Pljučna pečenka s tartufi in tartufinim pirejem

goveji pljučni biftek, tartufin pire in omaka iz preostalega soka mesa

tomazgas  Izvor: Slovenija
Pljučna pečenka s tartufi in tartufinim pirejem
    mesne jedi: govedina
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 2 osebi

2 zrezka goveje pljučne pečenke (debelina 4 cm)

olje za "paco"

5 sredje velikih krompirjev

sol

maslo

1 velika žlica smetane za kuhanje

1 zamašek brandy-ja

1 tartuf

1 žlica tartufate

Postopek

1. Pravilo: nikoli ne zapečemo mesa direktno iz hladilnika, ker se sredica nikoli ne bo naredila. Meso naj bo na sobni temperaturi vsaj 3 ure.

Moj osebni nasvet: meso, preden ga postavimo v zelo segreto ponev, segrevamo v pečici na 100 stopinjah cca. 10 minut.

Postopek:

zrezka namočimo v posodico z oljem tako, da olje prekrije celo meso in ga pustimo v hladilniku 1 dan do 1 teden.

Kot že rečeno, cca. 3 ure pred pričetkom, postavimo zrezka v olju iz hladilnika na sobno temperaturo.

Pripravimo pire po lastnih receptih in med mešanjem dodamo žlico tartufate in naribamo tartuf. Jaz ponavadi dodam kakšno žlico ali dve smetane za kuhanje ter košček masla. Pire je pripravljen.

Zrezka postavimo na krožnik, da se rahlo odcedita olja. Maksimalno segrejemo ponev in nanjo takoj vržemo zrezka. Slednje je odvisno od moči vaše plošče oz. ognja! V mojem primeru indukcija do konca... pečemo eno stran 40 sekund do 1 minute, obrnemo in drugo stran pečemo enak čas. Med pečenjem obe strani dobro posolimo. Jaz osebno popečem še s strani, vsako po 20 sekund. Zrezka odstavimo na krožnika s pirejem.

V še vedno vročo ponev (ostanek v ponvi ne odvržemo) nalijemo zamašek brandy-ja in dodamo žlico smetane za kuhanje, premešamo, nato takoj polijemo čez zrezka.

Vsak si nariba tartuf na zrezek po želji in nato doda še žličko masla.


Opombe

- pazi, da meso med pečenjem ne počrni, barva naj bo rjavkasta

- meso obrni obvezno samo enkrat!

- obvezno upoštevaj 1 pravilo!

- tartuf je lahko zamrznjen ali svež in samo pred dodajanjem opran s toplo vodo

- ne dodajajte nobenih drugih začimb razen soli, ker se okus tartufa takoj uniči

- spisan recept je za zrezke pripravljene na angleški način oz. krvav

- ne bodite razočarani, če prvič ne rata; pravilno narejeno sredico in mehkobo mesa ni enostavno zadeti ;) odvisno je tudi od kvalitete mesa.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 29.8.2014 ob 15:41

Tri ure počivanja zunaj hladilnika je malo huda, pol ure je več kot dovolj.

Pravzaprav me zanima, zakaj cmariš meso v pečici na 100 stopinjah 10 minut. Že vnaprej hvala za podrobno razlago.

P.S: Meni je pljučna predraga, da bi z njo ekspermentirala oz. ne imela konstantno odličnih rezultatov. Tukajle je eden od zelo enostavnih načinov, kako preveriti, kdaj je meso ravno prav pečeno:

https://www.youtube.com/watch?v=O8YQX-QgbXc

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 2.9.2014 ob 22:27

Zelo vesel

Sem bil prepričan, da je to recept od TARTUFI_TOSKANE.

Sam smatran, da je "matranja" mesa v pečici odveč. Gre za enega od najbolj kvalitetnih delov, ki ga lahko jemo tudi surovega (karpaco). Tako, da res ne vidim poante zakaj bi ga v pecici cmarili. Se tudi z Vanjo strinjam, da je pol ure oz. do 1 ure pocivanja zunaj hladilnika dovolj.

tomazgas  

kuha že od: 10.8.2014

Št. objav: 14

Objavljeno 3.9.2014 ob 9:29

Hm... Ok... Idejo za cmarjenje mesa v pečici sem dobil iz dokumentarca Gordon Ramsay, ki naj bi še posebej veljala za zelo debele zrezke kot v mojem receptu (4cm). On je še točno določil temperaturo sredice mesa preden naj bi ga postavili na zelo vročo ponev. Za meritev je uporabil temperaturno sondo, ki jo zabodeš v meso...Meni se je zdela ideja zanimiva ker pripomore k tem da bo sredica mesa vedno narejena kakor hočeš. Velikokrat naročim pljučno v restavracijah in po mojih izkušnjah mogoče v 70% kuhar ne zadane mehkobe mesa ki bi si jo želel...pazi; jaz vedno naročim na angležki način...

Kar se pa tiče počivanja mesa zunaj hladilnika se pa strinjam z vama, da je mogoče preveč 3 ure ampak jaz vedno ko zjutraj vstanem, dam meso ven iz hladilnika in ne razmišljam več... Potem si enostavno naredim kosilo ko mi paše (čez 3 ure ali čez 5 ur)

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 3.9.2014 ob 14:44

Koliko časa kdo pusti meso počivati in/ali ga greje v pečici, je seveda stvar debate, na koncu pa seveda odločitve tistega, ki jed pripravlja, tako, kot se bo tudi vsak sam odločil, ali bo krompir polival z pravo smetano ali s škrobnim pripravkom, da različnih stališč do močenja tartufovega gomolja s (celo toplo!) vodo sploh ne omenjam.

Ampak kar štiri uteži za prevrnit dva bifteka, če se tudi zraven pripravi še štiri porcije odišavljenega krompirja, se mi zdi pa popolnoma pretirano.

tomazgas  

kuha že od: 10.8.2014

Št. objav: 14

Objavljeno 3.9.2014 ob 18:34

Ok vi, ki ste sami profesionalni kuharji in ste oddali že preko 100 popolnih receptov mi potem povejte kako, da lahko v restavracijah z profesionalnimi kuharji dobiš biftek (govej pljučni), katerega plačaš cca 20€ in je v 7 od 10 primerov ali pretrd in zažgan ali premalo narejen in žilav da ga lahko žvečiš do onemoglosti! Moj biftek iz recepta je mogoče koštal 7€ skupaj z vsem...

jaz osebno sem samo navaden strojni inženir, ki ga je punca navdušila nad kuhanjem in mogoče sam od sebe kuham pol leta v lastnem gospodinjstvu.

Z vašimi komentarji (leti na nola)samo izgubljam voljo do nadaljnjih objav na kulinariki ker niste sposobni podati konstruktivnih kritik ampak samo negiranja v smislu "halo kdo to še dela".

Če imaš boljši predlog naredi angleško prirpravljen biftek, napiši kaj si spremenil, da si izboljšal in dodaj sliko, da vsi vidimo to sredico 4cm debelega zrezka

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 4.9.2014 ob 8:44

Daj no, ne javkaj.

Bi rad konstruktivno?

Moje pripombe na predstavljeno jed so bile te (kdor jih je že v prvo zastopil, naj prosim razlago preskoči):

1. Pri pripravi jedi iz izbranih sestavin, ki jih običajno ne jemo vsak dan (pa tudi nasploh) se mi zdi neprimerna uporaba cenenih nadomestkov, kot je smetana za kuhanje, ki ni nič drugega, kot osiromašena prava smetana z dodanim škrobom (in še čem) za zgoščevanje. Če si prave smetane ne privoščiš zaradi zdravstvenih ali ekonomskih razlogov, si napravi bešamel.

2. Tartufovega gomolja, pa naj bo črn ali bel, se nikoli ne sme močiti. samo obriše se ga.

3. Verjamem, da si osebno, ker si pač samo navaden strojni inženir, v luči trenutne popularnosti kuharije in ob podpori tvoje aktualno pomembne osebe nenadoma navdušen in presenečen nad svojim na novo odkritim talentom in spretnostjo pri pripravi fete mesa.

Vendar tvoj prvi uspešen podvig, kolikor zapleten je že bil zate, objektivno ni toliko zahteven, da bi si zaslužil štiri uteži.

Predvsem nisi niti sam objavil fotografije kjer bi vsi videli to famozno sredico 4 cm debelega zrezka, ki mimogrede vsaj na fotografiji ne daje vtisa, da je zares visok 4 cm.

Prav tako je sumljivo tisto ribanje na njem - če si uporabil črn tartuf, ki je upodobljen skupaj s surovimi kosi mesa, postanim krompirjem in dodatki, bi bili njegovi opilki definitivno temnejši, še ribanci belega vlečejo bolj na sivo.

Ne vem, mogoče je ton fotografije tak, ampak če je tako, ti je pa krompir,( ki itak izgleda zrnast in ne kremast, kot mora biti spodoben krompirjev pire, pa z dodatkom tartufov ali brez) popolnoma posivel.

Nič čudnega, saj že na fotki priprave izgleda malo utrujeno, da niti ne omenjam tega, da se za spodoben pire ali kakršenkoli pripravek iz olupljenega kuhanega krompirja tega nikoli ne nareže na tako majhne koščke - se preveč napije vode (izjemoma ga lahko neposredno pred kuho narežemo tako na drobno, če smo se ga namenili kuhati v mleku ali smetani).

Ne vem v kakšnih lokalih naročaš svoj biftek, da se ti dogaja kar se ti že. Jaz ga imam rada in ga dostikrat naročim povsod, kjer obedujem. Povsod seveda povem, kako in koliko pečenega želim.

V šestdesetih letih se mi je mogoče trikrat ali štirikrat zgodilo, da meso ni bilo pripravljeno po moji želji, pa še takrat so ga vsaj v dveh primerih odnesli in zamenjali za primernega.

tomazgas  

kuha že od: 10.8.2014

Št. objav: 14

Objavljeno 4.9.2014 ob 11:09

Kot sem že napisal: naredi boljšega, napiši kaj si dodala, da je boljše, dodaj sliko, da vsi vidimo in bodi tiho...

proxima  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 2514

Objavljeno 4.9.2014 ob 11:26

Srčece, saj ne, da bi nola potrebovala zagovornika (če se bo ona _zares_ spravila nate, ti bodo v oblačku žveplenega dima izpadle še tipke iz tastature in kabli iz vtičnic, ne samo lasje s prezgodaj osivele glave); ampak če si navajen na vsako besedico, ki ne pomeni brezpogojne hvale, takole odreagirat, se raje čimprej odpovej biftkom in preidi na nizkoholesterolne diete, koronarke ti bodo hvalezne (uporabniki kulinarike pa tudi).

lp, proxima

tomazgas  

kuha že od: 10.8.2014

Št. objav: 14

Objavljeno 4.9.2014 ob 12:44

Hm... tole je pa postalo res zanimivo :)

Očitno se zagovornike potrebuje. Starim zdolgočasenim kuharicam (leti samo na zgornje) očitno ne preostane drugega kot preživeti cele dneve za pultom in celo računalnikom. Sicer sem presenečen, da sploh premorete znanje uporabe tipkovnice in brskanja po spletu. Če bom jaz pri 80-ih še tako zagrizen bom zelo vesel - sklepam iz tega, da že 60 let naročujete feta meso in pred 20-im letom starosti najbrž niste imele prilike oz. apetita po krvavih zrezkih...

Po vsej verjetnosti se res ne morem kosati z vami saj imate ca. 50 let prednosti v znanju, če pa že ima kdo željo se _zares_ spraviti name v kakršnem koli smislu je pa dobrodošel!

tomazgas  

kuha že od: 10.8.2014

Št. objav: 14

Objavljeno 4.9.2014 ob 12:52

Pozabil sem pripomniti, da stare babice lahko pojem za zajtrk...

Sicer pa če sem iskren, za ostale uporabnike, se opravičujem, da sem se primoran spustiti na tak primitiven nivo...res nimam te navade, vendar v tem primeru mi dejansko paše!

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.