Okusna ponev z lignji

okusno in hitro pripravljeno

Okusna ponev z lignji
    morska hrana: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kg lignjev

2 dl pelatov oz. spasiranega paradižnika

1 manjša bučka

1 rumena + 1 rdeča paprika

1 paradižnik

1 čebula

5 strokov česna

5 šampinjonov

0,5 - 1 dl kvalitetnega belega vina

peteršilj

oljčno olje

Postopek

Najprej očistimo in na suho obrišemo lignje. Nato si pripravimo zelenjavo. Razrežemo jo na željeno velikost in jo popražimo. Najprej posteklimo čebulo, česen in potem dodajamo preostalo zelenjavo. Solimo. Na koncu dodamo pelate oz. pasiran paradižnik, vino, začimbe. Po potrebi dosolimo, popramo.

Medtem, ko se zelenjava praži, v razbeljeni žar ponvi popečemo lignje. Ko se lignji napihnejo, jih obrnemo in hitro popečemo še na drugi strani. Pečene lignje narežemo in jih damo v ponev k zelenjavi. Vse skupaj pokrijemo in dušimo kakšno minuto, da se vsi okusi pomešajo med sabo.


Opombe

Ponev z lignji lahko popestrite tudi z drugimi morskimi sadeži.

Podrobnejša navodila in več fotografij najdete na: http://www.220stopinjposevno.com/220-food--drink/okusna-ponev-

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

fruza  

kuha že od: 19.8.2012

Št. objav: 108

Objavljeno 15.1.2015 ob 10:14

Res ne vem zakaj je bilo treba tako skritizirat ta recept, saj komur ni všeč ni trba po njem pripravljat lignjev. Jaz pa jih ob priliki bom naredila, ker pač kupujem lignje v akciji si to smem privoščit . Ne bo škoda sestavin a ne? pa mislim, da je precej slabših receptov v bazi kot je ta

Sweetness Bakery  

kuha že od: 28.8.2013

Št. objav: 225

Objavljeno 15.1.2015 ob 10:22

Zelo vesel

Uf … kje naj začnem. :)

Hedonist in nola, se popolnoma strinjam z vama v tistem delu,ko je kakšne res kvalitetne lignje škoda uporabiti za tole ponev. Tudi jaz jih raje pripravim kje zunaj na kaminu …, ampak to je že drug recept. Recimo, da vsi vemo, da bifteka ne bomo zakuhali v golaž ali bujto repo. Pa vseeno rada oz.se mi vsake toliko zalušta pojesti tudi bujto ali golaž. Sta visoka kulinarika? Hja, kakor za koga. Kaj je zame visoka kulinarika? To, da vem, koliko katero živilo rabi za obdelavo, da na koncu ni vse razkuhano, da zelenjava ohrani še kolikortoliko hranil, ipd. Visoka kulinarika so lahko tudi kakšni preprosti recepti, četudi s trilčki in pasažami, golaži, samo da so sestavine dobro obdelane in kvalitetne.

Vrtebejka, ko gre za recept, ne dolgotvezim rada. Ne prebiram rada dolgih receptov, v katerih se izgubim med vrsticami. Ker je KULSLo namenjena receptom in ne bloganju, sem opisala recept na kratko. Zakaj? Ker predvidevam, da tistim izkušenim kuharjem, ni zabavno brati: bučke operemo, obrišemo do suhega, ker… narežemo, na večji kose kot … ker ..., čebulo samo posteklimo, da oveni, ker…. Predvidevam torej, da kuharji z malo več izkušnjami to vedo. Za nekoga, ki pa dela neko jed prvič, za začetnika, je pa link, kjer si lahko prebere podrobnejša navodila kako in predvsem, da razume tudi zakaj. Sama namreč imam rada odgovore na "zakaj", pa ne pri vsakem receptu, ker nekaj "zakajev" že poznam. Vsaj mislim tako. Da zaključim: Vsak si tako lahko prebere, vzame toliko, kolikor ga zanima.

Ana, čeprav se delam, da tvojega vprašanja "ne razumem", naj ti povem, da Ne vem, zakaj, kdo, česa ne bi dovolil? Nimam nobenih težav s tem, niti s tvojim drugim vprašanjem. Hvala bogu se ne rabim ukvarjati s številkami. ;) Ker pa to ni del recepta in če imaš še kakšno vprašanja glede številk in bloga, se lahko meniva na ZS ali na forumskem delu. ;)

Mopsika, hvala. :)

Vanja iz ZDA. Če izvzamem besedo "cmariti", katera se mi sicer zdi malo "khm", je drugi del tvojega odgovora popolnoma korekten. Se strinjam. Za nek višji nivo kulinarike bi bilo boljše, gobe drugače pripraviti. Ampak glej,priznam. Ni se mi dalo uporabiti in mazati druge posode. Povsem korektna je tvoja opazka glede gob. Kako zelenjavo popečemo, da ni "scmarjena", sem pa opisala.

In da zaključim: ponev z lignji, za vse tiste, ki se boste odločili jo pripraviti, je res okusna. Seveda se lahko uporabi druga zelenjava, drugi trilčki, ampak meni je ta trilček zakon, ker me spominja na vrt na morju, ker imamo vse to ponavadi doma vedno v hladilniku in ker je jed glede na to, kako hitro jo pripravimo, tudi okusna.

Upam, da sem odgovorila na vsa vaša vprašanja. Kar se tiče vprašanj, ki niso vezana na recept, pa vam z veseljem odgovorim v ZS.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 15.1.2015 ob 11:03

Levinjav zdej če že neki obtožuješ in namiguješ bi bilo pa le prav, da stavek napišeš do konca. Taka je manira. Glede na vse pa tudi nisi neki poklicana da ocenjuješ kaj je presežek in ali sploh je.

Levinjav  

kuha že od: 15.11.2005

Št. objav: 447

Objavljeno 15.1.2015 ob 11:13

Hedonist, zakaj že, saj sami vedo/veste. In nikjer nisem pisala o presežkih. Zase priznam, da sem le mama kuharica, ki rada kuha in je.

yoda85  

kuha že od: 6.12.2010

Št. objav: 16

Objavljeno 15.1.2015 ob 12:38

Lepo povedano Sweetness Bakery;)

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 15.1.2015 ob 15:20

Moj odgovor je bil točno tak, kot je recept. Če vas kaj več zanima (v mojem primeru leti na avtorico), poglejte nekam drugam.

In Sweetness, meni pri kuhanju nikoli ni žal še ene dodatne umazane ponve. In če tega ne narediš zase, bi lahko vsaj za objavljen recept napisala. Kako izgleda na tojem blogu, me niti ne zanima.

To ti zamerim predvsem in samo zato, ker si blogarca.

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 17.1.2015 ob 8:08

Za mene je slika prava "bomba" in verjamem, da je tudi na krožniku odlično. Že same sestavine dobro obetajo, ki jih je nas sliki več kot v receptu. Všeč mi je tudi, da je recept enostaven in kratki.

Se strinjam pa z Vanjo, tako z šampioni kot tudi z mazanjem ponve, še posebej če delamo z dragimi sestavinami. Jaz se z mazanjem posode ne obremenjujem, ker pri nam to pere "Micka". To je pomivalni stroj, da nebo kakšnega nesporazuma.

Se pa nikakor ne strinjam komentarja "fruza". Zakaj bi morali vedno samo kimati. Meni se ne kima in če imam svoje mnenje ga tudi povem oz. napišem. Pohvale morajo biti vendar se iz njih malo naučimo. Več se naučimo, če kdo poda kakšno (utemeljeno) nasprotno mnenje. In če so "forumaši" normalni se lahko razvije zanimiva debata.

Sweetness Bakery - še enkrat kapo dol za sliko.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 17.1.2015 ob 17:53

Ok Fasulas, ampak kaj ko slike ne moreš jest :)

fruza  

kuha že od: 19.8.2012

Št. objav: 108

Objavljeno 19.1.2015 ob 6:58

Fasula nisem mislila, da je treba samo kimati, vendar se mi ne zd prav, da se recept skritizira predvsem zato, ker os uporabljene cenejše sestavine, ki jih imamo večinoma vsi pri roki, oziroma se jih da kupit povsod . Res ni recept neka visoka kulinarika, vendar mislim, da večina uporabnikov, takih receptov na tem portalu niti ne išče, vendar preproste, cenovno ugodne, po možnoxti hitro pripravljene, a vseeno okusne recepte. Žal marsikdo nima denarja za visoko kvalitetne lignje, še za one v akciji ne.

Meni je recept všeč, zato ga bom enkrat naredila. Pa saj receptov z lignji in podobnimi sestavinami je v bazi že nekaj, pa so priljubljeni, zato res ne vem zakaj bi bil ta tako sporen

cedevita  

kuha že od: 23.2.2008

Št. objav: 52

Objavljeno 16.5.2016 ob 17:35

Vesel

Danes pripravila s pol lignjev, pol gamberov, oboje iz zamrzovalnika (ker žal ne živimo ob morju, da bi lahko vsak dan jedli sveže jadranske lignje, nam pa vseeno paše kaj z okusom morja - če ste se že ustavili pri kvaliteti sestavin). Gobe sem izpustila, ker jih nisem imela pri roki, dodala sem še par listkov svežega origana. Zraven sem pripravila riž z drobnjakom in skledo solate.

Meni se zdi jed res okusna, ker imam v splošnem zelo rada take "ponve" z mediteranskim okusom.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.