Otroška torta

torta, ki jo imajo radi mali in veliki otroci

Katja D  Izvor: moja kuhinja
Otroška torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Za okroglo torto premera 24 cm:

Svetel biskvitni oblat:

2 jajci

50 g sladkorja

50 g ostre moke

1 žlička pecilnega praška

"Pikasti" biskvitni oblat:

2 jajci

50 g sladkorja

50 g ostre moke

1 žlička pecilnega praška

2 veliki žlici čokoladnih mrvic

Temni biskvitni oblat:

2 jajci

50 g sladkorja

45 g ostre moke

1 velika žlica kakava

1 žlička pecilnega praška

Za nadev:

500 g mascarponeja

0,5 l sladke smetane

500 g zmrznjenih jagod

nekaj žlic Nutelle

1 vrečka želatine fix

1 vrečka utrjevalca za smetano (kremfix)

agavin sirup in/ali sladkor v prahu (po potrebi)

Postopek

Najprej spečemo svetli biskvitni oblat. Jajci ločimo na beljaka in rumenjaka. Beljaka z električnim mešalnikom stepemo v zelo trd sneg. Rumenjaka s sladkorjem temeljito stepemo, da dobimo svetlo rumeno zmes. V zmes rumenjakov in sladkorja nežno vmešamo sneg, potem pa počasi dodajamo še presejano moko s pecilnim praškom.

Biskvit pečemo v okroglem tortnem modelu s snemljivim dnom premera 24 cm, v vnaprej ogreti pečici pri 180 stopinjah, približno 15 minut.

Pikasti in temni biskvitni oblat pripravimo po istem postopku, le z manjšima spremembama:

- v maso za pikasti oblat na koncu narahlo vmešamo čokoladne mrvice,

- pri masi za temni oblat pa v moko takrat, ko jo presejemo, zamešamo še kakav.

Medtem ko se oblati hladijo, pripravimo nadev. V večji posodi z električnim mešalnikom zmešamo mascarpone in sladko smetano, da dobimo gladko zmes. Razdelimo jo na dva dela.

V 1. del vmešamo nekaj žlic Nutelle (količino določimo po okusu) in utrjevalec smetane. To je naš temni nadev.

V 2. del vmešamo jagodno kašo (to dobimo tako, da jagode odmrznemo in v mešalniku na hitro zmeljemo; jagodno kašo po potrebi osladimo z agavinim sirupom ali sladkorjem v prahu). V dobljeno zmes ob stalnem mešanju vsujemo vrečko želatine fix. Dobro premešamo in poskusimo, ali je nadev dovolj sladek - po potrebi ga še malo dodatno osladimo. To je naš jagodni nadev.

Obroč tortnega modela znotraj oblečemo s prozorno kuhinjsko folijo. Postavimo ga na pladenj, na katerem bomo torto servirali. V obroč najprej postavimo ohlajeni temni oblat. Navlažimo ga z vročo vodo. Na oblat razporedimo temni nadev. Nadev lepo pogladimo, nato nanj položimo pikasti oblat, ki ga tudi navlažimo z vročo vodo. Na oblat razporedimo jagodni nadev. Nadev lepo pogladimo in nanj položimo še svetli oblat. Tudi ta oblat navlažimo z vročo vodo.

Torto pokrijemo in jo vsaj za 12 ur postavimo v hladilnik. Potem previdno odstranimo tortni obroč in folijo. Torto poljubno okrasimo.


Opombe

Torta je nastala na podlagi mojih izkušenj s tortami, ki sem jih v zadnjih nekaj letih pekla za svoje otroke. Je kombinacija biskvita in nadevov, ki so se pri preteklih tortah najboljše obnesli oziroma so jih otroci najbolj "zmazali". Tudi odraslim je taka kombinacija zelo všeč.

Torto se zelo hitro pripravi. Jaz sem pri zadnji peki zanjo porabila le dobro uro dela. Medtem ko se je en oblat pekel, sem že pripravila naslednjega (imam dva enako velika tortna modela, kar mi precej olajša delo), hkrati pa sem pripravljala tudi nadev. Oblati so tanki in se zato hitro ohladijo, tako da celoten postopek lahko izpeljemo brez prekinitev.

Torta je primerna tudi za tiste z manj izkušnjami pri peki. Kot je napisano že v opisu postopka, so vsi trije biskvitni oblati narejeni po skoraj identičnem postopku. Dejansko je za svetli oblat uporabljen tale recept: http://www.kulinarika.net/recepti/12203/sladice/biskvit Nadev pa je tudi zelo preprost, a božansko dober :-)

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

pika poka tjasy  

kuha že od: 19.5.2012

Št. objav: 154

Objavljeno 16.6.2015 ob 15:06

Zelo vesel

Jest sem za moj rojstni dan naredila to torto in tak hiter je pošla da nisem mogla verjet da smo jo tak hitro pojedel ostalo jo ni nič ponavadi če delam kakšno drugo zmeraj ostanejo kakšni 3 kosi tokrat je šla pa cela torta v pol ure in še zelo lepa je na videz in zelo okusna nas je navdušila dajem oceno 5

IrenaM  

kuha že od: 23.9.2002

Št. objav: 66

Objavljeno 22.2.2016 ob 18:21

Sočna, okusna in odlična torta. Če se dobro organiziraš, res tudi hitro narejena. V zamrzovalniku so bile še domače mesečne drobnejše jagode in tako vabljivo je torta dišala... To bom pa zagotovo morala še velikokrat narediti. Hvala avtorici!

Maya3  

kuha že od: 23.10.2020

Št. objav: 1

Objavljeno 23.10.2020 ob 10:10

Zanima me, če se da v nadev k mascarponeju že stepena sladka smetana ali kar tekoča in šele nato zmiksa?

Katja D  

kuha že od: 20.5.2006

Št. objav: 446

Objavljeno 25.10.2020 ob 10:46

Lahko daš nestepeno smetano.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.