božič,martinovo,miklavževo,novo leto,piknik,pust,rojstni dan,kuhanje,pečenje,sladice,jedi s sirom

Rezine z vaniljevo kremo, skuto in pomarančami

vzhajana dobrota iz skute in pomaranč

Rezine z vaniljevo kremo, skuto in pomarančami
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

1 kocka kvasa Fala

95 dag moke

15 dag kisle smetane

14 dag masla

5 dag sladkorja

4 dl mleka

2 jajci

2 rumenjaka

3 male žličke soli

Nadev:

50 dag skute

25 dag trde smetane (posnete s kuhanega mleka)

2 beljaka

15 dag sladkorja

4 pomaranče

Vaniljev nadev:

4 dl mleka

1 vanilin puding

8 dag sladkorja

2 rumenjaka

2 beljaka

2 žlici pšeničnega zdroba

1 strok sveže vanilje

2 žlici ruma

25 dag trde smetane (posnete s kuhanega mleka)

Postopek

Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku in ga prilijemo k ostalim sestavinam brez masla. Zamesimo kvašeno testo in med mešanjem postopno dodajamo rezine masla. Na koncu mešamo nekaj minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem ga damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo oba nadeva:

Skutni nadev: štiri beljake stepemo v trd sneg, postopno dodajamo 12 dag sladkorja. Smetano in skuto zmešamo z 9 dag sladkorja in primešamo polovico snega. Drugo polovico prihranimo za vaniljev nadev. Pomaranče olupimo, vsaki rezini odstranimo kožico in po želji razrežemo na koščke.

Vaniljev nadev: Prašek za puding zmešamo z dvema žlicama sladkorja, dodamo rumenjaka. Vaniljo prerežemo in odstranimo semena ter jo damo v preostalo mleko. Mleko zavremo in v njem skuhamo puding ter dodamo pšenični zdrob ter med mešanjem kuhamo še nekaj minut, na koncu dodamo rum in ohladimo. V mlačen puding vmešamo sneg beljakov, ki smo jih že predhodno zmešali.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri enako težke kose in pustimo počivati nekaj minut. Zatem vsak kos testa na tanko razvaljamo na velikost modela. Prvo plast položimo v pekač na peki papir in jo premažemo s polovico skutnega nadeva in razpredimo polovico koščkov pomaranč. Nadev prekrijemo z drugo plastjo testa in jo prekrijemo z vaniljevim nadevom, preko položimo tretjo plast testa. Testo premažemo s preostalim skutnim nadevom, razporedimo koščke pomaranče in prekrijemo z zadnjo plastjo testa. Pecivo damo na toplo vzhajati. Vzhajano pecivo premažemo s stepenim jajcem, ga na več mestih prebodemo in damo v vročo pečico. Pečemo slabo uro pri 175 °C, po potrebi prekrijemo s folijo. Pečeno ohladimo, stresemo iz modela in razrežemo na rezine.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.