brez glutena,vegetarijanstvo

Domača mozzarella

ko jo boste enkrat naredili doma, je ne boste več kupili, saj je hitro pripravljena in zelo okusna.

taanjaa  Izvor: Slovenija
    sirove jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 15 minut 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 1 srednja mozzarella

3 l domačega polnomastnega mleka

0,5 dl kisa za vlaganje

1 žlička soli

Postopek

1. V domače mleko damo kis za vlaganje in ga skuhamo. Kmalu bomo opazili, da se mleko "siri". Tik preden bi okisano mleko zavrelo, lonec odstavimo od vročine. S tem zagotovimo elastičnost mozzarelli, saj če bi okisano mleko vrelo 3 minute, bi se sesirilo in bi dobili domačo skuto.

2. Vsebino precedimo (lahko si prestrežemo izjemno zdravo sirotko). Mozzarello, ki nam je ostala na cedilu, dobro ožmemo. Nato na mozzarello damo žličko soli, pregnemo ter oblikujemo v poljubno obliko.

3. Najboljše je, da jo uporabimo takoj, če pa jo želimo shraniti za nekoliko kasneje, jo damo v rahlo osoljeno vodo - če bo v slanici predolgo, bo izgubila svojo lepo obliko in zunaj postala mehka, notri pa bo še vedno čvrsta.


Opombe

Mozzarella za nastanek potrebuje "sirilo", kar je v vsakem primeru nekaj kislega. Lahko uporabite tudi domač jabolčni kis, vendar bo potem prijetno dišala po jabolčkih. Prav tako se lahko uporabi citronska kislina, vendar ker z njo nisem nikoli delala, nebi vedela kolikšna količina zadostuje.

In še... iz tolikše količine mleka ne bo nastalo ogromno mozzarelle, vendar ima čar, ker je domača in ker je hitro pripravljena. Osebno npr. med pripravo musake mimogrede naredim mozzarello in jo takoj uporabim :)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

vegetar  

kuha že od: 13.1.2006

Št. objav: 189

Objavljeno 5.3.2023 ob 23:08

Če lahko sirilo nadomestimo s kisom za vlaganje ali citronsko kislino, zakaj potem v receptu na naslednjem linku uporabijo oboje, sirilo in citronsko kislino ?

https://oblizniprste.si/slastni-nasveti/domaca-mocare

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.