Čokoladni vrt po moje

osvežen čokoladni vrt iz Gostilne

nikki  Izvor: Slovenija
Čokoladni vrt po moje
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 6

Pena iz temne čokolade:

200g temne čokolade

50 g masla

4 jajca

100 g sladkorja

Krema iz mlečne čokolade:

2 dl smetane (kravje)

150 g mlečne čokolade

50 g masla

Čokoladna zemlja:

20 g temne čokolade

25 g masla

1 jajce

30 g moke

5 g kakava

ščepec pecilnega praška

60 g sladkorja

Bela pena:

2,5 dl smetane (kravje)

250 g mascarpone sira

Postopek

Pena iz temne čokolade:

Čokolado in maslo stopimo. V ohlajeno maso vmešamo rumenjake. Beljake in sladkor stepemo v trd sneg, ki ga dodamo čokoladni masi. Posodo pokrijemo in damo v hladilnik za najmanj 3 ure.

Krema iz mlečne čokolade:

Zavremo smetano in jo prelijemo čez razlomljeno čokolado in na kocke narezano maslo. Dobro premešamo in vlijemo v kozarčke, enakomerno razporedimo maso v 6 kozarčkov.

Čokoladna zemlja:

Čokolado in maslo stopimo, ohladimo, dodamo celo jajce, dobro premešamo in nato dodamo še sladkor, moko, kakav in pecilni prašek. Zmes vlijemo na pekač, na katerega smo dali peki papir, razmažemo na cca 1 cm debelo in damo v ogreto pečico na 180 stopinj, 20 minut. Pečeno testo ohladimo, ter drobno zmiksamo v mešalniku.

Bela pena:

Smetano dobro stepemo, dodamo mascarpone in premešamo.

Serviranje: v kozarčke, v katere smo dali kremo iz mlečne čokolade, dodamo peno iz temne čokolade, približno 2 jušni žlici v vsak kozarček, malo poravnamo, dodamo še belo peno, ravno tako približno po 2 jušni žlici na kozarček, po vrhu damo še čokoladno zemljo, cca 1 jušna žlica na kozarček. Jaz vse sestavine razporedim v enaki količini po kozarčkih.


Opombe

Ko sem prvič naredila čokoladni vrt, nam je bil vsem presladek... recept iz knjige je napisan za 4 lončke, kar je absolutno preveč. Za čokoladno zemljo sem sestavine prepolovila, je čisto dovolj, peno iz bele čokolade pa sem zamenjala z bolj svežo različico.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

alena1  

kuha že od: 25.1.2011

Št. objav: 25

Objavljeno 4.2.2014 ob 6:57

Kaj se jajce nič toplotno ne obdelajo v čokoladni peni? Zelo si želim naredit to sladico, ampak jajce me pa motijo.

Vesnuska  

kuha že od: 1.1.2011

Št. objav: 944

Objavljeno 4.2.2014 ob 9:16

Se da urediti. Rumenjake stepaš nad paro z malo sladkorja(25g) in sproti s kuhinjskim termometrom preverjaš temperaturo. Ostali sladkor zavreš za malo vode(25ml) in kuhaš do nitke oz. do približno 115° C. Beljake stepeš s ščepcem soli in jim med stalnim mešanjem dodaš vroč sladkorni sirup. Stepaš naprej, da se malo ohladi.

V primeru, da te moti samo okus surovih jajc, je to super način priprave. Če si pa v skrbeh zaradi salmonele, ni nujno, da bo temperatura beljakov dovolj visoka, ker je v sirup iz 75g sladkorja malo za 4 beljake, in jih verjetno ne bo segrel na dovolj visoko temperaturo.

Za silo, ampak to nikakor ne bo primerljiva pena(z jajci je čisto druga tekstura in okus), lahko 4 jajca nadomestiš z 2dl stepene smetane.

nikki  

kuha že od: 1.3.2007

Št. objav: 80

Objavljeno 4.2.2014 ob 10:28

Delajte s preverjeno svežimi jajci, okus po surovem beljaku in rumenjaku se sploh ne čuti. Če zamenjate jajca z drugo sestavino, pa okus ne bo enak, ravno tako pena, ne bo več pena, ker ta ima ravno zaradi beljakov tako puhasto sestavo.

nikki  

kuha že od: 1.3.2007

Št. objav: 80

Objavljeno 11.4.2014 ob 19:43

Sem bila opozorjena, da v čokoladni zemlji manjka sladkor, pozabila sem vpisat pod sestavine, recept sem že popravila, ampak preden bo objavljeno napišem še tukaj, v čokoladno zemljo gre 60 g sladkorja

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.