Čokoladna torta brez jajc, masla in mleka

rahla čokoladna torta

Čokoladna torta brez jajc, masla in mleka
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 8 kosov

200 g moke (lahko tudi pirina)

3 žlice kakava v prahu (brez sladkorja)

pol vrečke pecilnega praška (tudi vinski kamen )

pol žličke soli

100 g sladkorja

žlička kisa

žlička vanilijevega ekstrakta (če nimaš, vzemi vanilijev sladkor ali postrgaj sredico vanilijinega stroka)

5 jedilnih žlic olja (lahko tudi repično)

300 ml vode

Postopek

1. V okroglem pekaču, cca. 20 cm premera, zmešamo najprej suhe sestavine, nato še mokre. Ko so suhe sestavine dobro premešane, naredimo tri luknjice - kakor da bi v moki naredili luknjice za vzhajanje kvasa. V eno luknjico damo žlico kisa, v drugo vlijemo olje, v tretjo vanilijo. Malo pomešamo z lesenimi vilicami, počasi dodajamo vodo in stalno rahlo mešamo.

2. Ko je masa dobro zmešana in ni več sledi suhih sestavin, pekač postavimo v ogreto pečico na 180 stopinj in pečemo cca. 35 minut. Biskvit pustimo, da se ohladi in ga po želji premažemo s čokoladnim prelivom po želji. Jaz sem na vodni kopeli stalila tablico čokolade, dodala žlico kokosovega olja in malo sojine smetane. Lahko uporabimo tudi navadno smetano.


Opombe

Pri tem poskusu sem v testo vmešal še na kocke narezane suhe slive, torto premazal s slivovo marmelado in jo oblil s čokolado, ter okrasil z malinami iz skrinje. Testu lahko dodajate tudi vse vrste oreščkov, suhega sadja, etc. Samo pazite, da tega ne bo preveč. Uporabite domišljijo in si ustvarite svojo čokoladno tortico za lep popoldan ali nenapovedane obiske. Tortica na sliki je bila narejena v prevelikem pekaču, zato je nekoliko nižja. "Napača" Hribovca :)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

alim  

kuha že od: 6.4.2012

Št. objav: 57

Objavljeno 1.3.2016 ob 12:32

Absolutno ob priliki sprobamo! Morda s kokosovo mastjo in pomaranco ali kavo namesto vode..

hribovc61  

kuha že od: 14.10.2013

Št. objav: 2057

Objavljeno 3.3.2016 ob 10:46

Zelo vesel

Ja, alim, pomaranča odlično paše zraven. Samo glej da bodo pomaranče ne škropljene. Lahko vmešaš tudi sok pomaranč. Pač eksperimentiraj, pa javi, kako bo ratalo. Tudi mene zelo zanima :) S kokosovo mastjo še nisem poskusil, evo priznam. Mora bit že ok. Kava......odlična ideja, tudi jaz poskusim s kavo........hvala za idejo :)

testeninca  

kuha že od: 19.2.2013

Št. objav: 751

Objavljeno 8.3.2016 ob 17:29

Vesel

Naredila danes. Vse sestavine sem zmešala v posodi, najprej suhe ter nato dodala še olje in vodo, na vrhu sem naredila čokoladno glazuro in okrasila s smetano. Mogoče bi moralo biti malo več tekočine, glede na to da sem delala iz pirine moke, malo je bila suha... Drugače pa je dobra predvsem pa hitro narejena in iz sestavin, ki so vedno pri roki...

zvezda01  

kuha že od: 9.8.2008

Št. objav: 254

Objavljeno 14.8.2016 ob 14:52

Naredila že dvakrat v dveh dneh. Prvič z belo moko, drugič z mešanico pirine polnozrnate in polbele pšenične. V slednjo varianto sem dodala narezane suhe slive. Obakrat sem prerezala, navlažila in namazala s slivovo marmelado. Za čokoholike tudi polila s čokolado. Servirala s kepico sladoleda. Pohvalili.

Meni se dopade razmerje med časom priprave, sestavinami in končnim rezultatom - hitro in okusno! Po vrhu vsega dopušča ogromno možnosti za improvizacijo oz. razn različice.

Malo m moti mešanje v pekaču. Ker sem uporabila peki papir, je malo nerodno. Naslednjič pokusim kar v posodi in potem prelijem. Je kdo že poskusil? Je kaj razlike v končnem rezultatu?

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 14.8.2016 ob 15:27

Ne vidim nobenega razloga, da ne bi mešali v skledi, jaz bi vsekakor.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.