Lahka pikantna peperonata z dodatno zelenjavo

kot enolončnica ali priloga k žaru

Chushi  Izvor: Kras
Lahka pikantna peperonata z dodatno zelenjavo
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 6 - 8 oseb

voda - po meri

2 dl belega vina (priporočljivo domačega)

navadno olje - 3 dl

pikantno olivno olje - 1/2 dl

mlet črn poper

rožmarin

sveže nabrani listi lovorja 3 - 6

origano

2 - 4 glave česna

3 - 4 bele ali rumene čebule

3 rdeče paprike, če so manjše, raje 4

2 zeleni papriki, če sta manjši, raje 3

2 velika pora

2 - 3 bučke

1/2 kg mini paradižnikov (opcijsko po okusu)

Postopek

1. Predpriprava:

vso zelenjavo najprej dobro operemo, očistimo in sesekljamo na koščke. Čebulo in česen sesekljamo na drobne koščke, por na srednje debela koleščka. Ko se bomo lotili bučk, jih dobro olupimo, narežemo do 1 cm debela koleščka, katera kasneje še dodatno narežemo na 4 dele. Paprike popolnoma očistimo, tudi notranja bela vlakna, ker lahko pustijo grenak okus, semen tudi ne sme biti. V kolikor bomo dodali tudi mini paradižnike, jih narežemo le na pol.

2. Priprava na 2 načina:

prvi način je, če zelenjavo pripravljamo za enolončnico. V tem primeru najprej v globoki ponvi na olju prepražimo vso sesekljano čebulo in česen. To se dela na majhnem ognju, da preveč ne cvrči, pa tudi, da se ne zažge (lahko delate na odprti ponvi ali zaprti - moj nasvet bolje na zaprti, da se ohrani okus in dišave). Pražimo približno 15 minut, medtem vsakih 5 minut dodamo malo vode, jaz uporabljam merico za 0,03. Ko čas poteče, dodamo v ponev še ostalo zelenjavo in jo rahlo, v zaprti ponvi, pražimo približno 45 minut. Temu dodamo še pikantno olivno olje, mlet črn poper, rožmarin, liste lovorja in origano. Vse skupaj večkrat premešamo in občasno dodajamo po malo vode, vendar ne več kot 3x. Če po 45 minutah zelenjava ne bo izgledala prekuhana, jo pustimo delati še kakšnih 10 - 15 minut. Preden bomo odstavili ponev s plošče, še zalijemo zelenjavo z belim vinom in mešamo par minut, da se vpije. Ko bo narejeno, ne precejajmo ničesar! Okus se mora ohraniti v vsem soku zelenjave. Postrežemo lahko vroče narejeno ali hladno kot predjed.

Drugi način, če zelenjavo pripravljamo kot prilogo za žar. Tu se najprej meso (za tako količino čebule in česna 1 - 1,5 kg) pripravi za mariniranje en dan pred peko (najboljši okus pusti svinjski vrat brez kosti). V stekleno posodo najprej nalijemo navadno olje (3 dl), dodamo sesekljan česen in čebulo in malo rožmarina. Vse skupaj dobro premešamo in postavimo v hladilnik za cel dan in celo noč. Drugi dan, pred peko mesa, pripravimo vso zelenjavo, ki sem jo opisal v 1. točki (razen čebule in česna, ki smo ju že dan prej sesekljali za marinado). Ko smo to naredili, meso spravimo ven iz marinade, ga očistimo in pustimo na alu plošči v hladilniku. Pripravljeno in očiščeno zelenjavo (brez marinade - olje, čebula in česen) damo v globoko ponev in jo na 2 - 3 dl vode rahlo pražimo 10 minut (zaprta ponev). Po 10 minutah vse skupaj prestavimo v električno ponev. Najprej vanjo nalijemo vso marinado, katero pražimo na srednjem ognju 5 minut. Nato povrh tega dodamo še vso ostalo zelenjavo, pikantno olje, rožmarin, origano, poper in liste lovorja. Dobro premešamo in ponev pokrijemo. Vse skupaj pustimo delati dobre pol ure, lahko tudi več, odvisno od tega, koliko prekuhano zelenjavo hočemo dobiti. Najboljša je rahlo mehka, vendar ne preveč. Na koncu zalijemo še belo vino, dobro premešamo in pustimo še 5 minut delati. Ko je pripravljeno, lahko serviramo vroče ali hladno. Odvisno od okusa. Meni osebno je boljše vroče zraven mesa na žaru.

Če boste delali po 2. načinu, poskusite uskladiti uro, da bosta meso in peperonata narejena skupaj :)

Še en nasvet okrog pikantnega olivnega olja, če ga slučajno nimate. Če trenutno nimate domačega olivnega olja, ga ne kupujte v trgovini!! Če ga imate, pa tudi če imate na vrtu pikantne feferone, naredite naslednje:

Poberite zrele feferone (najbolje rdeče), jih operite, po površini jih rahlo zarežite in cele dajte v olivno olje. Vendar ne pretiravati s feferoni. Jaz ponavadi dajem na liter olivnega olja 5-8 feferonov. Seveda več kot jih boste dali, močnejše olje bo in manj ga boste lahko rabili pri jedeh. Dobro zamašite in shranite v temnem, hladnem prostoru dobre 2 - 3 mesece. Nato ga lahko uporabite v različnih jedeh.

Poleg tega malo pikantnega tudi ne škodi :)


Opombe

(tu boste potrebovali električno ponev - https://i.cdn.nrholding.net/16243234/1000/1000). Meni osebno je boljša druga varianta.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.