božič,novo leto,velika noč,pečenje,jesen,zima,brez glutena,sladice

Brezglutenska orehova potica

okusna potica za vse, ki ne jeste glutena

Eva Ana  Izvor: Slovenija
Brezglutenska orehova potica
    sladice: potice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri in pol 2 uri 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Kvasec:

pol kocke kvasa

žlička sladkorja

0,5 dl toplega mleka

Testo:

25 dag brezglutenske moke (uporabila sem Schar Mix B, ampak verjetno bi bila v redu katerakoli)

10 dag riževe moke

konkreten ščep soli

slab dl toplega mleka

naribana lupinica ene limone

žlica ruma

5 dag sladkorja

1 vanilin sladkor

2 jajci

4 dag masla

Nadev:

30 dag orehov

5 dag sladkorja

slab dl vročega mleka

žlica ruma

Postopek

1. V posodico zlijemo toplo mleko (ne vročega, ker potem kvas ne vzhaja!). Dodamo pol kocke (cca. 2 dag) kvasa in 1 žličko sladkorja. Z metlico premešamo in pustimo, da se kvas zgosti in vzhaja. To traja kakšnih 15 minut.

2. Vmes damo v posodo, v kateri bomo mesili testo, mešanico brezglutenske in riževe moke. Dodamo sol – če testo ni dovolj slano, potica ne bo imela polnega okusa. Premešamo moko s soljo.

3. V posodi (npr. v tisti, v kateri stepamo sladko smetano) zmešamo jajci, sladkor, vanilin sladkor, naribano limonino lupinico, rum in toplo mleko (ne vročega!).

4. Ko kvas vzhaja, ga zlijemo v jamico na sredini moke, prilijemo mešanico mleka in dišav, ter začnemo mešati z gnetilnimi kavlji pri največji hitrosti.

5. Po kakšni minuti, ko testo še ni čisto gladko, prilijemo stopljeno maslo in mešamo s kavlji tako dolgo, da se testo odlepi od posode (to traja kakšnih pet minut.)

6. Testo v posodi posujemo z riževo moko, da ga bomo potem, ko bo vzhajalo, lažje dobili ven iz posode. Posodo pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in ga pustimo vzhajati tako dolgo, da naraste približno na dvojno velikost. To traja različno dolgo, običajno pa slaba ura zadošča.

7. Vmes orehe zmeljemo, dodamo sladkor in rum, ter jih prelijemo z vrelim mlekom. Vse skupaj premešamo v gladko zmes.

8. Vzhajano testo na močno pomokani (seveda z riževo moko) kuhinjski krpi razvaljamo na takšno velikost, da bo ustrezala pekaču, ki ga imamo na voljo. Razvaljamo približno na pol centimetra debelo. Premažemo z nadevom. S pomočjo krpe zvijemo v potico. Ker je testo brez glutena, ni prožno in je zato zvitek zelo težko prestaviti v pekač - se hitro prelomi.

Priporočam raven pekač (ne okroglega), bo šlo lažje. Najlažje bo tako, da s kuhinjske krpe potico prevalite na peki papir, na katerem se bo pekla, potem pa jo kar skupaj s papirjem prestavite v ozek, podolgovat pekač.

9. Pečico vklopimo na 180 stopinj. V času, ko se bo segrela, bo testo vzhajalo ravno dovolj, da ga bomo dali v pečico (približno po 20-ih minutah). Pečemo 1 uro in 15 minut pri 190 stopinjah.

10. Potica je pečena takrat, ko zazveni votlo, če potrkamo po njej. Pečeno potico zvrnemo iz pekača na peki papir, najbolje na rešetko, in počakamo, da se ohladi. Če nam pa zelo diši, si odrežemo krajček za pokušino :). Zaradi tega potici ne bo nič hudega, vam pa tudi ne ...


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Trixi  

kuha že od: 23.9.2003

Št. objav: 15152

Objavljeno 3.1.2017 ob 17:49

Takšnih recepti za brezglutenske jedi pa res manjka in super izgleda!

NENA58  

kuha že od: 28.6.2009

Št. objav: 428

Objavljeno 19.4.2019 ob 21:48

Potico po tem receptu sem jo naredila že 3 x in je zelo okusna.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?gobica1402
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.