Mesno zelenjavni trakovi z domačo teryaki omako

goveje, svinjsko in puranje meso z barvito zelenjavo v doma narejeni teryaki omaki

Mesno zelenjavni trakovi z domačo teryaki omako
    eksotika: Kitajska
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 4 osebe

Teryaki omaka:

1 žlica sezamovega olja

4 stroki česna

2 dl vode

1 žlica rjavega sladkorja

1 mala žlica kisa

0,5 dl sojine omake

1 mala žlica ingverja v prahu

sol, poper

gustin

Mesno zelenjavni trakovi:

150 g govejega mesa

150 g svinjskega mesa

150 g puranjega mesa

sol, poper

vegeta

1 rdeča velika paprika

1 zelena velika paprika

1 rumena velika paprika

1 velika čebula

1 velik korenček

1 velik por

2 žlici sezamovega olja

1 bučka

Priloga: riž

Postopek

Teryaki omaka:

v posodo vlijemo sezamovo olje, ga segrejemo in v njem malo popečemo sesekljan česen. Ko zadiši, damo v posodo vodo, sojino omako, rjavi sladkor, ingver, poper, sol, kis in počakamo, da zavre. Nato dodamo gustin, da omako zgostimo. Ko smo omako zgostili, jo odstavimo in pustimo, da se ohladi. Če smo omako dovolj zgostili, bo želatinasta. Preden omako dodamo mesu in zelenjavi, jo segrejemo. Če je preveč gosta, lahko dodamo malo vode.

Mesno zelenjavni trakovi:

vse tri vrste mesa narežemo na dolge, tanke trakove. Zelenjavo očistimo in jo prav tako narežemo na dolge, tanke trakove. Nekaj pora narežemo na kolobarje. Nato v voku segrejemo sezamovo olje. Ko je dovolj vroče, damo vanj goveje meso. Po kakšnih štirih minutah dodamo svinjsko in puranje meso. Med peko meso spusti vodo, zato ga dušimo, dokler voda ne povre (cca. 10 minut). Med pečenjem meso tudi malo začinimo s soljo, poprom, vegeto in teryaki omako. Potem dodamo pripravljeno zelenjavo in jo dušimo zraven mesa še približno deset minut. Po potrebi vse skupaj začinimo. Ko je jed gotova, jo serviramo z rižem. Po mesu in zelenjavi polijemo teryaki omako in po vrhu potresemo s porom, ki smo ga narezali na kolobarje.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 7.2.2014 ob 11:13

Tvoj vok NI dovolj vroč. Meso ne sme spustiti tekočine in tudi zelenjava se v woku peče in ne duši. In še 10 minut? Brezveze si dal €€ za wok.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 7.2.2014 ob 12:07

Moja pripomba je podobna tej od bannanne: mesa ni potrebno dušiti, škoda je to. V dovolj vroči posodi (in najprej segrej posodo, šele potem dodaj olje) se meso, tudi govedina, tako hitro zapeče, da vsi sokovi ostanejo v mesu, meso nič ne spusti tekočine, kot praviš v receptu, in je pečeno v slabih petih minutah.Sploh ni potrebno dušenje. In ostane mehko in sočno (saj tudi steakov ne dušimo, kajne, ampak na hitro zapečemo z obeh strani in potem še čisto malo pečemo, da dosežemo željeno barvo mesa znotraj).

Za moj okus je deset minut dušenja zelenjave odveč. Se vsa zmehča, izgubi lepo barvo, svežino in sočnost. Dve, tri minute je več kot dovolj - saj navsezadnje jemo vso zelenjavo tudi surovo. Jed bo s samo na hitro prepraženo zelenjavo sveža, zelenjava hrustljava, tudi na pogled lepa. In jedi sploh ni treba soliti, sol povzroči le, da zelenjava uplahne. Je teryaki omaka dovolj slana.

REs je sicer, da se o okusih ne razpravlja, moj zapis je namenjen temu, da poskusimo mesno-zelenjavne jedi pripraviti tudi tako, da preveč ne cmarimo mesa in zelenjave.

Saj, ko sem jaz tašči prvič ponudila podobno jed, je najprej rekla, da je odlična, le da je zelenjava premalo kuhana ... Potem pa je začela tudi sama podobno delat in zdaj pravi, da ji je žal za vso dušeno in prekuhano zelenjavo, kot jo je pripravlja na običajen način.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 7.2.2014 ob 12:43

Mamamia, tebe sem čakala :D

Dobro da si še najbrž mlad in imaš fine zobe. Bi bilo fino dopisati kateri kos mesa dopusti takšnole kratko dušenje. Po mojem mnenju samo pljučna, ki bi mi jo bilo blazno žal za tole jed. Zapekanje brez da spusti sokove pa še kak drug kos.

naor  

kuha že od: 4.3.2010

Št. objav: 7767

Objavljeno 7.2.2014 ob 13:01

Mamamia, tvoj zapis je na mestu. Pozdravljam take komentarje, saj se lahko celo tisti, ki napiše recept kaj nauči. Škoda bi namreč bilo, da tisti, ki tega ne znajo pripraviti, potem tako jed narobe naredijo in je učinek slabši.

Res ugotavljam, da nekateri pisci receptov jed tako mučijo, da ne moreš verjeti. Sploh od kar gledamo chefa Wana se lahko tudi v živo prepričamo, kako se pripravljajo jedi v voku. In škoda bi bilo, če jih ne bi.

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 7.2.2014 ob 13:42

Strinjam se z vsemi zgoraj omenjenimi komentarji. Čeprav je olje v vok-u zelo vroče, ga velika količina mesa ohladi in 450 g je velika količina. Moj predlog je, da se izogneš "dušenju", tako da meso popečeš v večih delih. Pa še nekaj. Meso ko stresemo v vok, ga takoj ne premešamo ampak pustimo, da zakrkne in voka ne dvigujemo, ker s tem vplivamo tudi na temp.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 7.2.2014 ob 17:05

Torej, jedi v woku se pripravljajo za eno osebo naenkrat, če imamo bolj bogo kuhališče in wok. In za dve osebi, če imamo litoželezni wok in še tavelik plin. Priprava mesa in zelenjave je pa tako ali tako tako hitra, da sploh ni problema na hitro naredit.

fasulas  

kuha že od: 26.12.2007

Št. objav: 431

Objavljeno 7.2.2014 ob 17:25

Ponavadi je problem, da ljudje pri azijskih receptih uporabljajo preveč mesa in zelenjave. Treba se je držati reka, "da je manj več ".

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecNikita
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.