Pečen domač zajec

zajec, pečen v pečici skupaj s krompirjem in zelenjavo

jancus  
Pečen domač zajec
    mesne jedi: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: Za 2 osebi

6 kosov zajca (hrbti, noge)

vino

limonin sok

1 strok česna (drobno sesekljan)

curry

vegeta

rožmarin

timijan

sladka paprika v prahu

sol

poper

6 majhnih krompirjev

2 čebuli

1 paprika

pol večje bučke

olivno olje

Postopek

Razkosanega zajca polijemo z mešanico vina in limoninega soka (približno 1 jedilna žlica na vsak kos). Natremo ga s sesekljanim (lahko tudi stisnjenim) česnom, začinimo ga s timijanom, vegeto, sladko papriko, rožmarinom, curry-jem, solimo in popramo. Pustimo stati nekaj ur, lahko tudi čez noč.

Olupimo in narežemo krompir na večje kose, prav tako narežemo na večje kose še bučko, papriko in čebulo. Bučko posolimo in z nje odcedimo vodo, ki jo spusti. Po želji lahko vso zelenjavo posebej začinimo s česnom in vegeto.

Ogrejemo pečico na 100 stopinj. Pekač pomažemo z olivnim oljem in nanj položimo kose zajca. Damo v pečico in pečemo dobri dve uri, lahko tudi dlje (odvisno od velikosti kosov) toliko, da se meso v sredini ogreje do približno 70 stopinj, oziroma gledamo, da res dobi pečen videz. Meso na pol ure obračamo. Proti koncu pečenja dodamo krompir.

Dodamo narezano čebulo, bučke in papriko ter temperaturo pečice dvignemo na 200 stopinj, da se zelenjava nekoliko zapeče in meso dobi lepo rjavo ter hrustljavo skorjico.


Opombe

Če pečemo celega zajca, podaljšamo čas pečenja na 4 ure, lahko pa pečemo tudi klasično, 2 uri na 180 stopinj, vendar se zna zgoditi, če meso ni od mladega zajca, da bo to bolj suho kot pri pečenju na nižji temperaturi. Prav tako lahko začimbe priredimo glede na svoj okus, dodamo še kakšno drugo vrsto zelenjave...

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

kuharprimoz  

kuha že od: 5.5.2010

Št. objav: 18

Objavljeno 20.11.2013 ob 20:45

Zanimiv recept. Imam vprasanje. Ce zajca pecemo dve uri na samo 100 stopinj je res pecen? Koliko casa moramo potem se okvirno na 200? In kdaj dodamo krompir, da bo pecen? Hvala.

jancus  

kuha že od: 22.8.2011

Št. objav: 6

Objavljeno 21.11.2013 ob 12:10

Receptov glede peke zajca je na internetu zelo malo, tako da sem glede časa peke improvizirala innapisala okviren čas peke, ki pa zagotovo variira glede na pečico. Jaz sem košček mesa, ko je izgledalo res pečeno kar poskusila, ker nimam termometra, da bi izmerila temperaturo. Po mojem mnenju lahko čas pečenja podaljšate, sploh če so kosi veliki in bolj mesnati. Krompir sem dodala 20min preden sem povečala temperaturo na 200, pekla sem pa potem z zelenjavo vred pol ure, tako da mislim, da bi bil krompir pečen tudi, če bi ga dodala takrat, ko sem povečala temperaturo. Povdarjam, da je bil krompir mlad in narezan na dokaj majhne koščke.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.