Gosti sok iz ringloja in breskve - po moje

gosti kašasti sok brez citronke

Gosti sok iz ringloja in breskve - po moje
    ozimnica: pijače
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 11 steklenic

2 kg ringloja

0,5 kg korenja

1,5 kg breskev

1,4 kg sladkorja

11 l vode

Postopek

Ringlo operemo, odcedimo in z nožem odstranimo koščice. Breskve operemo in narežemo na kose. Izkoščičeno sadje v kosih stresemo v lonec. Dolijemo toliko vode, da je sadje pokrito in zavremo.

Korenje očistimo, operemo in narežemo na koščke. Dolijemo toliko vode, da ne povre, ko korenje kuhamo do mehkega.

Sadje in korenje zmeljemo skupaj s tekočino, v kateri se je do mehkega kuhalo, v multipraktiku. Zmleto sadje in korenje merimo z litrskim vrčem in zlivamo v večji lonec. Na list si označimo liter, ki smo ga zlili v lonec. Ko zaključimo z mletjem, dolijemo še toliko vode, da imamo 11 l tekočine v loncu.

Dodamo sladkor. Preden gosti sok zavre, premešamo in poskusimo, če je dovolj sladek. Ko sok zavre, ga nalijemo v steklenice. Zaprte s pokrovčki na navoj leže položimo na odejo in pokrijemo.

Da se sok ne pokvari, je zelo pomembno, da pokrovček dobro privijemo.


Opombe

Pri kuhanju gostega soka uporabljam ringlo z domačega vrta. Sadež je precej kisel, zato ne dodajam citronske kisline. Ringloju so podobne marabele, cimbare, ...

Ker so bile breskve mehke, sem jih skupaj z ringlojem, v istem loncu, zavrela. Na list papirja sem si naredila 11 črtic. Za vsak liter zmiksanega soka, ki sem ga zlila v večji lonec, sem črtico prečrtala. Zadnji l gostega soka smo ohlajenega popili.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

oliva  

kuha že od: 21.3.2005

Št. objav: 312

Objavljeno 25.8.2013 ob 19:31

Zelo dober sok, še posebno mi je všeč, da sem ringloje uporabila namesto citronske kisline.

Sama sem si olajšala ločevanje pešk od ringlo tako, da sem ringlo zavrela v 1 l vode, dala na cedilo in tako ločila peške in s tem tudi lupine. Posebej zavrela breskve, zmiksala in dodala k ringlo, dolila še ostalo vodo, še enkrat zavrela in vliva v steklenice. Enostavno, čista petka.

Aha, pozabila sem omeniti, da tokrat nisem uporabila korenčka. Mogoče prihodnjič.

slivovi cmoki  

kuha že od: 7.8.2012

Št. objav: 444

Objavljeno 25.8.2013 ob 23:17

Vesel

Oliva, hvala, sem vesela, da ti je všeč. Si morda poslala slikce. Jaz dajem prednost sadju in si naredim tudi zalogo izkoščičenega ringloja v skrinji, kolikor prostor dopušča (nikoli ga ni dovolj). Porabim pa pretežno, ko kuham gosti sok, marmelade in džeme. Več vrst sadja je v gostem soku ali marmeladi, večjo vrednost jaz vidim v izdelku.

Tudi jaz sem nekaj časa izkoščičla ringlo kot si tudi ti opisala. Namreč ne zdi se mi najbolj praktično, ker se kdaj pripeti, da se konica koščice odškrne in drži sadeža. Te koščke koščice je težko najti. Iskanje koščic po cedilu mi je zelo zamudno in tudi še sadež se drži koščice, četudi je razkuhano. Prav lepo se obreže ringlo s koščice in veliko manj ostane še sadja na koščici, kot, če se zavre. Najvažnejše pri temu pa mi je, da je varno za pit in za pojest. Na tak način se izognem strahu, da bi kdaj komu odletel zob zaradi koščice.

Peške se lahko tudi opere, posuši in naredi grelne vrečke. Kar sem si naredila potem, ko sem našla na kulinarika forumu, informacijo za grelne vrečke (pri vrečki iz 2 plasti flanele nič ne pika).

Če je lupina pri sadju užitna, mi je odstranjevanju lupine kot neka modna muha. Narava nam je dala užitno lupino in v njej vitamine, ki jih potrebuje naš organizem.

Lep teden ti želim, slivovi cmoki

slivovi cmoki  

kuha že od: 7.8.2012

Št. objav: 444

Objavljeno 28.6.2014 ob 17:07

Trgatev ringloja opravljena dopoldne ... Steklenice so zdaj v pomivalnem stroju ... pred tem pa sem jih za ziher oprala z mrežico in nekaj vode, nato pa steklenico močno pretresla. Danes bom naredila gosti sok samo iz ringloja, nekje 12-14 kg ...

bvaljavec  

kuha že od: 12.8.2002

Št. objav: 57

Objavljeno 1.8.2014 ob 12:49

Tudi jaz sem naredila sok iz ringloja in je resnično zelo dober. Bi pa povedala, da sem peške odstranila kar v strojčku za češnje. Je veliko hitreje.

slivovi cmoki  

kuha že od: 7.8.2012

Št. objav: 444

Objavljeno 11.8.2014 ob 11:53

Vesel

Bvaljavec, me veseli, da vam je gosti sok uspel. Bom naslednjo sezono preizkusila vaš predlog za odstranjevanje koščic iz ringloja.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.