velika noč,pečenje,kruh

Velikonočni zajci

obvezno na velikonočni mizi

Velikonočni zajci
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

½ kocke kvasa Fala

2 dl mleka

45 dag bele moke

9 dag kisle smetane

7 dag masla

3 dag sladkorja

1 rumenjak

1 jajce

1,5 male žličke soli

nekaj rozin za oči

Postopek

1. Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo vse ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko ter odstopa od posode. Posodo pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.

2. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razrežemo na enako velike koščke in pustimo počivati nekaj minut. Nato vsak kos testa oblikujemo v daljši svaljek. Odrežemo dva koščka, enega manjšega za repek, enega malo večjega za glavo zajca. Preostali svaljek zavijemo v klobčič, ga položimo na pekač in pritrdimo kroglico, ki smo jo oblikovali iz manjšega koščka odrezanega svaljka. Drugi, malo večji odrezani del od svaljka malo sploščimo in nakažemo obliko glave. Nato jo na dolžini ene tretjine prerežemo in zarezana konca oblikujemo v ušeska. Del, ki se še drži skupaj, pa oblikujemo v glavo in jo pritrdimo na vrhu zvitega klobčiča. Na mesto oči pritisnemo rozino, celega zajca pa nato premažemo s stepenim jajcem. Enako oblikujemo zajce iz vseh ostalih kosov testa.

3. Zajce pustimo vzhajati na toplem, nato pa jih prestavimo v vročo pečico in pečemo približno 20 minut na 175 stopinjah, da se spečejo in lepo obarvajo.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.