božič,miklavževo,novo leto,pečenje,sladice

Orehova zvezdica s hruškami

orehi in hruške

Orehova zvezdica s hruškami
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

½ kocke kvasa Fala

2 dl mleka

50 dag moke

9 dag kisle smetane

9 dag masla

7 dag kislega testa

8 dag sladkorja

4 rumenjaki

3 male žličke soli

Nadev:

30 dag olupljenih hrušk

15 dag orehov

3 dag sladkorja

1 žlica meda

1 beljak

Postopek

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku V posodo odmerimo sol, moko, kislo smetano, kislo testo, rumenjaka, sladkor, prilijemo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopno dodajamo raztopljeno maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko so sestavine dobro povezane in testo odstopa od posode, testo pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanem pripravimo nadev. Olupljene in na koščke narezane hruške dušimo na ognju toliko časa, da se povsem zmehčajo in izhlapi odvečna voda. Med hruške vmešamo mlete orehe in dve žlici meda in na ognju mešamo še nekaj minut, nato odstavimo in ohladimo. Beljak stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju sladkorja in ga vmešamo v mlačen nadev ter tega ohladimo do konca.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelim na štiri enake dele in pustimo počivati nekaj minut. Nato vsak kos testa razvaljamo v obliko kroga – po potrebi malo obrežemo. Prvega položimo na pekač, ga premažemo z nadevom (bolje, da zunanji rob ne namažemo, preko položimo drugo plast testa, namažemo in ponavljamo do četrte plasti testa, ki je na vrhu. Na sredino kroga položimo kozarec in od kozarca proti robu razrežemo na 16 delov (najprej na štiri, potem vsakega na pol in potem še enkrat vsakega na pol). Vsak izrezan del 3-4x zavrtimo okrog osi (vsak par v nasprotni smeri – en del v levo, drugega v desno) in konici oblikujemo v zaključek.

Oblikovano zvezdo premažemo s stepenim jajcem in jo damo še enkrat vzhajati. Čez približno dvajset minut jo prestavimo v vročo pečico in pečemo približno pol ure na 190 °C.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.