Jajčna solata z avokadom

moja različica tradicionalne ameriške "egg salad" - jajčne solate

Jajčna solata z avokadom
    solate
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: prb. za 4 osebe

8 jajc

1 avokado

1 pločevinka tune

1 bučka

1 žlica kokosovega masla/masti (bolj zdravo kot olje, a če ga nimate, lahko uporabite olje)

1-2 žlici kisle smetane

1 žlica kaper

olivno olje

balzamični kis

sol in poper

Postopek

V posodo položimo jajca in jih prekrijemo z vodo. Postavimo jih na štedilnik in pustimo, da vre 10 - 15 minut. Potem jih odstavimo in prelijemo s hladno vodo, da se ohladijo.

Bučko operemo, jo prerežemo na pol, potem pa razrežemo na tanke kose. Kokosovo maslo damo v ponev, počakamo, da se stopi, nato dodamo bučke. Pražimo/dušimo jih približno 8 -10 minut.

Medtem ko se jajca in bučke kuhajo, lahko že pripravimo avokado. Razrežemo ga, odstranimo peško, nato pa nežno izdolbemo z žlico. K "mesu" avokada dodamo kislo smetano in ju pregnetemo v skoraj tekočo zmes.

Jajca olupimo in jih fino narežemo v solatno skledo. Dodamo tuno in bučke, nato pa še avokadovo zmes. Po okusu nato dodamo olivno olje, balzamični kis, sol in poper.

Solata je končana! Lahko jo pojeste kot glavno jed, lahko pa je priloga dimljenemu lososu, osliču, kuhani zelenjavi ali mesu.


Opombe

Zaradi jajc je solata sicer malo težka, a vseeno zelo zdrava!

Lahko spustite kislo smetano in dodate grški jogurt.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 7.8.2014 ob 16:22

Proxima, imenitno napisanano, tudi sam dobivam mozolje ob podonmih receptih in zaslepljenosti nekaterih nad kvazi zdravo prehrano ki pa običajno to sploh ni. Ko pa prebereš trditve, kot jih je zgoraj zapisala avtorica recepta se pa seveda lahko samo nasmehneš in si misliš svoje predvsem pa to, da imaš še trohico zdrave pameti:)

blossom  

kuha že od: 8.2.2009

Št. objav: 383

Objavljeno 7.8.2014 ob 16:32

Skratka, ni vse zlato, kar se sveti, in ni vse, kar objavi proizvajalec kokosovega masla, tudi čista resnica, preden pa širimo vprašljive trditve, dajmo ponoviti vsaj srednješolsko biokemijo. Srednja pot je v zavedanju, da od ene žlice kokosove maščobe sicer ne bo nihče umrl, pozdravil se bo pa od nje še manj, in da bomo konec koncev vsi slejkoprej pristali v delu prehranske verige zelo majhnih živalic, pa naj prebiramo, objavljamo in kuhamo še toliko receptov, ki imajo besedico "zdravo" v imenu.

lp, proxima

Mislim, da je to bistvo. Ker lahko najdemo tako zagovornike kot nasprotnike vsake vrste hrane. Moje mnenje je, da ni enoznačnega odgovora, ali je dobro ali ne, zato še enkrat-srednja pot :)

taryka  

kuha že od: 8.1.2013

Št. objav: 8

Objavljeno 7.8.2014 ob 17:36

Jaz bi na to dodala še samo eno stvar :) Namreč, ko toliko govorite o kokosovi maščobi je zelo velika razlika glede na to kakšno maščobo uporabiš, namreč obstaja ekstra deviško hladno stiskano kokosovo olje, ki je nekje 6x dražje od kokosove masti, ki se jo kupi v trgovini za evro in nekaj in je polna samih škodljivih trans maščob. Zato, ko v receptih navajate kokosovo mast bi bilo fajn poudarite ali ste uporabili navadno kokosovo mast ali ekstra deviško kokosovo olje.

Drugače pa kaj se tiče zdrave prehrane, mislim, da vsak zase še najbolje ve kaj mu odgovarja in kaj ne. Za ene je lahko zdrava ena stvar, drugim ta stvar škodi. Vsi smo si različni, zato posploševat kaj je 'zdravo' in kaj ne mi je nesmiselno. Prav tak sovražim, ko se v imenu recepta navaja 'zdravo'.

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 7.8.2014 ob 17:54

Mene predvsem zanima, zakaj (in/ali za kaj) je tale solata zdrava?

Drugič: tole ni niti pod razno in na daleč podobno ameriški jajčni solati. Ameriška jajčna solata so samo jajca, majoneza, sol poper in malo senfa. Tvoja zmes ima buče in avokado pa kokosovo mast, tuno in nič majoneze.

Še moj komentar na estetski izgled: Veliko vas/nas je, ki pravimo, da jemo tudi z očmi. Če že učiš, kako se kuha (objavljanje receptov je neke vrste lekcija tistim, ki jih hočeš navdušiti nad tvojo jedjo), potem bi morala vedet, kako se stvari kisajo, da ostanejo barve jedi...hm, apetitlich. Ko imaš nežne barve v smislu lepih rumeno-beih jajc, zelenega avokada, okisaš jed z limoninim sokom ali v skrajnem primeru dobrim belim kisom. Če uporabiš balzamični kis, če ni iz belega vina (ja, tudi takega delajo v in okrog Modene), dobiš nekaj takega, kar je na zgornji sliki. In jaz kaj takega niti pod razno ne bi pokazala širnemu svetu. Bi pa svojim dragim jasno in glasno povedala, da sem eksperimentirala v kuhinji.

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 7.8.2014 ob 18:03

PA še to: Trdo kuhana jajca se kuhajo tako, da jih daš v posodo s hladno vodo. Počakaš, da zavre in pustiš vreti 1 minuto, nato lonček odmakneš z ognja in pustiš stati 12 do 13 minut, malo je odvisno od velikosti jajc. Tako kuhanim jajcem se rumenjaki ne obarvajo zeleno. Če so preveč kuhani, so zagotovo zeleni.

zzak1977  

kuha že od: 31.7.2009

Št. objav: 2193

Objavljeno 7.8.2014 ob 19:02

Vanja_iz_USandA, ti bi lahko te tvoje nasvete nekam zbrala in jih delila z nami. jaz ga sicer dam v mrzlo vodo in ko zavre kuham 7-8 minut in takoj ohladim z mrzlo vodo. Pa nimam spomina, da bi bili kdaj zeleni. Bom pa preizkusil tvoj sistem. Bere se zelo gurmanofilsko.

ultranova  

kuha že od: 30.11.2010

Št. objav: 529

Objavljeno 7.8.2014 ob 19:06

Žalosten

a če je malo zelen,je strupen?

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 7.8.2014 ob 19:15

Sorry za smetenje...zzak, ti jih ne kuhaš prekomerno, zato ti niso pozeleneli. Ta "recept" sem slišala dolga leta nazaj iz ust kuharice svetskega ranga, ki je to "pobrala" od Julie Child, kot je povedala, čeprav jaz kasneje tega v knjigi nisem našla. Verjetno sem površno čitala.

Po 13 minutah odliješ vročo vodo in v posodo naliješ hladno. In med temi 13 minutami mora biti posoda pokrita, da se voda bolj počasi hladi. Nič ni enostavno. :)

Ultranova, ne vem, od kod si privlekla strupenost? Nekaj, kar je sicer lepe rumene barve a je obarvano na zeleno, mene spominja na plesen. Če bi kaj takega dobila v restavraciji, bi romalo nazaj v kuhinjo. :)

blossom  

kuha že od: 8.2.2009

Št. objav: 383

Objavljeno 7.8.2014 ob 19:21

Jajca so ponavadi zelena če niso sveža. Starejša kot so jajca, več železovega sulfida je, ki je zelen.

Vanja_v_ZDA  

kuha že od: 14.11.2008

Št. objav: 6079

Objavljeno 7.8.2014 ob 19:24

Blossom, definiraj "starejša". :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.