rojstni dan otroka

Čoko mousse torta z bananami

pri nas zelo priljubljena torta

mamamia  Izvor: Avstrija
Čoko mousse torta z bananami
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 8 oseb

Za čokoladni biskvit:

5 jajc

120 g sladkorja

150 g moke

1 žlička pecilnega praška

30 g kakava ali čokolade v prahu

5 g masla

Za čokoladno peno:

6 dl sladke smetane za stepanje

400 g jedilne čokolade

2 celi jajci plus dva rumenjaka

Za nadev:

6 banan

Postopek

1. Moko presejemo skupaj s pecilnim praškom in kakavom ali čokolado v prahu.

Za biskvit damo cela jajca v posodo za stepanje in jih v vodni kopeli mešamo z metlico, da se segrejejo na 37 stopinj. Potem jih umaknemo iz vode in skupaj s sladkorjem stepamo, da se masa ohladi in postane svetlo rumena ter penasta.

2. V maso postopoma dodajamo presejano moko in jo z lopatko ali kuhalnico previdno vmešamo. Maso zajemamo od dna posode proti vrhu, kot bi delali osmice. Pazimo, da vmešamo vso moko oziroma da v testu ni grudic ali moke, ki je ne bi vmešali v jajčno zmes.

3. Testo zlijemo v tortni model premera 26 cm, po dnu obloženem s peki papirjem, in pečemo na 180 stopinjah od 20 do 30 minut. Testo mora biti na otip prožno in nekoliko mehko. Ohladimo ga na rešetki.

4. Za kremo najprej stepemo sladko smetano. Čokolado stopimo na pari ali v mikrovalovki.

Jajca in rumenjaka z metlico mešamo nad paro in ko se segrejejo, jih umaknemo in z električnim mešalcem stepemo v svetlo in penasto zmes. Potem v to zmes vmešamo del sladke smetane in z lopatko ali leseno kuhalnico, nikakor z električnim mešalcem, vmešamo, da dobimo enakomerno zmes. Šele potem postopoma dodamo preostanek smetane.

V zmes jajc in smetane nazadnje vmešamo še stopljeno čokolado. Ponovno najprej dodamo le en del, saj jo bomo tako lažje vmešali, potem pa v enakomerno razmešano kremo postopoma dodamo še preostanek čokolade.

5. Banane narežemo na kolobarje. Če želimo izrazitejši okus po bananah, eno ali dve banani zmečkamo z vilicami in vmešamo v del kreme.

6. Biskvit razrežemo na plasti. Spodnjo plast namažemo z malo čokoladne penaste kreme (če kremi dodamo zmečkane banane, najprej namažemo biskvit s to kremo) in jo obložimo z narezanimi bananami ter te prekrijemo z delom kreme brez banan. Ponovimo tolikokrat, kolikor imamo plasti (meni običajno uspeta dve, nisem mojster priprave visokih biskvitov). Torto poljubno okrasimo in pustimo nekaj ur v hladilniku.


Opombe

Banane dodamo po lastnem okusu, enako velja za jagode. Morda bi torta bila dobra tudi z višnjami in malinami. Nisem poskusila, pač ugibam, saj pri nas doma razen jagod in banan drugo sadje za to torto ne pride v poštev.

Sama jo imam sicer raje z jagodami, kot je tudi v originalnem receptu, ta je iz knjige 36 Festags Torten, a sin večinoma izbere banane kot dodatek. Krema je rahla, penasta, kot pač mora biti pravi čokoladno mousse.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12640

Objavljeno 10.11.2016 ob 13:06

Vesel

Recept je ze v moji belezki.

teta torta  

kuha že od: 6.9.2005

Št. objav: 1268

Objavljeno 11.11.2016 ob 13:48

Mamamia, dober recept. Sama delam podobno torto, ki je zelo dobro "gor vzeta". Ali pa si čisto prepričana o tistih "5 g" masla v biskvitu, to ni niti 1/2 deke?

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 11.11.2016 ob 14:58

Hvala, teta torta, 50 g masla .... pet dek torej ...

diastema  

kuha že od: 6.6.2011

Št. objav: 5

Objavljeno 26.11.2016 ob 16:16

Ravno se mi peče biskvit. Na začetku dodajanja moke je bil lep, visok, na koncu pa je nastal bolj zbit. A je možno, da sem predolgo vmešavala moko? Trudila sem se biti cim previdnejša in počasi natancno vmešati.

Nisem našla podatka, kam naj dam 50g stopljenega masla? Jaz sem ga kar na koncu vmešala.

UrsaPepa  

kuha že od: 21.12.2016

Št. objav: 1

Objavljeno 21.12.2016 ob 13:48

Punce to s 50 g masla je pa velika napaka. V noben biskvit NIKOLI ne gre maslo. Zato tudi ni napisano, kam ga date. 5g masla je mišljeno za mazanje pekača! Ni čudno, da je prišlo zbito, če ste maslo notri dajale. Sicer pa poročam, kako je uspelo, ko bo gotova...

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 21.12.2016 ob 14:03

Ursapepa, v biskvit gre (tudi) stopljeno maslo ali druga maščoba (olje na primer), ni pa nujno. In teh 50g masla ni mišljeno za namaz pekač. Mačloba rahlja testo in ne zbija, biskviti z dodatkom maščobe so bolj rahli in sočni, seveda če so razmerja sestavin primerna.

Tako da je napačno tvoje sklepanje, da sem maslo dala med sestavine zaradi mazanja pekača. Pekača namreč sploh ne namastim, ravno zato, ker je maščoba že v testu. Na dno dam peki papir, oboda torte pa ni potrebno namastiti, biskvit lepo počasi narašča in po peki ne upade, kot bi se zlahka zgodilo, če bi bil namaščen.

Ampak različno ravnamo in kar nekomu uspe, drugemu ne, ravnamo po lastnih izkušnjah.

žirafek  

kuha že od: 23.11.2010

Št. objav: 71

Objavljeno 31.8.2018 ob 7:58

Mene pa zanima, ali se tale jajca tako segrejejo, da smatrajo za kuhana ali so še vedno surova. In če so surova, kako potem shranjuješ to torto, koliko časa jo imaš lahko v hladilniku? Naredila bi jo v modelu 31 cm. Ali bo 8 jajc dovolj, da jo lahko 2x prerežem?

Lp

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 31.8.2018 ob 8:20

žirafek, mislim, da bo osem jajc dovolj za premer 31 cm. Na kolikšno temperaturo se rumenjaki med stepanjem nad paro segrejejo ne vem, a sem prebrala, da je takšna toplotna obdelava dovolj, da se uniči salmonela, ki se je verjetno bojiš. Če imaš gospodinjski termometer, lahko izmeriš temperaturo rumenjakov med stepanjem, in če doseže 60 stopinj, je ok.

Sicer torto hranim v hladilniku največ dva dni, ker jo v tem času itak pojem, bi pa po moje vzdržala še tretji dan, potem niti okusna ne bi bila več.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.