Ohridska rezina moje mladosti

okus, da dol padeš!

BABI 2+2  Izvor: Slovenija
Ohridska rezina moje mladosti
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 30 konkretnih rezin

Biskvit: (3X)

4 jajca (skupaj je 12 jajc, 9 žlic sladkorja in 12 žlic moke)

3 žlice sladkorja

4 žlice moke

Krema:

500 g masla

200 g sladkorja v prahu

2 vanilijeva sladkorja

5 rumenjakov

5 beljakov

50 g sladkorja v prahu

200 g čokolade za kuhanje

Orehova plast:

700 g nasekljanih orehov

500 g belega sladkorja

4 dl sladke smetane

2 dl mleka

3 žlice medu

Preliv:

200 g čokolade za kuhanje

200 g sladke smetane

Za premaz biskvita:

3 žlice marmelade

Postopek

Biskvit:

najprej spečemo 3 plasti biskvita, sestavin je dovolj za peko v pekaču od pečice. Pečen biskvit sem čisto malo obrezala, da je pasal na pladenj 33x26 cm, kolikor je bila velika končna rezina. Beljake stepemo s sladkorjem v trd sneg, mu počasi primešamo rumenjake in na koncu narahlo vmešamo moko. Pečemo cca. 15 minut na 180 stopinj.

Krema:

za kremo najprej stepemo 5 beljakov s 50 g sladkorja v prahu v trd sneg in ga damo v hladilnik.

Na nižji temperaturi stopimo čokolado in jo med mešanjem ohlajamo (da se nazaj ne strdi!) do še čisto malo mlačnega.

V drugi večji skledi penasto stepemo maslo z 200 g sladkorja in vanilijevim sladkorjem. Temu najprej počasi vmešamo rumenjak za rumenjakom, nato vmešamo rahlo še hladen sneg in na koncu stopljeno čokolado. Krema na sobni temperaturi lahko mirno počaka na sestavljanje rezine.

Orehova plast:

sladkor v nizki in široki posodi raztopimo v svetel gladek karamel, nanj vlijemo smetano in mleko (ne se ustrašiti, ker karamel v hipu postane trd!) ter mešamo na nižji temperaturi (jaz na indukciji na 5,5 cca. 15 minut) tako dolgo, da se karamel čisto raztopi in nastane taka gosta karamelna juha, v katero s kuhalnico gladko vmešamo orehe, že delno ohlajeni masi primešamo še med.

Rezino pričnemo sestavljati, ko je orehova masa že skoraj čisto hladna, za hitrejše hlajenje jo večkrat premešamo s kuhalnico.

Prvo plast biskvita najprej čisto na tanko premažemo z žlico poljubne marmelade (jaz z marelično), nanjo razporedimo eno tretjino orehovega nadeva, ki ga z lopatko narahlo pritiskamo, da se naredi lepa gladka plast, nanjo namažemo eno tretjino čokoladne kreme.

Postopek po istem vrstnem redu še 2 x ponovimo. Zaključna plast je potem takem krema.

Za preliv v smetani raztopimo čokolado in rezino na vrhu še debelo prelijemo. Vsaj čez noč se naj rezina hladi v hladilniku, režemo jo s tankim in ostrim nožem, ki ga po vsakem rezu polijemo z vročo vodo in obrišemo.


Opombe

Rezina je sicer kalorijska bomba, zada kar precej opravil, vendar je okus vrhunski.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

lollypop  

kuha že od: 16.1.2011

Št. objav: 175

Objavljeno 13.9.2013 ob 21:16

Navodila in postopek mi je jasen, a če prav razumem, so v kremi surovi beljaki in rumenjaki? A ne začnejo potem beljaki čez kakšen dan ali dva curljat ven? In krema se strdi, brez dodajanja želatine, kremfixa ali česa podobnega?

BABI 2+2  

kuha že od: 8.11.2009

Št. objav: 379

Objavljeno 13.9.2013 ob 21:35

Ja, beljaki in rumenjaki so surovi, stepeni so s sladkorjem in od sobote do srede ni nič curljalo ali se rosilo. Seveda je torta ves čas v hladilniku, je pa zelo težka, kompaktna in nasitna, primerna tudi za rezanje na kocke. Debato okoli te torte lahko prebereš tudi na forumu, kjer sem opisala svoje iskanje okusa iz mladosti. Fila z orehi je izjemno kompaktna, krema pa penasta in tudi ko pritisneš naslednjo plast biskvita na kremo nič ne leze ven. Vse plasti so dobre pol cm debele, se bo na slikah videlo, ki jih še niso pripeli k receptu, sem jih pa že poslala - no vidne so že na forumu v kulinarični temi.

lollypop  

kuha že od: 16.1.2011

Št. objav: 175

Objavljeno 13.9.2013 ob 21:38

Hvala za pojasnilo. Sem spremljala tudi forum, a mi od prej te rezine niso bile poznane, nisem jih še nikoli jedla.

Vrtejbenka  

kuha že od: 15.2.2011

Št. objav: 4004

Objavljeno 14.9.2013 ob 8:44

Vesel

To pa je kalorična bomba..skoraj ,da rabiš potrdilo od zdravnika ,da lahko ješ..bom pa sigurno sprobala na zimo,ko se malo ohladi,in sicer nižje in narezano kot kocke.

BABI 2+2  

kuha že od: 8.11.2009

Št. objav: 379

Objavljeno 14.9.2013 ob 9:59

Tudi jaz sem že razmišljala, da bi naslednjič naredila samo z dvema plastema (2/3 mase), bi bilo kot kocke za en grižljaj idealno za narezat. Ja, kalorijska pa je, to ni rezina za enkrat na teden ampak za 2x letno. Medve s prijateljico-sošolko v srednji šoli sva v tistih časih imeli tako malo denarja, da sva si jo lahko res privoščili največ 3x letno, no, če se spomnim, so nama bile dobre tudi čokoladne rolce s smetano.

Pač lep spomin na mladost, ki sem ga oživela.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 14.9.2013 ob 11:22

BABI 2+2, čestitke k uspešno izpeljanemu projektu. To so sicer res hranilne bombe, a kot pravi naša proxima, vsake toliko je treba pognat kri po žilah s takim dodatkom.

vanjatajnsek  

kuha že od: 6.6.2005

Št. objav: 1704

Objavljeno 15.9.2013 ob 15:52

Ko ravno omenjaš čokoladne rolce - sem že enkrat načela to temo, pa sedaj razmišljam - ker si tako vztrajna in se zlepa ne vdaš - kaj če bi nagruntala tudi ta recept - ni nam ga še namreč uspelo. Vsaj ne za takšne, ki se delajo na celjskem koncu ;-)

lep dan

BABI 2+2  

kuha že od: 8.11.2009

Št. objav: 379

Objavljeno 15.9.2013 ob 16:35

Vanjatajnsek, si pa od vraga, zdaj pa me spravljaš v skušnjavo. Spet bom morala vklopiti receptorje za okus, ker takih ne delajo več, kot smo jih jedli včasih pri Nana. Ok, smetanova fila bi lahko bila preprosta, rolca pa ne! Zdajšnje rolce delajo nekako mehke, tiste, ki se jih spomnim, pa so bile zelo trde, kot bi ne vem, biskvitno? pečeno rolco namočil še v tekoči karamel? Ja, pa neke modelčke za izdelavo rolce bi morala kupit? Bo pa tole res projekt za pozimi, saj za neuspele rolce ni problem, jih imam dosti, ki se prostovoljno javijo za pohrustat.

Ja, pa vaše ideje bi bile tudi dobrodošle, predvsem tistih, ki ste tiste dobre taprave jedli.

Zdaj v slaščičarnah delajo krasne stvari, za nekatere tiste tastare, pa delajo le približke.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 15.9.2013 ob 21:29

Vesel

Modelčke ti posodim, če se lotiš rolc. Sva se prav pred kratkim (ko sem omenjala ohridske rezine) z mamo pogovarjali o njih. Se jih obe še kako dobro spomniva. Mogoče bi se za silo dalo (če bi naštudirali, kako zviti) narediti rolce tudi s pekačem za vaflje. Tam je testo, dokler je vroče, mehko, potem se strdi.

neika  

kuha že od: 11.10.2004

Št. objav: 169

Objavljeno 15.9.2013 ob 22:46

Te rolce sem jedla kot otrok na avtobusni postaji v Žalcu, tam zraven je bila ena slaščičarna, še zdaj me preganjajo in mi v mislih skačejo v usta....

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.