Orada s hrustljavo polento

v pečici pečena orada, pečena na hrustljavih palčkah iz polente s pikantno zelenjavo

abaximan  Izvor: Abaxilandia
Orada s hrustljavo polento
    morska hrana: ribe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 4 osebe

4 manjše orade (približno 200 - 250 g)

1 bučka

1 rumena paprika

0,2 l polente

0,1 l Cabernet sauvignona

30 g sveže naribanega parmezana

olivno olje

4 zrna nasekljanega česna

ščep ali 2 popra

ščep soli

čili v prahu po okusu

1 ČŽ semen koriandra

1 KŽ rožmarina

1/2 ČŽ mešanice poprov v zrnu

1/2 ČŽ mletega ingverja

1 ČŽ rdeče paprike v prahu

Postopek

0,2 l polente vmešamo v 0,5 slanega kropa. Ko se zgosti, ji dodamo 0,1 L Cabernet Sauvignona, dve VŽ olivnega olja in sveže riban parmezan ter vse skupaj umešamo do gladkega. Polento še preden se ohladi, prelijemo v manjši pekač in jo po njem enakomerno razporedimo, tako da dobimo približno 1,5 do 2 cm debelo plast polente. Polento ohladimo, še najboljše pa je, da jo pripravimo že en dan prej. Ohlajeno polento narežemo na približno 2 cm debele rezine in jih položimo v naoljen pekač tako, da se imajo med seboj vsaj slab cm prostora. Na 200 stopinjah pečemo 10 minut.

Medtem bučke narežemo na 1 cm debele kolobarje ter jih posolimo in nekaj časa pustimo, da spustijo vodo. Papriko očistimo in jo narežemo po dolžini na približno centimetrske rezine. Tudi to posolimo, dodamo pa še nekaj ščepcev čilija ter 1 ČŽ nasekljanega česna. Pred uporabo tako papriki, kot bučkam odlijemo tekočino, ki jo spustijo zaradi soli.

V možnarju stremo začimbe (semena koriandra, poprovo mešanico, suh ingver, rdečo papriko, rožmarin - zmesi dodamo tudi sol).

Orade po potrebi očistimo. Vsako 3x do 4 x plitvo in prečno zarežemo z obeh strani. Notranjost in zunanjost natremo z mešanico začimb, v trebuh pa vstavimo še rezino limone po 1/2 ČŽ nasekljanega česna.

Iz pečice vzamemo polentine palčke in vse obrnemo. Pazimo, da je med njimi dovolj prostora za kroženje zraka. Nanje položimo marinirane orade, med njih pa razporedimo na kolobarje narezane bučke. Na vsako orado prečno položimo tudi nekaj rezin paprike. Vse skupaj pečemo 30-40 minut na 200 stopinj. Če imate ventilatorsko pečico, pečete 20 minut normalno, potem pa še 10 do 15 minut z ventilatorjem.

Serviranje:

jed serviramo na ogretih servirnih krožnikih.


Opombe

Polento dobimo iz pekača najlažje tako, da pekač pokrijemo z dovolj veliko desko za rezanje in pekač obrnemo. Najraje polenta pade iz kakšne steklo keramike ali pa nepregornega stekla.

Papriko in bučke nasolimo že kakšno uro pred pripravo, da nam odvečna voda ne dela preglavic pri peki ribe.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 15.11.2014 ob 7:53

Poletna se mi zdi zelo fajn. Jaz bi eno spremenil, da nebi pekel v pečici in bi raje na hitro popekel v vroči ponvi. Mešanica začimb za ribo se mi zdi tudi zanimiva.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 15.11.2014 ob 9:43

Enostavneje s polento: vročo zlij na silikonsko podlago in jo samo narežeš, ko se ohladi, tako nimaš težav, kako jo spraviti iz pekača (pa še umažeš eno posodo manj).

Mi tudi cvremo rezine zeliščne polente (v polento dodam sesekljan rožmarin, malo origana in bazilike), v olivnem olju z dodatkom žajblja. Tale varianta pa se mi zdi da je zato, da polenta vpije malo soka, ki nastaja med peko ribe, obložene z zelenjavo.

Recept na mestu.

abaximan  

kuha že od: 4.7.2014

Št. objav: 11

Objavljeno 21.11.2014 ob 9:36

Fasulas

Polento je res lažje peči v ponvi, ampak potem pač ni istega okusa, ker ne dobi sokov od rib in zelenjave. Sicer pa velikokrat naredimo nekakšen "polentin pomfri" in vedno pečem v ventilacijski pečici in sicer predvsem zato, da 1. ni treba stati poleg in 2. spečem naenkrat večjo količino kot ponvi

mamamia

Pri nas sicer vsi obožujemo cvrenje v kakšni koli obliki, a se ga izogibamo, če je le možno oziroma ponavadi jemo te zadeve pri taščah in mamah :) Otroci bi tako in tako samo pohane zrezke in pomfri jedli.

Drugač pa iz steklenega ali keramičnega pekača pade ven brez problema. Silikonske podlage pa ni treba prat ali kako? :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.