Torta Mira

sadna jagodno - bananina torta

Azra17  
Torta Mira
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri 2 uri
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Torta premera 26

Biskvit: (biskvit za torto, ki nikoli ne pade - dol iz kulinarike)

5 jajc

25 dag sladkorja

25 dag moke

1 pecilni prašek

1 dl vode

1 dl olja

Jagodna krema:

250 ml sladke smetane

500 g zamrznjenih jagod

3 žlice vode

sok 1 limone

2 žlici sladkorja

Bananina krema:

250 ml sladke smetane

3 zrele banane

2 žlici sladkorja v prahu

sok 1 limone

Drugo:

jagodna marmelada (lahko katerakoli sadna) za premaz biskvitov

1 dl pomarančnega soka (ali sadni sok po okusu)

1 dl mleka

300 ml sladke smetane

10 jagod

1-2 banani

Postopek

Postopek priprave biskvita je enak že obstoječemu receptu biskvit za torto, ki nikoli ne pade dol: beljake stepemo v trd sneg.

Rumenjake in sladkor penasto stepemo, dodamo vodo in olje, nadaljujemo stepanje, nato dodamo še moko, ki smo jo presejali s pecilnim praškom.

Na koncu na rahlo vmešamo sneg beljakov (ne stepamo). Pečemo v pekaču premera 26 cm, na dno položimo peki papir, oboda ne mastimo, pečemo v ogreti pečici na 180 stopinjah od 35 do 40 minut.

Medtem, ko se biskvit peče, pripravimo jagodni pire, ki bo osnova za jagodno kremo.

V neprijemljivi posodi na malem ognju segrevamo zamrznjene jagode, ki smo jim na začetku dodali 3 žlice vode (za malo razredčitve) potrebno je paziti, da na koncu vse skupaj ne bo preredko. Če pride preredko, je potrebno vodo odvzeti. Ko se jagode stopijo (po 5 minutah), dodamo 2 žlici sladkorja ter nadaljujemo s kuhanjem nadaljnje pol ure s stalnim mešanjem. Pazimo, da se ne prime, saj potem izgubi tisti pravi okus. Ko se nam masa zdi dovolj gosta ter prekuhana, dodamo sok ene limone ter pokuhamo še 5 minut. Ta čas se je biskvit spekel, jagodno zmes odstranimo z ognja, da se ohladi.

Ko je biskvit pečen, ga odstranimo iz pekača (jaz najraje malo zarežem po obodu, če želim pekač takoj odpreti, se biskvit začne trgati, tako pa odmaknem del biskvita, ki se je prijel, da se lepo zvrne na hladilno površino).

Medtem ko se biskvit hladi, pripravimo bananino kremo:

olupimo vse tri banane ter jih narežemo poljubno, vzamemo tlačilnik (za pire krompir) ter banane dobro pretlačimo, dodamo sladkor v prahu ter sok limone ter dobro premešamo, zmes mora biti gosta, vendar brez večjih koščkov. V posodi stepemo sladko smetano. Ko je stepena, ročno narahlo vmešamo bananino zmes, malo po malo, dokler ne porabimo vsega.

Ta čas se je jagodna zmes že ohladila, zato jo pretlačimo (raje kot zmiksamo, saj tako še ostanejo majhni koščki jagod notri), stepemo sladko smetano ter ponovimo isti postopek kot pri prejšnji kremi, le da tukaj ne bomo porabili celotne jagodne zmesi, ampak le 2/3 oz. 3/4 po okusu, kakor vam paše intenzivnost okusa ter barve (preostal jagodni pire porabimo za končno dekoracijo).

Ko imamo kremi pripravljeni, ju lahko postavimo v hladilnik, dokler ni biskvit popolnoma hladen.

Ko je hladen, ga prerežemo na tri dele, najraje z nitko sukanca in sicer z manjšim nožem ga sama razrežem en centimeter okoli in okoli, nato v ta zarez vstavim nitko ter tam, kjer se konca srečata, začnem vleči. Biskvit se nikoli ne prereže tako enakomerno kot s to tehniko :)

Pripravimo površino, kjer bomo servirali torto ter pričnemo. V primeru, da vam je biskvit po kakršnemkoli razlogu narasel, lahko ta del uporabite kot osnoven, namočite ga s sokom zmešanim z mlekom (2 dl za vse tri plasti), po tem premažemo tanko plast marmelade, nato okoli postavimo snemljiv obroč pekača ter si tako olajšamo oblikovanje. Premažemo z jagodno kremo, nato na vrh kreme položimo na kolesca narezane sveže jagode, na to položimo sredinsko biskvit, ponovimo postopek namakanja ter marmelade, ter namažemo z bananino kremo. Nanjo naložimo na kolesca narezane banane, na to položimo zadnji biskvit, ki smo ga predhodno namočili. Če se bojimo, da bo pri prenašanju razpadel, ga lahko namočimo tudi ko je že na torti (jaz ga postavim na dno snemljivega pekača, tam ga namočim, nato pa skupaj s snemljivim dnom prenesem do torte ter ga nekako zdrsnem na torto) ter si nato s tem snemljivim dnom pomagam ter torto narahlo potlačim proti dnu - precej naraste in s tem sadeže porinem v kremo.

Tako pripravljeno torto ponavadi dam čez noč v hladilnik, da se kreme strdijo ter prepojijo okusi. Zjutraj snamem obod, z nožem odstranim odvečno kremo ter okrasim s stepeno sladko smetano ter po vrhu s preostalim jagodnim pirejem :)


Opombe

Torta je lahka za pripravo, je malo zamudna, če delaš kot jaz, če se mudi, pa lahko vse narediš naenkrat, meni je tako ljubše, saj po navadi torto nato dve uri prevažam in imam raje, da se čez noč dobro utrdi (nato brez problema prenese dve urni prevoz z metrojem ter norim avtobusom čez hribe) :)

Torta je super za tiste, ki ne marajo čokolade. Kreme lahko zamenjate tudi z drugimi sadeži npr. namesto jagod maline ali karkoli vam pač paše :) Torta je zelo lahka v smislu, da je lahko poješ tudi tri kose saj ne vsebuje čokolad :)

Dober tek!

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Kotarca  

kuha že od: 13.6.2010

Št. objav: 614

Objavljeno 31.3.2014 ob 20:54

Lepo in jasno opisano, to dostikrat pogresam.

Kotarca  

kuha že od: 13.6.2010

Št. objav: 614

Objavljeno 11.8.2014 ob 11:43

Vesel

Tole torto sem imela dolgo ogledano , no navsezadnje sem jo le naredila.

Nisem spremimjala in kljub pomislekom se okus banane in jagod lepo dopolnjujeta. Zelo zadovoljna in gotovo jo bom ponovno spekla.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.