Domači mešani kruh

okusen domač kruh iz štirih vrst moke

benko87  Izvor: Slovenija
Domači mešani kruh
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 2 hlebca

700 g bele pšenične moke tipa 500

300 g polbele pšenične moke tipa 850

250 g ržene moke tipa 1250

200 g moke iz celega pšeničnega zrna

700 ml tople vode

300 ml mleka

60 g svežega kvasa (v kockah)

3-4 jedilne žlice sončničnega olja

6 čajnih žličk soli

6 čajnih žličk zlatega sladkorja

Postopek

Vodo in mleko skupaj nalijemo v vrč. Iz vrča prelijemo del mešanice vode in mleka v 3 dl veliko skodelico do polovice. V skodelico nato nadrobimo kvas in polovico sladkorja ter dobro premešamo. Počakamo, da se naredi kvasec (mešanica vzhaja do vrha skodelice).

Medtem v posodo za mesenje (metrho) natresemo vso moko, preostali sladkor in polovico soli ter dobro premešamo. V moki izoblikujemo vdolbino, v katero nalijemo olje in kvasec. Z večjo kuhalnico maso dobro premešamo, nato dolijemo preostali - večji del vode in mleka. Premešamo s kuhalnico in vmes dodamo preostalo sol. Iz zmesi na roke oblikujemo kepo testa, ki ga nato mesimo cca. 10 minut. Vmes testo dodatno posipamo z manjšimi količinami moke, da se ne prijema na roke oziroma metrho. Ko smo dobili elastično testo, posodo pokrijemo s suho kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati na toplem 45-60 minut, da naraste na dvojno količino. Potem testo vzamemo iz posode, ga prerežemo na pol in oblikujemo dva hlebca, ki ju položimo na peki papir na velik, plitev pladenj. Hlebca malenkost enakomerno pomokamo, pokrijemo s suho kuhinjsko krpo in pustimo na toplem vzhajati še 45 minut. Pomembno je, da sta hlebca ves čas vzhajanja na toplem in nista izpostavljena prepihu.

Pečico ogrejemo na 220 stopinj (vklopljeno spodnje in zgornje grelo). Hlebca na roke premažemo z malo tople vode in po vrhu z nožem zarežemo "križ" (globine cca. 2 cm). Pladenj vstavimo v srednje vodilo pečice. V spodnje vodilo pečice vstavimo manjši in bolj globok pladenj s cca. 3 dl vode. Prvih 18-20 minut pečemo kruh na 220 stopinj, nato odstranimo pladenj z vodo in pečemo kruh še 24-26 minut na 200 stopinj.

Ko je kruh pečen, ga odložimo na rešetko in pokrijemo s suho krpo, da se ohladi. Hladiti se mora v prostoru z enako temperaturo, kot je vzhajal (22-25 stopinj).


Opombe

Pomembno je, da so vse sestavine vsaj sobne temperature (21 stopinj ali več), da kruh lepo vzhaja.

Do tega recepta sem prišel s preizkušanjem raznih mešanic sestavin in postopkov. Izkazal se je za najboljšega.

Tako pripravljen kruh je polnega okusa in ostane dolgo časa svež (če ga prej ne zmanjka). Ob pravilni hrambi se ne drobi tudi po dveh dneh.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.