Godla

stara gorenjska jed po kolinah, narejena iz "župe", ki ostane po obarjanju krvavic

darsec  Izvor: Slovenija
Godla
    enolončnice
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 6 oseb

2 l juhe - "župe", ostanek od obarjanja krvavic

20 dag ješprenja

15 dag prosene kaše

10 dag riža

majaron

lovorjev list

sol

strok česna

1 žlica masti

2 žlici ocvirkov

Postopek

Dobro je, če imamo možnost dobiti po kolinah bolj gosto juho iz dna kotla, v katerem so se kuhale krvavice in se je po možnosti tudi kakšna podrla. Tako juho zavremo in vanjo zakuhamo opran ješprenj, potem oprano kašo in opran riž. Med kuhanjem mešamo, dodamo začimbe in sesekljan česen. Na začetku občasno premešamo, na koncu pa se jed zgosti, da moramo stalno mešati.

V ponvi segrejemo mast z ocvirki. Godlo stresemo v lončeno skledo in jo po vrhu zabelimo z ocvirki.


Opombe

Če juha ni dovolj gosta, lahko dodamo podrto krvavico brez ovoja. Lahko dodamo tudi kri od prašiča, približno četrt litra, če je strjena, jo zmešamo v multipraktiku.

Ta recept sem napisala po spominu, tako da so količine kaše, ješprena ali riža lahko v drugačnem razmerju, ali pa kaj od tega izpustimo.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

babka1951  

kuha že od: 22.8.2012

Št. objav: 6950

Objavljeno 24.2.2014 ob 20:10

Si me spomnila na jed iz mojega otroštva in na mojo staro mamo, drobno ženičko, neizmernega duha: Ob kolinah je odvečno vodo odlila, goščo dala na mizo, zraven narezala črn kruh pečen v krušni peči in dejala:

" Najejte se otroci, do naslednjih kolin bo še dolga...... pa koliko krajčkov je znala narezati iz enega samega hlebca ...

anta  

kuha že od: 19.12.2013

Št. objav: 38

Objavljeno 24.2.2014 ob 21:07

Zelo vesel

Tudi pri nas smo včasih jedli nekaj podobnega,le da je bila to masa,ki je ostala od krvavic,ker je pač črev zmanjkalo.Tako smo pekli to kašo kar nekajkrat,zraven pa kisla repa ali kislo zelje.No,dandanes naredimo bistveno manj,tako,da ni potrebno jesti same godlje.Pri nas je tudi imela posebno ime "tomažek",zakaj pa,to pa nimam pojma.Kar se pa krvavic tiče,pa se jaz še vedno pošalim,da je pri njih najboljša pečena čreva.

darsec  

kuha že od: 27.4.2011

Št. objav: 6

Objavljeno 24.2.2014 ob 21:17

Vesel

Moji starši, pa stari starši so nam pripovedovali, da so jedli godlo od decembra pa skoraj do marca, da je bila včasih redka kot juha, zraven pa so dobili krompir v oblicah. Tole ime "tomažek" se mi zdi pa res zanimivo.

nenci  

kuha že od: 10.8.2005

Št. objav: 2696

Objavljeno 14.3.2014 ob 11:41

Godlo tudi jaz, če le imam juho do kuhanja krvavic, delam vsako leto. Ampak s to razliko, da vanjo zakuham močnik (drobljenec z jajcem in moko). Tako da pride godla gosta, vendar ne trda. Pa dodam tudi majaron, ter strgam kakšno krvavico vanjo.Poleg pa v oblicah kuhan krompir. Njami, meni božanska jed.

MBrando  

kuha že od: 4.8.2011

Št. objav: 2308

Objavljeno 25.3.2014 ob 6:28

HJOOOOOOOOOO kako bi jaaaaaaaaz to jedel. Sploh, kot nostalgik, ljubitelj domačih jedi in velii gurman.

A se da tolele kje dobiti; še obstaja kakšen TAPRAVI kmečki turizem, kateri nudi nekaj tako dobrega,zanimivega in redkega?!?! Tudi za kakšno posodico tega plačam, ako mi kdo pošlje tolele oz. da pridem in dvignem.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 25.3.2014 ob 8:44

Kolega Brando, godljo lahko precej dobro imitiraš tako, da razcefraš kakšno dobro krvavico in jo daš kuhat. Dodaš nekaj majarona, pa popra pa sol če jo je premalo, pokuhljaš in še kaj zakuhaš npr. riž ali ješprenj pa imaš godljo. Je kar dover približek pravi :)

Lejla13  

kuha že od: 21.1.2008

Št. objav: 390

Objavljeno 25.3.2014 ob 13:40

Tako kot pravi hedonist. Taka je meni še boljša. Jaz malo zalijem in dodam riž. Čez kuhano pa čim več ocvirkov.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.