Mandljev krokant

mandlji, po možnosti praženi in karameliziran sladkor

Mandljev krokant
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

1 kg kristalnega sladkorja

400 g neolupljenih mandljev

voda (za kuhanje mandljev)

maslo ali olje (za namastitev peki papirja, valjarja in noža)

Postopek

Neolupljene mandlje stresemo v kozico z vodo, ki smo jo segreli do vrelišča in kuhamo eno minuto. Vodo odlijemo, mandlje ohladimo v mrzli vodi in jih olupimo. Posušimo jih s čisto kuhinjsko krpo ali vpojnim papirjem.

V kozico stresemo sladkor in ga na zmerni temperaturi segrevamo, da se začne topiti. Mešamo in ko se ves sladkor stopi, kuhamo še toliko, da sladkor svetlo-rjavo karamelizira. Odstavimo in h karameliziranemu sladkorju dodamo mandlje. Hitro premešamo in mešanico stresemo na peki papir, namaščen z maslom ali oljem.

Krokant razvaljamo čim tanjše z marmornim ali kovinskim valjarjem, namaščenim z oljem. Če nimamo kovinskega ali marmornega valjarja, pokrijemo krokant z drugim kosom namaščenega peki papirja in krokant razvaljamo z navadnim lesenim valjarjem. Vrhnji peki papir nato odstranimo, počakamo, da se krokant nekoliko ohladi in ga še toplega narežemo na poljubno velike kose, z namaščenim nožem.


Opombe

Namesto mandljev lahko uporabimo lešnike. Če mandlje ali lešnike predhodno prepražimo, bomo krokantu dali še intenzivnejši okus. Krokant hranimo v dobro zaprti posodi na suhem in temnem mestu. Uporabimo ga za okraševanje sladic (v večjih ali manjših kosih), kot samostojno sladico ali kot posip za sladice (bolj ali manj fino zmletega lahko posujemo po sladoledih ali v zmletem krokantu povaljamo praline). Če kupimo že oluščene mandlje, jih prav tako kuhamo približno eno minuto, sicer bodo pretrdi, ko bomo rezali krokant.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

pirnica  

kuha že od: 21.3.2011

Št. objav: 689

Objavljeno 21.2.2013 ob 7:54

Po nasvetu Mamamie v eni od rubrik delam podoben krokant z lešniki. Zelo dobro. Najboljše so ploščice za kar tako pojesti.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
malo za hecNikita
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.