božič,novo leto,velika noč,pečenje,sladice

Makov sladki kruh (potica, kolač)

okusen in nezahteven za pripravo

Makov sladki kruh (potica, kolač)
    kruh
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 2 uri in pol 2 uri 30 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Testo:

½ kg moke

20 g kvasa (pol kocke)

2 jajci

200 ml mleka

3-4 žlice stopljenega masla ali kokosove masti (in še malo za premaz testa pred nadevom in za model)

1 čajna žlička soli

2 žlici sladkorja

limonina lupina

1 žlica ruma

1 vrečka vanilijevega sladkorja

Nadev:

200 g maka

70 g sladkorja (v prahu)

1 dl mleka

1 žlica masla

*Pa še ena bližnjica: lahko uporabimo že pripravljen makov nadev, ki mu dodamo samo malo mleka. Sicer pa smo pri nadevu lahko kreativni in uporabimo tistega, ki najbolj ustreza našemu okusu: od orehov, lešnikov, kalčkov, kokosa, domače marmelade itd.

Postopek

Kvas, toplo mleko, sladkor, vanilijev sladkor in 5 žlic moke fino zmešamo v rahlo tekočo maso (kot za palačinke) v skledi, ki naj bo dovolj velika, da bo prostor za vzhajanje. Pokrijemo s folijo in pustimo, da vzhaja. Maslo stopimo, jajca stepemo. Moko presejemo v večjo skledo, ob strani dodamo sol. V moko izdolbemo jamico in vanjo dodamo vzhajan kvas, stepena jajca, stopljeno maslo, malo ruma, limonino lupino in zamesimo gladko, kot pena lahko testo.

Pustimo ga vzhajati, vmes pripravimo nadev po navodilih.

Testo vzamemo iz sklede in ga razvaljamo na 1 cm debelo plast pravokotne oblike.

Testo namažemo najprej z maslom, nato z nadevom ter zvijemo. Zvitek narežemo na 5 – 6 delov trapezaste oblike, ki jih zložimo drugega ob drugega v namaščen okrogel model za torte, da bomo na koncu dobili lepo pisan kolač. Pustimo vzhajati na toplem (lahko tudi v pečici, ki smo jo pred tem segreli na cca. 30 stopinj), da naraste za enkratno količino. Pred pričetkom peke namažemo kolač z jajci in pečemo na 180 stopinjah približno 50 minut. Proti koncu lahko kolač pokrijemo s folijo ali peki papirjem, da se ne zapeče preveč.

Ko je pečen, ga še vročega obrnemo iz modela in ga pokrijemo z navlaženo krpo, da se lepo ohladi in skorja malo zmehča. Preden postrežemo, ga lahko posipamo s sladkorjem v prahu.


Opombe

Če delate testo v multipraktiku:

kvasni nastavek naredimo po receptu. Medtem ko vzhaja, damo vse ostale sestavine v delovno posodo, vključimo aparat na najvišjo hitrost in med delovanjem skozi odprtino vlijemo kvasni nastavek. Pomembno je, da to naredimo med delovanjem, drugače se nam bo testo med gnetenjem grdo navilo okoli noža in pod njega.

Ko se v posodi oblikuje kepa, je testo končano.

Z istim testom lahko naredimo tudi potico in sicer tako, da ko z nadevom namazano testo zvijemo v rolo, ga prerežemo na pol in damo v dva ozka pekača ali pa v srednje velik pekač, eno polovico ob drugo.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

kmit  

kuha že od: 26.10.2008

Št. objav: 15

Objavljeno 4.12.2020 ob 16:00

Zelo vesel

ko sem zagledala vašo sliko, so se mi takoj pocedile sline. komaj čakam, da si vzamem čas, da poskusim srečo in pripravim ta recept. :)

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
MOJ vrtTrixi
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.