Sadna pita (Fruit tart)

pita s svežim sadjem in jajčno kremo

Aksas  Izvor: ZDA
Sadna pita (Fruit tart)
    sladice: pecivo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 3 ure 3 ure
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 12 kosov

Testo:

1 in 3/4 skodelice moke

1/4 skodelice sladkorja

1/4 žličke soli

10 žlic masla

1 rumenjak

3 žlice vode

olje/maslo za pekač

Krema:

3 rumenjaki

1/2 skodelice sladkorja

2 žlici škroba

1 skodelica mleka

1 strok vanilije

Ostalo:

sveže sadje (borovnice, jagode, maline, breskve, fige...)

marelična marmelada

rum

Postopek

V posodi zmešamo moko, sladkor in sol. Dodamo koščke mrzlega masla in dobro premešamo/zgnetemo. V mali posodici zmešamo rumenjak in vodo. Jajčno zmes vlijemo v večjo posodo s testom in dobro zgnetemo. Testo zavijemo v folijo in pustimo počivati v hladilniku vsaj 30 minut.

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Sama nastavim na tisto slikico, na kateri je narisan ventilator z odebeljeno spodnjo črto.

Testo vzamemo iz hladilnika in ga malce razvaljamo ter razporedimo po pekaču, ki smo ga pred tem namastili. Na testo položimo peki papir, nanj pa riž in pečemo 15 minut. Ko mine 15 minut, odstranimo peki papir in riž ter pečemo še 10 minut. Testo odstranimo iz pekača in pustimo, da se ohladi (mora biti mrzlo).

Medtem, ko čakamo, da se testo ohladi, pripravimo jajčno kremo. V posodi z mešalnikom zmešamo rumenjake s sladkorjem in škrobom. Na štedilnik pristavimo lonec, v katerega vlijemo mleko in ga segrevamo. Mleku dodamo vsebino vanilijevega stroka (strok razpolovimo in z noževo konico poberemo seme) ter tudi sam strok. Mleko zavremo in odstavimo z ognja.

Počasi, žlico po žlico, k rumenjakom dodajamo mleko in ves čas mešamo z metlico ter pazimo, da se rumenjaki ne segrejejo, saj bodo drugače zakrknili in jajčna zmes ne bo dobra. Počasi dodamo vse mleko. Mešanico damo v lonec in mešamo nad srednjim ognjem (vsaj 10 minut), dokler se ne zgosti in zavre. Ko mešanica zavre, kuhamo še 1 minuto in ves čas mešamo z metlico. Mešanico prelijemo v čisto skledo, pokrijemo s folijo in ohladimo v hladilniku. Če nimate toliko časa, lahko zmes ohladite tudi tako, da posodo z zmesjo date v večjo posodo, v katero nalijete mrzlo vodo in dodate veliko ledu. Mešanico vsake toliko dobro premešajte.

Ko sta tako testo kot jajčna krema ohlajena, jajčno kremo razporedimo po testu. Na jajčno kremo damo sveže sadje. V ponvi segrejemo malo marelične marmelada z rumom in ko je raztopljena, s čopičem premažemo sadje.

Pito pustimo počivati v hladilniku vsaj 2 uri.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Doc  

kuha že od: 20.5.2004

Št. objav: 1

Objavljeno 5.12.2014 ob 22:39

Meni pa tole ne gre v račun: "V posodi zmešamo moko, sladkor in sol. Dodamo koščke mrzlega masla in dobro premešamo/zgnetemo." V sestavinah za testno ni navedenega masla, razen za pekač?

Aksas  

kuha že od: 19.1.2013

Št. objav: 5

Objavljeno 13.1.2015 ob 12:48

Hvala za opozorilo :). Sem popravila - 10 žlic masla.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.