martinovo,piknik,kruh

Mešani kruh s sezamom in sončnicami

kruh kot je včasih bil

Mešani kruh s sezamom in sončnicami
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Faza I:

7 dl vode

15 dag ržene moke

75 dag bele moke

Faza II:

½ kocke kvasa Fala

20 dag kislega testa

3 žlice semen sezama

3 žlice semen sončnic

3 male žličke soli

0,5 dl vode

Postopek

1. Vodo in obe vrsti moke dobro premešamo, pokrijemo s folijo in pustimo počivati tri ure na hladnem. Nato dodamo v posodo kislo testo*, nadrobimo kvas Fala in mešamo toliko časa, da postane testo povsem prožno in odstopa od posode. Takrat dodamo še semena sezama in sončnic, sol in premešamo, da se semena enakomerno razporedijo, dodamo vodo in premešamo le toliko, da se voda razporedi po testu. Posodo znova pokrijemo in damo vzhajati.

2. Ko je testo vzhajalo, ga stresemo na gladko površino, z dlanmi potisnemo testo na vse strani in pustimo še nekaj minut počivati. Nato gornji rob zavihamo proti sebi in pritisnemo obrnjen rob ob spodnjo plast. Nadaljujemo z vihanjem roba na levi strani, potisnemo rob gornje plasti ob spodnjo in enako še na desni strani. Nato na spodnji strani zavihamo rob navzgor in nato zavijemo, kot bi želeli testo zviti v zavitek ali potico ter pri tem zategujemo, da dobimo štruco z napeto površino. Dobljeno štruco med dlanmi vrtimo in potiskamo z dlanmi testo od strani pod samo štručko, ki se ob vrtenju spreminja v gladek hlebček. Položimo ga na pomokano krpo v pehar z gladko stranjo na dnu peharja in pokrijemo s krpo ter damo na toplo vzhajati.

3. Vzhajan hlebec obrnemo na pekač, z nožem zarežemo več črt in damo v vročo pečico. V pečico postavimo tudi posodo z vodo, ki bo med peko izhlapevala in ustvarjala soparo. Kruh pečem pol ure na 240 stopinjah, nato temperaturo zmanjšamo na 180 stopinj ter pečemo še približno pol ure.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.