Aromatične kozice

preproste in slastne pražene kozice

Aromatične kozice
    morska hrana: raki
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 15 minut 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 6 oseb

1 kg kuhanih kozic

2 stroka česna

1 majhen, svež, rdeč čili

kokosova maščoba

1 limeta

za palec velika ingverjeva korenina

solni cvet

Postopek

Stroka česna in ingverjevo korenino olupimo in drobno sesekljamo. Čiliju odstranimo semena in ga tudi drobno sesekljamo. Česen, ingver in čili pomešamo. Kozice damo v dobro segreto ponev (lahko tudi na žar - ploščo), katero smo namastili z malo kokosove maščobe. Pečemo jih približno minuto na eni strani, obrnemo in pečemo še eno minuto na drugi strani. Tik preden kozice vzamemo iz ponve, jih potresemo z mešanico česna, ingverja in čilija, hitro premešamo in takoj vzamemo iz ponve. Pokapljamo jih z limetinim sokom, premešamo in takoj ponudimo s posebej serviranim solnim cvetom.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Celeste  

kuha že od: 22.3.2015

Št. objav: 36

Objavljeno 17.9.2016 ob 12:22

Živijo, imam nek predsodek do morskih sadežev iz trgovine, ker ne vem, katera znamka je najbolj zaupanja vredna ... Ali se kdo malo bolj spozna na to zadevo?

Hvala :D

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 18.9.2016 ob 11:30

Nikoli ne kupujem v trgovini vedno od ribičev tako, da ti ne morem pomagati.

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 19.9.2016 ob 6:23

Kozice pripravljam na podoben način samo, da je postopek "kontra". Kozice (ne kuhane) začinim z česnom, ingverjem, čilijem, belim poprom, soljo, limeto - limono odvisno kaj imam na zalogi in sezamovim (orehovim) oljem. Pustim marinirati 1 uro, nato jih pa v teflonski ponvi na močnem ognju na hitro popečem in flambiram z riževim vinom (sake).

Uporabljam pa otaljene kozice (surove), ker svežih v CE ni. Kuhanih kozic pa še nisem uporabljal, se jih nekako izogibam. Zakaj, pa ne znam razložiti.

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 19.9.2016 ob 13:45

Kuhane kozice ali škampi se navadno uporabijo kot mrzel (iz hladilnika) cocotail z omako, kot je recimo s hrenom (in še verjetno čim) odišavljen kečup.

limnol  

kuha že od: 16.11.2001

Št. objav: 5187

Objavljeno 19.9.2016 ob 19:39

Sveže kozice se ne dobijo ravno povsod, pa tudi če so, jih pri nas ne kupujem - če niso res čisto sveže, niso kaj prida. Zato sveže kupujem samo na morju, zjutraj direktno z barke, v Ljubljani pa raje vzamem zmrznjene (v Zagrebu je le drugače, ko pride dopoldan na tržnico kamion direktno iz Dalmacije, naložen s svežimi ribami in morskimi sadeži pobranimi tisto noč - pa še to ne vsak dan, če se ne motim). Kuhanih pa tudi ne bi še enkrat pekla ali cvrla, raje bi jih dala za par ur v marinado v hladilnik, pa bo, kar bo.

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 19.9.2016 ob 22:01

Iz kupljenih kuhanih bi se dalo narediti dobro solato ali pa kuhan ceviche.

Sicer pa malo povprašajte po trgovinah, če niso bile "sveže" ribe prej zmrznjene. Po pravici povedano, ne verjamem, da bi recimo neka velika trgovinska veriga dovažala v vse male poslovalnice sveže losose.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.