Rižev narastek z brokolijem

okusen narastek z brokolijem

April is cooking  Izvor: Sredozemsko podnebje
Rižev narastek z brokolijem
    priloge: riž
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 45 minut 45 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 3 - 4 osebe

3 jedilne žlice olja

1 glava brokolija

1 zvrhana jedilna žlica začinke

ščepec mletega popra

1 plastičen lonček kisle smetane (1 lonček vsebuje 410 g kisle smetane)

4 dl vode

400 g riža in 1 jajce

Postopek

Najprej cvetove, liste, stebelca in osrednje steblo brokolija razrežemo na manjše kose. Kuhalno ploščo segrejemo na najvišjo temperaturo in nanjo položim ponev. V ponev damo olje, kose brokolija, premešamo in pražimo nekaj minut. Ko brokoli dobi prav neverjetno izrazito zeleno barvo, ga začinimo, dodamo kislo smetano, vodo in premešamo. Sestavine kuhamo kakšnih 5 minut do vrelišča, nato jakost kuhalne plošče zmanjšamo na srednjo jakost in dodamo riž. Za boljši okus ni potrebno dodajati čebule ali česna, zadošča le brokoli, ki je že sam po sebi zelo bogatega okusa. Medtem ko kuhamo, vsake toliko časa sestavine zopet premešamo. V nekaj minutah riž posrka skoraj vso tekočino in takrat je čas, da ponev odstavimo. Paziti moramo, da sestavine še vedno plavajo v tekočini in da je riž le do polovice skuhan. Med sestavine vmešamo razžvrkljano jajce in vse skupaj stresemo v namaščen pekač. Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo in sestavine pečemo kakšne pol ure. Čeprav je povrhnjica jedi že lepo zlato - rumena, vseeno z vilicami zajamemo nekaj brokolija in riža ter poskusimo, ali sta sestavini dovolj kuhani, vendar ne razkuhani. Kot pri špagetih, naj bo tudi zelenjava skuhana »al dente«.


Opombe

Brokoli vsebuje številne antioksidante in če zaužijemo ta prekrasen šopek majhnih, okroglastih zelenih socvetij, imenovanih rože, nam le te razstrupijo telo in s tem okrepijo naš imunski sistem.

Več si lahko preberete na:

http://apriliscooking.blog.siol.net/2014/08/31/brokoli-z-razlogom

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

April is cooking  

kuha že od: 2.9.2014

Št. objav: 78

Objavljeno 3.9.2014 ob 20:56

Druščina pozdravljeni! Moj prvi recept je objavljen, jeeeeeee :) Kakšno mnenje, namig, komentar, predlog?

blossom  

kuha že od: 8.2.2009

Št. objav: 383

Objavljeno 3.9.2014 ob 21:05

Kdaj dodamo riž je pobegnilo iz recepta :)

April is cooking  

kuha že od: 2.9.2014

Št. objav: 78

Objavljeno 3.9.2014 ob 21:24

Joooj sorry..., res je. Upam, da mi oprostiš, ker je to moj prva objava na tem portalu. Skuhala jed že neštetokrat in se mi vse zdi samoumevno. Riž vmešaš takoj zatem, ko kuhalno ploščo zmanjšaš na zmerno jakost in se vrelišče umiri. Sporoči kako se ti zdi, ko poskusiš jed ;)

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 4.9.2014 ob 14:45

Pozdravljena in dobrodošla, aprilkuha. , Bolje, da se ne veseliš preveč nad objavo tvojega prvega

recepta.

Te dni vlada na tej strani obsedno stanje. Da ne boš tudi ti plačala za probleme, ki jih imajo nekateri; s sabo in drugimi ali oboje, kdo bi vedel.

April is cooking  

kuha že od: 2.9.2014

Št. objav: 78

Objavljeno 4.9.2014 ob 15:00

Sem že fasala pri ostalih dveh objavah :( Ampak nič zato, ne bo mi odvzelo veselja do kuhanja in vztrajna bom še naprej. Rada imam iskreno mnenje pa čeprav mi ne gre v prid, kot pa sladke pohvale brez podlage. Tebi pa hvala za podporo :)))

Tomaz123  

kuha že od: 11.12.2007

Št. objav: 1

Objavljeno 4.9.2014 ob 17:57

Aprilkuha... in razkuha brokoli do nerazpoznavnosti v zeleno-rjavo podobo. Komentiram, ker omenjaš vse dobre lastnosti v tej odlični zelenjavi, dvomim pa da kaj ostane v tvoji verziji, saj brokoli potrebuje zgolj kratko blanširanje za "al dente", ki ni nujno samo v tvojih piščančjih špagetih.

April is cooking  

kuha že od: 2.9.2014

Št. objav: 78

Objavljeno 4.9.2014 ob 19:13

Tomaž, jaz sem opisala načina mojega kuhanja, jed, ki sem jo pripravila velikokrat in pri meni ostane po peki v pečici brokoli še vedno "al dente" in lepe barve. Fotografija je dokaz in je resnična. Poskusi še ti in mi sporoči kako se recept pri tebi obnese. Hvala za komentar.

Sandra_a  

kuha že od: 6.12.2010

Št. objav: 447

Objavljeno 4.9.2014 ob 19:58

'Brokoli vsebuje številne oksidante in če zaužijemo ta prekrasen šopek majhnih, okroglastih zelenih socvetij, imenovanih rože, nam le te razstrupijo telo in s tem okrepijo naš imunski sistem.'

Brokoli vsebuje ANTIoksidante :). To so molekule, ki reagirajo s prostimi radikali, ki nastajajo pri oksidaciji, jih nevtralizirajo in tako preprečijo oksidacijo drugih molekul... Skratka, antioksidant in oksidant ni eno in isto :)

April is cooking  

kuha že od: 2.9.2014

Št. objav: 78

Objavljeno 4.9.2014 ob 20:03

Sandra, ne boš verjela mislila sem antioksidante, napisala pa prav nasprotno :(( Se globoko opravičujem za dezinformacijo. Takoj bom prosila uredništvo naj popravijo. Hvala za opozorilo :))

Sandra_a  

kuha že od: 6.12.2010

Št. objav: 447

Objavljeno 5.9.2014 ob 8:54

Se mi je zdelo, da je prišlo do napake, ja :). Se zgodi, ne sekiraj se :).

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.