Kruhov praženec z rozinami in brusnicami

ko se ostanki belega kruha, suhe ali "žilave" žemljice in francoske štruce od prejšnjega dne spremenijo v imeniten "šmorn" za zajtrk ob koncu tedna ali sladico po enolončnici

Katarinči  Izvor: jed iz otroštva, prirejena po mojem okusu
Kruhov praženec z rozinami in brusnicami
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    jajčne jedi: omlete
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 15 minut 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

400 g belega kruha ali žemljic od prejšnjega dne

5 jajc

4 zravnane jušne žlice sladkorja (belega ali rjavega)

približno 3,5 dl mleka

ščep soli

1 zravnana jušna žlica bele pšenične ostre moke

pest rozin

pest sušenih brusnic z jabolčnim sokom (brez dodanega sladkorja, priporočam Bimed)

40 g surovega masla

Postopek

1. Kruh (žemljice, francosko štruco ...) narežemo na 1 - 1,5 cm debele rezine, nato vsako rezino na kocke s stranicami, dolgimi 1- 1,5 cm. Če se kruh pri rezanju drobi, ni nič hudega, drobtine skupaj s kockicami stresemo v večjo skledo. Pest rozin operemo in jih v skodelici za par minut namočimo v topli vodi. Vodo nato odlijemo, rozinam pa dodamo še pest suhih brusnic.

2. V drugi posodi razžvrkljamo 4 jajca, 2 zravnani jušni žlici sladkorja, približno 2,5 dl mleka in ščep soli. Z dobljeno zmesjo prelijemo kruhove kocke in vse skupaj pazljivo in nežno premešamo, da kocke ne izgubijo oblike. Počakamo minuto ali dve, da se kruh prepoji z jajčno-mlečno zmesjo. Če kocke v tem času ne vpijejo vse tekočine, ni nič hudega. Napojene kocke potresemo z mešanico rozin in brusnic, vendar teh še ne vmešamo v rahlo krušno maso.

V manjši skodelici razžvrkljamo 1 jajce, 1 zravnano jušno žlico sladkorja, 1 zravnano jušno žlico ostre moke in 1 dl mleka. Pazimo, da v zmesi ne ostanejo grudice moke.

3. Ponev (s premerom 28 - 30 cm) s prevleko proti prijemanju malo segrejemo in v njej razpustimo 20 g masla. Ponve in masla nikakor ne smemo premočno segreti!

Medtem, ko se ponev počasi segreva, z razžvrkljano jajčno-moknato-mlečno zmesjo prelijemo krušno maso (že potreseno z rozinami in brusnicami) ter s kuhalnico vse skupaj previdno in nežno premešamo, tako da s kuhalnico privzdigujemo maso (naredimo le tri ali štiri potege s kuhalnico). Mehko maso nato enakomerno naložimo na ogreto ponev z razpuščenim maslom. Krušno maso po vrhu samo rahlo poravnamo in nanjo porazdelimo kosme masla (20 g).

4. Ponev pokrijemo s pokrovko in pečemo 3 - 4 minute (na malem ognju (plin)) oziroma nizki stopnji moči (steklo-keramična kuhalna plošča). Nato ponev odkrijemo in preverimo, ali je masa na dnu že zlato zapečena. Takrat maso z lopatko razpolovimo, da jo lažje obrnemo. Ponev znova pokrijemo in pečemo približno 2 - 3 minute, da se masa tudi spodaj zlato zapeče. Nato ponev odkrijemo in maso razkosamo na kosce v velikosti oreha z lopatko ali s kuhalnico z ravnim dnom. Kosce nato enakomerno posujemo z 1 zravnano jušno žlico sladkorja in na močnejšem plamenu oziroma višji stopnji moči 2 - 3 minute pražimo z občasnim mešanjem do zlato - rjave barve.

5. Kruhov praženec naložimo na krožnike in ponudimo kot toplo ali hladno jed. Po želji ga lahko na krožniku dodatno osladimo ali prelijemo s sadno polivko.


Opombe

Kruhov praženec se imenitno obnese tudi kot vnaprej pripravljena sladka malica na eno - ali več dnevnih izletih v gore, na smučanju, na plaži, na kolesarjenju ...

Kruhove kocke si lahko pripravimo na zalogo in jih zamrznemo. Pred uporabo jih odmrznemo.

Uporabimo lahko tudi posušene kruhove kocke, vendar moramo prilagoditi količino mleka v receptu.

Načeloma lahko uporabimo tudi pol beli ali črni kruh, vendar slednji precej spremeni okus praženca.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 20.2.2016 ob 12:20

Danes sem pripravila kruhov praženec iz koruznega kruha in opustila žlico ostre moke, saj me je zanimalo, ali je moč narediti okusen in rahel kruhov "šmorn" brez glutena.

Koruzni kruh se je pri rezanju na kocke malce drobil in slabše vpijal jajčno-mlečno zmes, zato sem kot nadomestek za ostro pšenično moko dodala zvrhano jedilno žlico krompirjevega škroba, ki je lepo povezal rahlo krušno maso.

Pečen praženec iz koruznega kruha je malce drobljiv,vendar okusen, malce spominja na sladke in na maslu popečene koruzne žgance. V kombinaciji s polivko iz brusnic in borovnic je imenitna in preprosta sladica za vse, ki ne smejo uživati glutena. Dodatni fotografiji sem poslala.

Pri pripravi in peki sem ponovno merila čas - tokrat je od začetka rezanja kruha na kocke do serviranja na krožnike minilo 19 minut.

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 13.12.2016 ob 21:39

Vesel

To pa bom jutri sprobala...imam malo starega kruha..čisto dovolj za naju z nono bo..

Katarinči  

kuha že od: 27.12.2015

Št. objav: 4488

Objavljeno 13.12.2016 ob 22:42

Vesel

O, Vrtejbenka, me veseli, želim vama dober tek! Če bo čas še za kakšno fotko naredit in v bazo poslat, bom zelooo vesela!

Zadnje čase je žal manjkrat na mizi, kajti kruha skoraj nikoli več ne kupim v trgovini (zlasti na KulSlo sem našla nekaj odličnih receptov za kruh - mopsika) in doma zamešen & spečen kruh nam nikoli ne postane suh ali "žilav. tako pojemo do zadnjega krajčka, zato moram za praženec ali kruhove cmoke kar namensko speči nekaj več kruha...

johana  

kuha že od: 5.3.2014

Št. objav: 12640

Objavljeno 14.12.2016 ob 2:19

Vesel

Hvala, draga Katarinči, se tudi jaz popolnoma strinjam s tabo, od kar ze več, kot dve leti čisto vsak teden najmanj dvakrat spečem kruh, ga ne ostane niti mrvica, Kruh spečem iz celega kilograma in dobro ohlajenega prerezem na štriri dele, dva dela pustim , dva pa dam v skrinjo. Moja moška pravita, da niti slučajno ne pomislita več na kupljeni kruh. Moram pa reči, da se zaradi tega malce dvigne prodaja moke v trgovini od mlina Katič. Njihova moka je res enkratna, za kruh uporabljam polbelo, za vse ostalo pa belo. Sicer pa moram priznati, da sama za kruhov prazenec nisem nikoli slišala, ker v naših krajih je specialiteta knapovsko sonce ali šmorn.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.