Indijski piščančji curry

jed na žlico, iz katere kar frčijo vonjave, okusi in arome indijskih začimb

mamamia  Izvor: Indija
Indijski piščančji curry
    mesne jedi: perutnina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za štiri osebe

4 piščančji fileji (celi)

5 srednje velikih čebul

10 strokov česna

5 do 7 cm korenine svežega ingverja

10 dag prečiščenega masla (ghee) ali belega olja

1 konzerva pelatov

po jušna žlica kumina (ne kumine!), mletega koriandra in kurkume

2 lovorjeva lista

sol, poper

1 čajna žlička mletega čilija

1 čajna žlička mletega kardamoma

1 kavna žlička mletega muškatnega oreška

1 žlička asafoetide

pet klinčkov

1 kavna žlička cimeta

po želji še malo mešanice curry in garam masale (ki pa itak vsebujeta večino že naštetih začimb)

1 jušna žlica sesekljanega lisat korijandra

Postopek

1. Meso narežemo na kocke. Razen fileja lahko uporabimo tudi perutnice ali izkoščičena bedra (tudi ta narežemo na manjše, za grižljaj velike kose). Česen in ingver olupimo in drobno sesekljamo. Čebulo narežemo na drobne kocke. Pelate zmeljemo v blenderju ali s paličnim mešalnikom.

2. V večji posodi segrejemo prečiščeno maslo. Ko se nekoliko segreje, dodamo česen in ingver. Maščoba ne sme biti prevroča, saj česen ne sme porjaveti. Mešamo, in ko česen zadiši, dodamo vse začimbe. Pražimo minuto ali dve, in ko se vse lepo poveže, dodamo še čebulo. Zalijemo z malo vode, premešamo, dolijemo še malo vode in na zmernem ognju pustimo nekaj minut. Znova premešamo in dolijemo vodo, spet kuhamo, da se čebula nekoliko zmehča. V tej fazi lahko omako zmeljemo s paličnim mešalnikom (kar v posodi, v kateri kuhamo). Jaz to naredim, ker sin ne mara kosov čebule. Če vas ne moti čebula, mletje ni potrebno.

3. Omaki dodamo pelate, premešamo, po želji jed še solimo ali dodamo katero od začimb (jaz običajno dodajam veliko kumina in kurkume ter koriandra). Ko omaka znova zavre, dodamo na kocke narezano meso in rahlo premešamo, da ga omaka povsem pokrije. Na zelo zmernem ognju, toliko, da vse skupaj po malem vre, kuhamo 45 minut do ene ure oziroma, da je meso mehko in sočno, omaka pa gosta. Večkrat premešamo in po želji ponovno dodamo katero od začimb.

Postrežemo s kuhanim rižem basmati ali katerim od indijskih kruhov (naan, čapati; mi običajno naredimo riž in naan).

Naan:

kocko kvasa zdrobimo, dodamo malo sladkorja in okoli 1 dl mlačnega mleka, pomešanega z vodo. 400 g bele moke damo v skledo in na vrhu naredimo jamico, vanjo vlijemo kvas in pustimo vzhajati 15 minut. Potem kvas in moko pregnetemo skupaj z lončkom čvrstega jogurta, 1,5 dl olja in vsaj 1,5 dl vode in z malo soli. Testo naj bo prožno, še nekoliko mehko. Naj vzhaja kakšno uro. Potem ga znova pregnetemo in naredimo kroglice, velike kot manjša marelica. Naj vzhajajo okoli pol ure. Potem kroglice razvaljamo ali kar z rokami razvlečemo v ovalno obliko ter jih spečemo v ponvi brez maščobe. Obrnemo jih, ko se na površini pojavijo mehurji. Pečen naan še vroč premažemo z raztopljenim maslom. Med peko ga lahko potresemo s črnim sezamom ali sesekljanim česnom in potem premažemo z maslom.


Opombe

Riž je pred kuhanjem potrebno temeljito splakniti pod tekočo vodo, da se odstrani škrob, tako se riž ne bo lepil. V posodo damo riž in dolijemo toliko vode, da je prekrit za približno tri cm, vodi dodamo nekaj kapljic olja. Kuhamo v odkriti posodi na srednje močnem ognju. Ko voda zavre, posodo pokrijemo in damo ogenj na minimum. V 10 do 15 minutah bo riž vpil vso vodo, zrna bodo rahla in puhasta, nič zlepljena.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Celeste  

kuha že od: 22.3.2015

Št. objav: 36

Objavljeno 8.6.2016 ob 19:30

Glede začimb: zakaj ne kumine, in kaj je asafoetida? A lahko lisat koriander zamenjam z navadnim (a je med njima sploh kaj razlike?) S čim pa lahko nadomestim curry in zlasti garam masalo?

Ne kuham pogosto orientalskih jedi :3

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 9.6.2016 ob 8:59

Kumina in kumin (cumin v angleščni) sta sicer sorodnika, a se okus in vonj precej razlikujeta. Arabska, indijska in tudi tropska (sploh mehiška) kuhinja uporabljata kumin. Lahko uporabiš kumino, a je okus drugačen in vonj jedi tudi.

Asafoetida je začimba iz rodu koromačnic, pri nas se dobi mleta, v prahu, nima kakega izrazitega okusa in ni nič narobe, če je v jedi ni.

Ne razumem, kaj misliš pod navadni korijander? Verjetno seme, tiste kroglice. Mlet koriander se itak doda jedi, sesekljan zelen list (ki je po videzu podoben peteršilju, po vonju in okusu pa pehtranu) pa na koncu, kot vsako sveže zelišče, ki da jedi pač malo dodatnega vonja in okusa. Gre tudi brez njega, vsekakor (kot tudi brez kakšne druge začimbe, dodajaš jih pač po lastnem navdihu, recept je le izhodišče).

Curry mešanico nadomestiš z dodajanjem začimb, ki jih ta običajno vsebuje: rumeno barvo daje kurkuma (turmeric), zrvane so še sprva pražene, potem pa zmlete začimbe kot muškatni orešček, korijander, kumin, klinčki, cimet, kardamom, zvezdasti janež, gorčična semena, ingver, poper ...

Garam masala je prav tako mešanica različnih začimb, le da običajno ne vsebuje kurkume in je bolj rjavkaste barve, dodan je še mlet sušen česen, lovorjev list, sušena čebula in seveda čili.

Sama uporabljam mešanico curry od Kotanyja, garam masalo pa kupujem v eni trgovini z vzhodnjaškimi začimbami. Ti dve mešanici imam nekako za rezervo, če se mi zazdi da vse tisto, kar dodajam posamič, ne da pravega okusa.

Za indijsko kuhinjo je namreč značilna uporaba suhih začimb in njihove mešanice - curryji in garam masale - imajo nešteto izvedb.

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 9.6.2016 ob 9:45

Vesel

Mamamia, med sestavinami piše: "1 jušna žlica sesekljanega lisat korijandra". Koriandra (listja) ne uporabljam pri pripravi jedi, zato sem tudi jaz domnevala, da gre za kakšnen poseben koriander. Celeste, torej gre le za nehoteno tipkarsko napakico in se uporabi sesekljane liste običajnega koriandra .

Zanima me še, ali dodamo cel kumin ali mleti? Med sestavinami namreč piše: "po jušna žlica kumina (ne kumine!), mletega koriandra in kurkume".

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 9.6.2016 ob 10:18

Jaz uporabljam mlet kumin, lahko pa tudi v celem, če vas ne moti, da ga začutiš med zobmi. Pri nas je tako, da je sin zelo "špurav" in zato omako zmiksam. Sem tudi že kumin v celem uporabila, tudi korijander v zrnu, pa potem vse skupaj zmiksala.Se mi pa zdi, da so mlete začimbe bolj izrazitega okusa kot če jih uporabimo v celem.

proxima  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 2514

Objavljeno 9.6.2016 ob 13:15

Jaz v zadnjem času najrajši uporabim cel kumin, koriander in kardamom, ki jih stolčem v majhnem porcelanskem možnarčku, če jih je več ali če se mi ne da, imam pa v ta namen en kavni mlinček iz predkambrija (za kavo ga že zdavnaj ne uporabljam več). Zmlete začimbe popražim na maščobi samo toliko, da zadišijo, potem pa stresem na maščobo narezano čebulo (ki takoj ohladi maščobo in prepreči, da bi se začimbe prismodile) in med mešanjem čebulo malo popražim. Potem dodajam ogromno svežega česna in ingverja, cel ali malo narezan čili, mlet muškatni orešček, svež lovorjev list, veliko kurkume, paradižnika pa ponavadi ne (imam rada tisto semaforsko rumeno barvo od kurkume); na koncu pa še svež koriander in/ali limonsko travo, če ju imam. Cimet v skorji ali cel zvezdnati janež dodajam po navdihu, ponavadi ne.

Za posebno lene čase seveda še vedno vzdržujem strateške zaloge pripravljene curryjeve mešanice, najbolj mi je všeč od Natco.

lp, proxima

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 9.6.2016 ob 14:05

Pri nas je velikokrat vse rumeno zaradi kurkume, predvsem ko kuham za moža, ker je obseden s kukrkumo, ingverjem in korijandrom (s tem v vseh oblikah ...). Ko nas je pri mizi več pa le dodam tudi paradižnik, da se malo dodatne omake naredi.

Bom zdaj poskusila tako kot ti, proxima, torej najprej začimbe prepražit in potem dalje.

Vrstni red priprave kot sem zapisala v recepti - torej na ghee najprej ingver in česen, potem začimbe in potem čebulo - nas je nekaj ljubiteljic indijske kuhinje naučil indijski kuhar, ki je delal v tovrstni restavraciji in so imeli na dan, ko je bila zaprta, tečaje. Pa smo se štiri zbrale in smo z njim kuhale ter pekle naan, čapati in še kaj. In od takrat si želim doma imeti tandori peč, je prav poseben užitek kot flikeš testo za naan ob steno te peči ... ali ko na železnih palicah tik nad žerjavico pečeš kose mesa ....

Cila  

kuha že od: 5.10.2006

Št. objav: 3768

Objavljeno 9.6.2016 ob 14:17

mamamia, mene še vedno muči razlika velikosti med čajno žličko in kavno žličko. Sama pri sebi sem si raztolmačila, da je čajna žlička tista mala, nekako za pol kavne žličke. A so me začeli prepričevati in tudi napisano sem že videla, da sta kot merska enota enaki = kavna žlička. Kot da mera čajna žlička sploh ne obstaja

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 9.6.2016 ob 14:33

Kavna žlička je tista čisto ta mala, kot jo dobiš ob kavici, če si jo naročiš v lokalu. Čajna pa je tista malo večja, kot jo imamo tudi doma recimo za desert z njo pojest. Tako so meni razložili.

Pri teh indijskih zadevah morda ni toliko pomembno, razen pri cimetu in klinčkih morda, če daš preveč lahko prevlada nad drugimi začimbami.

Cila  

kuha že od: 5.10.2006

Št. objav: 3768

Objavljeno 11.6.2016 ob 7:21

mamamia, hvala za razlago. Predstavljala sem si ravno obratno in to bi znalo kdaj biti hudo narobe.

linolina  

kuha že od: 15.3.2008

Št. objav: 531

Objavljeno 21.8.2016 ob 16:29

Ker imamo radi indijsko kuhinjo in njene začimbe,sem poizkusila. Odličen recept.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Anemiilat
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.