Sončnica z borovnicami

ko ne veste kam z borovnicami...

Sončnica z borovnicami
Slike postopkov »
Slike gotovih jedi »
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Sestavine za testo:

1 kocka kvasa Fala

2 dl mleka

65 dag moke

18 dag kisle smetane

8 dag sladkorja

12 dag margarine

2 rumenjaka

2 mali žlički soli

Nadev:

50 dag skute

2 beljaka

12 dag sladkorja

20 dag borovnic

2 žlici piškotnih drobtin

1 vanilijev sladkor

jajce za premaz

Postopek

Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku in ga prilijemo k presejani moki. Dodamo ostale sestavine in pazimo, da kvas ne pride v stik s soljo. Zamesimo kvašeno testo, najprej mešamo počasi, nato deset minut na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo med seboj in postane testo gladko. Posodo pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo testo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo štiri enako težke dele in pustimo počivati. Med tem pripravimo nadev: beljak stepemo v trd sneg in med stepanjem dodajamo sladkor. Sneg vmešamo v skuto in nato še piškotne drobtine. Zatem vsak kos testa razvaljamo v obliko kroga in obrežemo, da dobimo pravilno obliko. Obrezane delčke pregnetemo skupaj v en kos in pustimo počivati. Nato prvi krog položimo na pekač in ga premažemo s skuto ter enako ponovimo pri drugem in tretjem krogu. Krog razrežemo na osem enakih delov, tako da se zareze v obliki križa končajo približno tri cm pred zunanjim robom. Nato primemo za vse tri plasti skupaj v notranjosti kroga za konico in prvi sklop listov prepognemo navzven čez ne prerezan rob kroga. Tako ponavljamo dokler ne obrnemo vseh osem kompletov zloženih listov cveta sončnice. V prostor med listi na zunanjem delu cveta še položimo nekaj jagod borovnic. Zatem se lotimo četrtega kroga. Razrežemo ga na osem delov, vsak nepravilni trikotnik pa še po sredini zarežemo v smeri konice. Konico nato prepognemo in jo povlečemo čez prerezano črto na sredini ter tako oblikovan list položimo na notranjo stran že oblikovanega zunanjega dela sončnice med dva kompleta cvetnih listov. Ponavljamo dokler ne porabimo vseh osem trikotnikov. Zapolniti moramo še prazen prostor v notranjosti sončnice. Testo, ki smo ga pregnetli iz obrezanih delov, razvaljamo in položimo v sredino sončnice ter stisnemo skupaj z notranjim delom zunanjih listov cveta. Testo na sredini prekrijemo s preostalo skuto, ki smo jo zmešali z borovnicami. Po vrhu posujemo borovnice, te pa z vanilijevim sladkorjem.

Dele testa premažemo s stepenim jajcem in damo sončnico vzhajati na toplo. Nato sončnico prestavimo v vročo pečico in jo pečemo 45 minut pri 180 stopinjah, da se lepo obarva. Po potrebi jo prekrijemo s peki papirjem, da se na vrhu ne bi preveč zapekla.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.