kuhanje,praženje,glavne jedi,tople predjedi,mesne jedi

Enostavni piščanec v smetanovi omaki z njoki

piščančji koščki z njoki v smetanovi omaki... odlično kosilo!

tasty  
Enostavni piščanec v smetanovi omaki z njoki
    mesne jedi: perutnina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

1 žlica masla

500 g piščančjega fileja

500 g njokov

1 dl vode

1 dl mleka

250 g smetane za kuhanje

3 topljeni sirčki (trikotniki)

2 žlici parmezana

sol

poper

Postopek

1. Piščančje meso narežemo na približno enako velike kocke. Pripravimo si vodo za kuhanje njokov.

2. V večji ponvi stopimo maslo, na katerem prepražimo meso, da popolnoma pobeli. Prilijemo vodo in mleko in pet minut kuhamo na srednje vročem ognju (vsebina mora vreti). Solimo in popramo.

3. Dodamo smetano za kuhanje, nekaj minut pustimo vreti. Dodamo topljene sirčke, počakamo, dokler se ne stopijo. Na koncu dodamo še parmezan. Po okusu lahko še solimo ali popramo.


Opombe

Če želite imeti omaka bolj gosto, dodajte manj vode. Čeprav na začetku izgleda omaka zelo redka, se bo zgostila, ko bomo dodali sirčke.

Postrežemo lahko kot glavno jed ali pa kot toplo predjed.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 2.1.2017 ob 9:11

Ta recept me pa ne more prepričati. Ko berem recept ne občutim nobene volje, strasti, ljubezni do kuhanja ampak samo, da je na hitro in da nasiti. Pogrešam začimbe , dišavnice,....

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 2.1.2017 ob 10:15

Vesel

Fasulas, tudi jaz sem pristaš dodajanja raznih začimb in dišavnic (včasih jih dam še preveč), zato razumem tvojo skepso, vendar vseeno predlagam, da poskusiš narediti piščanca takole po "asketsko", kot je napisala tasty.

Sama namreč zadnje čase na ta način pripravljam na koščke narezan puranji file, le da namesto smetane za kuhanje uporabim pol sladke smetane in pol mleka, koščke mesa pa pred peko oprašim z ostro moko. Običajno za dva ali tri jedce dodam le dva trikotnika topljenega sirčka, je pa res, da so trikotnički različnih proizvajalcev različno veliki. Parmezan dodam ali pa ne, odvisno od tega, ali je pri hiši.

Gotov obrok je zelo okusen in blagega mlečno-smetanovo-sirnega okusa, ki pride do polnega izraza, ker ga ne prekrije nobena dišavnica. Včasih dodam malce česna v prahu ali pa cel strok ali dva česna, ki ga/ju potem odstranim. Imeniten obrok, priporočam.

Prvotno sem vedno dodala na tenko nalistan česen in bodisi žajbelj ali timijan ter solila z domačo zeliščno soljo, na vsak krožnik pa dodala še popečeno hrustljavo rezino pancete ali zelo mesnate slanine - zelooooo okusno, priporočam, vendar sta v tem primeru nežni okus in aroma topljenega sirčka in piščančjega mesa seveda v ozadju.

Tasty, ko naslednjič pripravim jed, pošljem fotografijo v galerijo.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 2.1.2017 ob 10:36

Točno tako, kot je napisal Fasulas, neki, da te na hitro nasiti :( v osnovi me motijo jedi, ki so na pogled snežno bele, ne vem zakaj ampak se mi enostavno upirajo. Tudi topljeni sirčki niso na mojem repertoarju v nikakršni obliki še najmanj kot dodatek omakam.Če že, potemje mnogo bolje dodati bodisi gorgonzolo, ribani sir ali parmezan. Potem si tudi nemorem predstavljati dobre omake brez nekaj česna, čebulel....skratka to ni jed zame. Verjamem pa,da je avtorici zadeva všeč do te mere, da je želela recept deliti z nami. In prav je tako :)

Trixi  

kuha že od: 23.9.2003

Št. objav: 15152

Objavljeno 3.1.2017 ob 18:05

Tole Je pa res enostaven recept brez duše, nasiten pa vsekakor.

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 5.1.2017 ob 11:04

Vesel

Jaz verjamem, da je okusno, kot so okusni njoki v sirovi omaki. Mogoče bi bilo lepo, da bi se malo bolj potrudila pri dekoraciji, malo popra, malo peteršilja, mogoče rezino paradižnika in krožnik bi oživel. Jemo najprej z očmi.

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 11.1.2017 ob 19:12

Vesel

Tasty, nedavno sem pripravila piščanca po tvojem receptu. Njoki in koščki piščančjih prsi v nežni smetanovi omaki s topljenim sirčkom in peteršiljevim poprhom so odlični! Zraven je imenitno teknila pisana zelenjavna prikuha (korenček, grah in koruza z zeliščnim maslom).

Recept je korektno napisan, jed je hitro gotova, kar pride zelo prav zlasti med tednom, ko kuharici ali kuharju za hrbtom neučakano sitnari lačna mladež.

Recept priporočam in mu podeljujem petico, saj so zaradi blagega okusa smetane in topljenega sirčka možnosti kombiniranja z različnimi prikuhami neskončne.

Fotografiji sem že poslala v bazo in upam, da ti bosta všeč

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 11.1.2017 ob 19:39

Recept je pač preprost, čisto študentski. Sama delam podobno jed, le da brez topljenega sira, v omako pa dodam mešanico curry. In nikakor jed ne vre več, ko dodam smetano. Meso med pečenjem potresem s strtim česnom in poprom in potem s curryjem.

Je pa res, da ta jed ni fotogenična. Belo na beli podlagi ... malce peteršilja na krožniku, pa poprašeno z rdečo mleto papriko, na jedi vejica peteršilja in videz bi bil popolnoma drugačen.

Morda ja tasty še mlada in se uči, zato ji ne vzemimo volje, četudi sami s svojimi izkušnjami in okusom presegamo ta recept.

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 11.1.2017 ob 22:14

mamamia - vidim, da sva na isti valovni dolžini.

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 22.1.2017 ob 21:20

Vesel

Ponovno na jedilniku, namesto piščančjih prsi so v kremni sirovo-smetanovi omaki kraljevali koščki puranjega fileja, zraven pa kuhani špinačni njoki, zapečeni na maslu, za piko na i pa sem dodala še popečen kraški pršut. Odlična harmonija okusov!

Eno fotografijo gotove jedi sem poslala k receptu v bazo KulSlo, še ena fotka pa je tule: https://www.kulinarika.net/fotoalbumi/slika/DJFEIDMHwHJE

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 3.2.2017 ob 19:56

Vesel

Danes ponovno na jedilniku, uporabila sem puranje prsi, njoki so bili dvoji, špinačni in krompirjevi s skuto, zraven pa še na maslu popečena kuhana koruza in na maslu pocvrti kuhani trakci korenja. Odlično kosilo, ob priliki pošljem še fotografijo ali dve, tretja pa je tule: https://www.kulinarika.net/fotoalbumi/slika/L527IMI8FuFv

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.