božič,novo leto,velika noč,pečenje,kruh

Pletenka iz štirih trakov

tako lepo pletenko vam bo skoraj škoda raztrgati:)

Pletenka iz štirih trakov
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

½ kocke kvasa Fala

2 dl mleka

47 dag bele moke

5 dag kisle smetane

5 dag masla

4 dag sladkorja

1 vanilin sladkor

1 rumenjak

1 jajce

0,2 dl ruma

1,5 male žličke soli

1 jajce za premaz

Postopek

1. Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo vse ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Najprej mešamo počasi in med mešanjem dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo in postane testo gladko ter odstopa od posode. Posodo pokrijemo in pustimo testo na toplem vzhajati.

2. Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razrežemo na osem enako velikih kosov in pustimo počivati nekaj minut. Nato vsak kos testa oblikujemo v daljši svaljek.

3. Štiri svaljke postavimo enega poleg drugega, tako da se na gornji strani držijo skupaj, spodaj pa je vsak svaljek/trak pletenke bolj narazen. Pletenko začnemo spletati tako, da trak na desni strani prestavimo preko drugega traka z desne strani. Nato drugi trak z leve privzdignemo in skrajno levega prestavimo pod njim proti sredini in preko tretjega z leve strani (to je bil prvi krak na desni strani, ki smo ga tik pred tem prestavili. Nato znova skrajno desnega pa prestavimo preko drugega z desne in nadaljujemo spletanje z leve strani; vedno z zunanje strani proti notranji (desnega nad sosednjim, levega pod sosednjim in oba nato na sredini ravno obratno). Ko zaključimo spletanje, še lepo zaključimo in po potrebi malo spodvihamo zaključni del.

4. Spleteno kito previdno položimo na pekač (to bo lažje, če jo bomo že spletali na peki papirju) in damo na toplo vzhajati. Pletenka mora res dobro vzhajati. Če bi jo prehitro prestavili v vročo pečico, se nam bi spleteni trakovi med seboj zaradi pospešenega vzhajanja v pečici lahko natrgali.

5. Pletenko premažemo s stepenim jajcem tik preden jo prestavimo v vročo pečico. Pečemo jo pri 175 stopinjah približno pol ure.


Opombe

OGLASNO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.