Pičančje prsi v limonini omaki z zelenimi šparglji

sočne piščančje prsi v aromatični omaki

Pičančje prsi v limonini omaki z zelenimi šparglji
    mesne jedi: perutnina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 6 oseb

3 kosi piščančjih prsi (brez kože in kosti)

morska sol in sveže zmlet črni poper

moka

olje

3 stroki česna

12 kaper v slanici

1 dl suhega belega vina

1 manjša limona

približno 2 dl piščančje osnove (lahko tudi zelenjavne)

maslo

500 g zelenih špargljev

posušeni rožmarinovi listki

6 srednje velikih krompirjev

sveže peteršiljevo listje

Postopek

1. Limono filiramo. Krompir operemo, skuhamo v olupkih, odcedimo in shranimo na toplem. Olupimo ga tik preden bomo jed servirali. Česen olupimo in narežemo na lističe.

Piščančje prsi prerežemo po dolgem na pol, da dobimo iz vsakega kosa po dva fileja. Solimo jih in popramo ter samo po eni strani rahlo pomokamo.

2. V ponvi močno segrejemo nekaj olja in na njem meso po obeh straneh hitro opečemo do svetlo - rjave barve. Vzamemo meso iz ponve in ga shranimo na toplem.

Temperaturo nekoliko znižamo in dodamo česen, kapre in filirano limono. Kratek čas pražimo (le toliko, da česen zadiši – ne sme porjaveti) in prilijemo belo vino. Postrgamo vse, kar se je pri praženju mesa prijelo dna ponve, premešamo in v ponev vrnemo meso. Prilijemo še toliko piščančje osnove, čiste piščančje juhe ali vode, da je meso pokrito do polovice. Dodamo ščepec rožmarina, pokrijemo in na nizki temperaturi počasi kuhamo približno pol ure, oziroma dokler ni meso kuhano. Občasno kose mesa obrnemo in prelijemo z omako. Ko je meso kuhano, ponev odstavimo, meso vzamemo iz omake in shranimo na toplem. Omako nekoliko zgostimo tako, da v omako damo par mrzlih koščkov masla (ne več kot za eno jušno žlico) in s kuhalnico mešamo, da se maslo stopi. Ko omaka postane lepo gladka, vanjo vrnemo kose mesa. Preverimo okus in če je potrebno, popravimo slanost.

3. Medtem ko se meso kuha, pripravimo šparglje. Operemo jih pod mrzlo vodo, odcedimo, če je potrebno, odrežemo spodnje bolj trde dele in olupimo. Razporedimo jih v dva ali tri šopke, ki jih povežemo s kuhinjsko vrvico. V ustrezno velikem loncu segrevamo 1,5 litra rahlo osoljene vode. Ko voda zavre, vanjo damo špraglje in jih kuhamo, dokler niso toliko kuhani, da so še hrustljavi. Koliko časa jih bomo kuhali, bo odvisno od debeline. Kuhane šparglje vzamemo iz vode, jih odcedimo na čisti kuhinjski krpi ali vpojnem papirju in prerežemo vrvico.

4. Na vsak krožnik damo nekaj špargljev, piščančji file, en krompir in prelijemo z omako.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 10.4.2016 ob 18:43

Fajn recept. Me spominja na piščanca na mediteranski način, manjka samo še kakšna oliva in češnjev paradiznik.

arosa  

kuha že od: 24.4.2012

Št. objav: 32

Objavljeno 10.4.2016 ob 23:47

Hvala za tako dober in strokovno napisan recept. V nedeljo bo na jedilniku.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15821

Objavljeno 11.4.2016 ob 15:01

Lepo. Fino.

Katarina Prva  

kuha že od: 10.2.2011

Št. objav: 153

Objavljeno 12.4.2016 ob 18:29

Jaz pa ne razumem dobro, kako je s tem filiranjem limone. Kaj naredimo z njo in v kakšni obliki jo damo v omako. Celo? Ostalo pa res zveni fajn.

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 12.4.2016 ob 18:42

Limono olupimo z nožen, in sicer tako da odrežemo tudi belo kožico, ki ostane če z prsti odstranimo samo olupek.Nato z res dobrim nožem zarežemo tik ob beli kožici, ki ločuje krhlje...zarežemo do sredine limone, nato enako naredimo na drugi strani krhlja limone...tako nam ostane samo kos "mesa" brez nobene bele kožice...in vajo ponovimo z vsemi krhlji.Važno je da imamo dobro rezilo, pa nam gre lepo delo od rok..tako se filira tudi pomarančo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.