Azijska kuhinja

Kokosova juha z riževimi rezanci

še ena odlična eksotika, hitro pripravljeno samostojno kosilo, ki vas bo osvojilo

shaney  Izvor: Vietnam
Kokosova juha z riževimi rezanci
    eksotika: Vietnam
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 3 osebe

kokosovo mleko (400 ml)

kurkuma 1/2 čajne žličke

curry 1/4 čajne žličke

sojina omaka

ostrigina omaka

1 čajna žlička tahinija (sezamova pasta)

5 strokov česna (3 za kokosovo juho, 2 za tofu)

2-3 šalotke

pol zelene paprike

1 korenček

1/4 zelja

1/4 ohrovta

1/4 pora

5 cvetov brokolija

4 šitake ali šampinjoni

sezam

1 čili

dimljeni tofu (100 g)

1 čajna žlica sladkorja

olje

riževi rezanci (najtanjši možni, premer 2 mm, skratka, resnično tanki)

Postopek

1. Tofu rahlo stisnemo, da se znebimo odvečne tekočine, narežemo ga na tanke paličice, debeline 1 cm in jih začinimo z 1 jedilno žlico sojine omake. Stremo 2 česna, dodamo še sladkor, premešamo in pustimo, da se marinira.

2. Medtem narežemo vso zelenjavo, zelje in ohrovt na tanke rezine, šalotko na večje kose, korenček in gobe na tanjše rezine, papriko na večje kocke, brokoli pustimo cel. Česna ni potrebno rezati, lahko ga pustimo samo strtega, vendar olupljenega. V ponvi zelenjavo na hitro popražimo, toliko da čisto rahlo upade. Dodamo kokosovo mleko, kurkumo, curry, 2 jedilni žlici sojine omake, 1 jedilno žlico ostrigine omake, tahini, po želji še dosolimo. Vse skupaj dobro premešamo in na zmernem ognju počakamo, da rahlo zavre. Odstavimo, pustimo pokrito še vsaj 10-15 minut.

3. V tem času zavremo vodo. Ko zavre, dodamo riževe rezance, kuhani bodo zelo hitro (1 -2 min.). Odcedimo, splaknemo z mrzlo vodo, da popolnoma ustavimo proces kuhanja ter jih prerežemo s škarjami, da ne bodo predolgi.

4. Mariniran tofu poberemo iz marinade in jo shranimo. Tofu dobro popečemo na olju, da postane trše strukture. Ko je pečeno, ga vrnemo v marinado in premešamo. Sedaj imamo pripravljene vse dele juhe in jo lahko postrežemo.

V skledico najprej naložimo riževe rezance in jih zalijemo z zelenjavno - kokosovo juho, dodamo pečen tofu ter potresemo s sezamom in narezanim čilijem.

Dober tek!


Opombe

Sestavine, kot so tahini, ostrigina omaka, riževi rezanci in dimljeni tofu lahko dobite na večini bio oddelkov ali oddelkov eksotike v večjih trgovinah (E.Leclerc, Mercator Hipermarket, Interspar).

Namesto tofuja lahko uporabite tudi meso in ga marinirate v enakih začimbah.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

katrin11  

kuha že od: 3.1.2010

Št. objav: 2342

Objavljeno 3.10.2016 ob 1:57

Vesel

Verjamem, da je zelo dobro, ampak 21 sestavin skupaj nabrati pa ni hitro. :))

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 2.1.2017 ob 21:27

Slika izgleda OK. Glede nato, da sem Vijetnamsko kuhinja spoznal prav v Vietnamu me malce bega kombinacija tahinija, curija, korkume, sojine in ostrigove omake potem pa še dimljeni tofu, kar se mi zdi preveč izrazitih okusov za eno jed.

Takrat sem spoznal njihove tipične sestavine kot so: ribja omaka, pasta iz kozic, sojina omaka, riž, sveža zelišča, sadje in zelenjavo. Od začimb in zelišč pa so prevladovale: limonska trava, ingver, meta, koriander, cimet, čili, limeta in bazilika. V celoti je njihova hrana bila enkratna.

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 2.1.2017 ob 22:04

S tem se pa strinjam, vietnamska kuhinja je odlična, vsaj kolikor sem jo imela priliko poizkusiti. Nisem še bila v Vietnamu, sem pa bila v vietnamski restavraciji v NY in še danes cedim sline. Jedla sem najboljši sendvič in juho, pa še par stvari, precej pozabila, okusa pa ne.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.