Tortica v skodelici

okusna tortica, narejena v pičlih 5 minutah s pomočjo mikrovalovne pečice - tudi za vegane!

Tortica v skodelici
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 5 minut 5 min
  •  4,9
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 1 mini tortica za 1 osebo

2 žlici moke (ne preveč zvrhane)

2 žlici sladkorja (ne preveč zvrhane)

1 žlica kakava (lahko zvrhana)

ščepec soli

ščepec sode bikarbone ali pecilnega praška

1 žlica olja

1 žlica mleka ali vode

1 jajce

sladkor v prahu za posip

po želji lahko nadomestimo 1 žlico moke z 1 zvrhano žlico mletih lešnikov

Veganska različica: vse sestavine ostanejo enake, razen:

mleko, ki ga nadomestimo s 3-4 žlicami vode

jajca nadomestimo s polovico dobro pretlačene banane

sladkorja lahko damo manj, saj je banana že sama po sebi nekoliko sladka

za boljši okus morda nadomestite ves sladkor z vrečko vanilijevega sladkorja

Postopek

V skodelico za čaj s prostornino najmanj 2 dl damo vse suhe sestavine (moka, sladkor, kakav, sol, pecilni prašek) ter jih med sabo premešamo. Nato dodamo še vse mokre sestavine (olje, mleko ali vodo in jajce) (pri veganski različici vse mokre sestavine zmešamo skupaj in šele nato dodamo k suhim) ter dobro premešamo, da dobimo homogeno zmes. Paziti moramo, da nam na dnu ob robovih ne ostanejo suhe sestavine.

Skodelici s papirnato brisačko obrišemo rob, če smo ga zapackali ter postavimo skodelico točno na sredino mikrovalovne pečice na največjo moč (moja je 700 W) za 2,5 minute.

Po nekje eni minuti bo biskvit močno narastel.

Po pretečenem času vzamemo skodelico iz mikrovalovne pečice (v tem trenutku bo morda biskvit malo upadel zaradi velikih mehurčkov na dnu) ter na vrh potresemo sladkor v prahu. Ponudimo jo takoj.

Naj vam tekne! :)


Opombe

Recept izvira najbrž iz Amerike. Enega od receptov pa sem priredila. Upam, da vam bo/je všeč. :)

- Čokoladni koščki in nutela na sredini

na spletu krožijo recepti, v katerih piše, da lahko dodamo žlico čokoladnih koščkov. V 2,5 min. se ta čokolada v mikrovalovni pečici zažge, zato vam dodajanje le teh odsvetujem, če nimate radi okusa po zažganem. Prav tako sem že poskusila dati nutelo na sredino, ki se je tudi zažgala.

Rešitev: čokolado in nutelo dodajte po peki. Morda si z vilico pomagate razpoloviti biskvit, notri namažete nutelo ali potresete čokolado in pokrijete nazaj. Na tak način lahko dodate tudi marmelado.

- Kakav ali čokolada v prahu?

Sem poskusila tudi s tem in ja, je velika razlika v končnem izdelku. Kakav (pravi in ne instant za napitek kakav) se lepo razporedi po celotni masi zaradi manjših delcev, daje čudovito temno barvo in močno aromo. Čokolada v prahu se drži zase, tudi po toplotni obdelavi, čeprav bi si morda mislili, da se bo stopila in lepo porazdelila. Ampak se ne. Nima izrazitega vonja in okusa, barva pa je medla.

Torej je odgovor: kakav! ;)

- Nimam mleka, z vodo pa najbrž ne bo dobro...

Moja prva tortica (in še nekaj naslednjih) so bile z vodo. Ker je 1 žlica zelo majhna količina, se skoraj ne ve, da je v tortici voda. No, ne smem pa zanemarit dobrega okusa, ki ga daje mleko.

Na vse zadnje je vseeno... če nimamo enega, damo pa drugega. ;)

Veganska različica, kakšna je razlika?

Pri tej tortici dobimo precej bolj vlažen pečen izdelek, ki ima seveda svoj spicifičen okus zaradi banane, vendar še vedno dober. Konsistenca je bolj lepljiva, kot da bi bila tortica še nekoliko surova, vendar ni, saj je banana tista, ki zadržuje vlago v njem, zato se tortica ne izsuši tako močno, kot navadna tortica, v kateri so jajca, ki zakrknejo in niso več tako "sočne".

BRALCI SVETUJEJO:

- NANA je svoje tortice prevrnila iz skodelice na krožnik ter prelila s stopljeno belo čokolado. Priporoča tudi, da preden jo oblijete s čokolado, polijete nanjo malo kokosovega likerja.

- Pekoča paprika je tortico zvrnila iz skodelice in naredila 3 male "sacher" tortice z marelično marmelado, katero lahko nadomestite tudi z lešnikovim namazom.

*** Naj vas ta tortica greje v hladnih dneh, ki se bližajo ali pa naj bo kot rešilni pas v dneh, ko se vam pošastno "lušta" nekaj sladkega. Ker je recept tako enostaven, si ga boste zlahka zapomnili, zaradi preprostega postopka pa si sami tortico lahko pripravijo tudi otroci. ***

*** Vesela bom vseh vaših pohval, graj in vaših idej za nove okuse, ki jih bom morda objavila tukaj v opombah, z vašim imenom, če boste želeli. Prav tako bom izredno vesela vsake fotografije, ki jo boste posredovali. ***

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

tinca  

kuha že od: 3.9.2001

Št. objav: 907

Objavljeno 30.9.2013 ob 11:34

S tole hitro sladico se "fiksa" moja štirinajstletna gosenica skoraj vsak dan. Še dobro, da se ji zaenkrat še ne pozna. Res dobro in hitro.

čokobananca  

kuha že od: 19.4.2009

Št. objav: 132

Objavljeno 30.9.2013 ob 12:48

Pupika, saj nič ne rečem. Tvoj recept je super, spomnila sem se le, da sem nekoč nekaj podobnega že delala in mi je bilo tudi všeč. Bil je spodnji recept: http://www.kulinarika.net/recepti/14896/sladice/brzak/

Tvoj mi je tudi zelo všeč, res si lepo napisala.

NANA  

kuha že od: 28.9.2001

Št. objav: 145

Objavljeno 30.9.2013 ob 12:52

Zelo vesel

PUPIKA001 brez skrbi, kar dopišite, sem včeraj popoldne še malo eksperimentirala in polila pred čokolado s kokosovim likerjem ... njami

PUPIKA001  

kuha že od: 20.10.2006

Št. objav: 41

Objavljeno 30.9.2013 ob 13:33

čokobananca: Ta recept sem pa res šla iskat. Je zelooo podoben, nisem ga še sicer probala, ampak sestavin pa gre not več (tudi olja in sladkorja, kar mi ni ravno po godu), čeprav potem mislim, da ni velike razlike v velikosti tega in in mojega biskvitka, ko je pečen. Bom za enkrat ostala pri mojem, dokler se ga ne naveličam (ali zmanjka jajc). ;)

NANA: Odposlano in upam, da kmalu objavljeno! ;)

Taia  

kuha že od: 2.11.2002

Št. objav: 473

Objavljeno 30.9.2013 ob 18:26

Pravkar spečeno in pojedeno. :)

Okus mi je všeč, čeprav sem preveč solila. Najbrž bom sol kar v celoti izpustila, ker je notri že pecilni.

pekoča paprika  

kuha že od: 25.7.2011

Št. objav: 50

Objavljeno 30.9.2013 ob 18:43

Čeprav MW ne uporabljam in sem jo že pred časom odnesla v klet, me je zanimalo, kakšna sladica je to, zato mi ni preostalo drugega, da sem jo zvlekla nazaj v kuhinjo, jo očistila in spekla to sladico.

Uspelo je super. Celo tortico sem zvrnila iz skodelice, narezala na rezine in naredila 3 mini "sacherce" z marelično marmelado na sredini in je zgledalo čist nobel, sploh za 3 minute dela :)

Bom poslala slikco.

mabo25  

kuha že od: 19.11.2010

Št. objav: 22

Objavljeno 1.10.2013 ob 22:31

Moja tortica je zelo suha. Sem predolgo pekla ali pride tudi vam taka? Sem pričakovala bolj 'sufle' efekt.

PUPIKA001  

kuha že od: 20.10.2006

Št. objav: 41

Objavljeno 1.10.2013 ob 23:02

pekoča paprika: očitno se je splačalo jo prinest na svetlo ;) zdaj vsaj veste, da še dela :P

Zelo dobra ideja, sploh, če je na vratih kakšen nenapovedan obisk in nimamo ničesar sladkega za ponudit. A si lahko "sposodim" vašo idejo in jo objavim v opombah? :D Fotografija je pa čudovita. Hvala! :)

mabo25: Žal ni kot sufle, saj MW daje najvišjo vročino ravno na sredino, zato ni tekoče sredice. Kar se tiče suhosti tortice pa, meni se zdi kar vredu, saj sem že jedla zares suh biskvit ;) Kot je napisala NANA, si jo lahko polijete s kakšnim likerjem, morda sokom ali sokom s kančkom ruma ;) Tudi marmelada bo pomagala, da bo tortica zlahka šla po grlu navzdol ;)

vlkapika  

kuha že od: 7.8.2010

Št. objav: 57

Objavljeno 2.10.2013 ob 10:19

moja je pa bila pečena v pečici, maso sem podvojila, nalila v dve večji kavni skodelici in pekla na 180°c malo več kot pol ure :) je imela tak špičast hribček na sredini:) potem sem jo zvrnila na krožnik, prerezala, spodnji del polila z malo mleka in na sredini na debelo namazala z marelično marmelado, sestavila nazaj ter po vrhu polila malo ruma (je bil bolj sočen biskvit), posipala z mletim sladkorjem, zraven kepico sladolena in smetano

uporabila pa sem 100% kakav

PUPIKA001  

kuha že od: 20.10.2006

Št. objav: 41

Objavljeno 2.10.2013 ob 11:06

vlkapika: super! ena, ki se je opogumila, in je recept preizkusila tudi v pečici. Vašo idejo bi si napisala v opombah, če smem. Mislim, da bi marsikdo rad vedel te podatke o pečenju v pečici. :)

100% kakav je najboljši! ;)

a bomo deležni kakšne fotografije? ;)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

malo za hecsijasaja
Kaj jutri za kosilo?johana
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.