Pletenka s skuto in korenčkom

malo drugačna kombinacija sestavin

Pletenka s skuto in korenčkom
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Sestavine za testo:

1 kocka kvasa Fala

1,25 dl mleka

65 dag moke

20 dag kisle smetane

10 dag masla

8 dag sladkorja

3 jajca

2 mali žlički soli

Nadev:

40 dag korenja

50 dag skute

10 dag sladkorja

3 žlice škroba (Gustin)

3 žlice ruma

2 bio pomaranči

jajce za premaz

Postopek

Kvas Fala raztopimo v toplem sladkanem mleku in ga prilijemo k ostalim sestavinam ter zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Najprej mešamo počasi, nato na najvišji hitrosti, da se sestavine lepo povežejo med seboj. Gladko testo pokrijemo s kuhinjsko folijo in ga damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev: korenje skuhamo in naribamo – pazimo, da ga ne skuhamo preveč, da ostane kompaktno trd. Sok pomaranče zmešamo z mešanico sladkorja in jedilnega škroba, ga prilijemo h korenčku, dodamo rum, naribano pomarančno lupinico in vse skupaj zavremo ter ob mešanju kuhamo, da se zmes zgosti. Ohladimo in vmešamo v skuto.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, odrežemo petino testa in pustimo oba kosa nekaj minut počivati. Nato večji kos razvaljamo na ozek pravokotnik, ga premažemo z nadevom in razrežemo s poševnimi rezi, tako da se zunanji robovi še držijo skupaj. Na daljši strani začnemo zvijati v zavitek, ki se med zvijanjem odpira. Nastali zvitek še zvijemo skupaj, da dobimo obliko polžka in ga položimo na pekač. Manjši kos testa razdelimo na tri dele, jih oblikujemo v tanke svaljke in spletemo v kitko, ki jo položimo ob rob oblikovanega polža. Oblikovano pletenko premažemo s stepenim jajcem in pustimo ponovno vzhajati, nato pa jo prestavimo v vročo pečico in pečemo 45 minut pri 180 stopinjah.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.