jajc in drobno naribanega parmezana (jajca stepemo v posodi z metlico in jim dodamo parmezan). Na tej točki moramo biti pazljivi, jajca ne smejo zakrkniti. Vse skupaj samo zelo na hitro premešamo in takoj serviramo. Postana karbonara je namreč suha.


Opombe

Recept je iz Italije (žlahta). Tako to pripravljajo pri njih, so kar striktni ko pride do testenin in postopkov in sestavin (čeprav v tem receptu je navedena panceta, v "originalu" se uporabi kos prekajene svinjine. Izredno okusno, če se držite postopka.

Zelo okusno je tudi, če se doda pražene šampinjone, jurčke... tako lahko kdaj popestrimo recept.

Karbonara na italijanski način je brez smetane. Smetana je priljubljen dodatek, toda potem to ni več karbonara. Tisti pristni okus karbonare je absolutno brez smetane. Lahko jo seveda dodate v mix jajc in parmezana, pa bo prav tako okusno, sam pa priporočam karbonaro brez smetane (in peteršilja - tudi to je popularen dodatek). Tudi v restavracijah sem karbonaro vedno delal a la cart po zgornjem receptu, čeprav pri nas v Sloveniji v restavracijah skoraj vedno dodajajo tudi smetano... Dober tek.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Climber33  

kuha že od: 26.1.2018

Št. objav: 1

Objavljeno 26.1.2018 ob 17:22

Ps ( v originalnih sferah se pravzaprav uporabi drug kos mesa prekajene svinjine-v tem receptu je kar panceta kar ne spremeni drasticno okusa )

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.