Čokoladna sončnica z marelicami

Tako lepa, kot dobra.

Čokoladna sončnica z marelicami
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Sestavine za testo:

½ kocke kvasa Fala

1,5 dl mleka

50 dag bele moke

0,8 dl tekočega jogurta

4 dag sladkorja

4 dag kisle smetane

1 rumenjak

1 jajce

3 žlice olja

2 žlici kakava

1 žlica ruma

1,5 male žličke soli

Nadev:

20 dag korenja

20 dag skute

3,5 dl mleka

1 vanilin puding

8 dag sladkorja

vanilja

limonina lupinica

5 marelic

jajce za premaz

Postopek

Priprava testa:

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo sol, presejano moko, tekoči jogurt in kislo smetano, rumenjak, jajce, sladkor, rum in zamešamo testo. Med počasnim mešanjem dodajamo olje po kapljicah, nazadnje še kakav v prahu. Proti koncu mešamo na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Posodo s testom pokrijemo in damo testo vzhajati na toplo.

Priprava nadeva:

korenje skuhamo in ohladimo ter naribamo. Mleku dodamo semena vanilje in lupinico, ki jo kasneje odstranimo ter skuhamo. V vrelo mleko zakuhamo vanilin puding, ki smo ga zmešali s sladkorjem. Če nimamo sveže vanilje, dodamo nekaj kapljic arome vanilje. Ohladimo in nato nadevu primešamo skuto in lupinico bio limone.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na štiri dele in pustimo počivati nekaj minut. Nato tri dele razvaljamo v obliko kroga velikosti pekača. Prvi krog položimo na pekač, ga premažemo z nadevom, prekrijemo z drugo plastjo testa, premažemo z nadevom in tega prekrijemo s tretjo plastjo testa. Nato krog na notranji strani razrežemo na 8 enako velikih pol-trikotnikov tako, da se testo na zunanjem delu kroga še drži skupaj. Vsak pol-trikotnik z vsemi tremi plastmi testa primemo na notranji strani in ga prepognemo navzven. Notranjo stran zapolnimo z zadnjim delom testa - razvaljamo malenkost bolj na debelo kot prve tri dele testa, izrežemo krog, iz ostankov pa oblikujemo kitko in oblikujemo okraske (listke, male kroglice). Izrezani krog položimo na sredino sončnice, ga premažemo s preostalim nadevom in nanj položimo polovičke marelic. Zaključimo okraševanje, pecivo premažemo s stepenim jajcem in ga damo na toplo vzhajati. Vzhajano sončnico prestavimo v vročo pečico in jo pečemo približno 40 minut pri 180°C.


Opombe

SPONZORIRANO SPOROČILO

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.