Zdravi presni zajtrk

slastni zajtrk iz svežega sadja, suhega sadja, oreščkov. chia semen in goji jagod

ilovemybody  Izvor: Slovenija
    eksotika: ostale dežele
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 15 minut 15 min
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 1-2 osebi

žlička chia semena in / ali 7 goji jagod

100% surovi kakav v prahu, 1 do 2 žlici

6 suhih sliv

manjša pest orehov

kajenski poper

kurkuma v prahu

sveže nastrgan ingver

cimet/klinčke

1 jabolko

sok 1/2 limone

Postopek

Najprej operemo suho sadje in orehe, namočimo žličko chia semen ali goji jagod v mlačni vodi, dodamo suhe slive in orehe. Potresemo s kakavom, premešamo in pustimo stati 10 minut, nato dobro premešamo sestavine, ki so se zaradi chia semen spremenile v prijetno puding mešanico. Dodamo ostale začimbe, kurkumo, ingver ter kajenski poper in nastrgano jabolko. Vse skupaj dobro premešamo, dodamo limonin sok in pojemo za zajtrk.

odlična alternativa sendvičem in kosmičem, ki, roko na srce, spustijo samo glukozo v kri in zelo malo koristnega...


Opombe

Zelo primerno za krvni tip 0, po metodi dr. Peter D"adamo nutrigenomika..

Po želji lahko namesto vode uporabimo borovničev 100% sok ali riževo mleko.

Odličen nadomestek vseh kosmičev iz pšenice in mlečnih proizvodov,.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Kravdija  

kuha že od: 14.6.2009

Št. objav: 166

Objavljeno 11.2.2013 ob 17:59

Moram se spotakniti ob "...pšenice in mlečnih proizvodov, ki telesu ne koristijo."

Kot vzamemo ne, malo vehementno tako trditi in posploševati. Saj tudi urin naj bi bil super koristen, pa ga ne pijemo (no, vsaj nekateri ne. :D )

Mimogrede, kot zanimivost: http://www.zps.si/hrana-in-pijaca/oznacevanje-z o tej superhrani dandanes. Ni vse zlato, kar se sveti. :)

Cinnamon Stick  

kuha že od: 9.3.2011

Št. objav: 371

Objavljeno 11.2.2013 ob 19:14

Tudi sama uživam "super hrano" in mi odgovarja, se pa vseeno zelo strinjam s Kravdijo.

mamamia  

kuha že od: 9.11.2004

Št. objav: 15820

Objavljeno 11.2.2013 ob 19:15

No, vse od tega itak po malem jemo že brez da si to spravimo v to mešanico. In nisem vedela, da so to superfood dodatki. Pa imam tudi rada svoje telo. In to zelo.

Cinnamon Stick  

kuha že od: 9.3.2011

Št. objav: 371

Objavljeno 11.2.2013 ob 19:30

Mislim, da ima ilovemybody za superfood v mislih chia semena in goji jagode..ampak meni je ta izraz totalno mimo.

ilovemybody  

kuha že od: 2.2.2013

Št. objav: 5

Objavljeno 11.2.2013 ob 22:39

pod izraz superfood v tem primeru spadajo chia semena in goji jagode, seveda.

Superfood meni pomeni to, da ob minimalnem količinskem vnosu dobimo maksimalno korist, v tem primeru omega koristne maščobe, rastlinski proteini, hidracija telesa, pomoč prebavi itn.

v mojem primeru, ker sem intolerantna na gluten in laktozo, posegam po rastlinskih superfood dodatkih,ki mi dajo več kot dovolj za čudovito počutje in hranljivost,,prednost imajo lokalna živila, ki pa v tem letnem času pač niso pri roki..

verjetno si noben od vas ne predstavlja kako težko je živeti brez pšenice, ki je vsepovsod...

poskusite kakšen teden, da vas vidim junake :)

vsak skrbi za svoje telo..

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 12.2.2013 ob 7:34

O loklanih živilih tule, razen jabolka in morda sliv, ne more biti govora.

Vsaj superhrana bi napisala, saj se je ta beseda (pa pustimo, kaj v resnici pomeni in kaj hoče pomeniti) pri nas uveljavila.

Kravdija  

kuha že od: 14.6.2009

Št. objav: 166

Objavljeno 12.2.2013 ob 10:32

Vsekakor, karkoli ti paše, ilovemybody. Ampak je potrebno vedeti, da vse, kar je uvoženo k nam pod izrazi nevemkako superhrana, je samo še en pridevnik, s katerim si polnijo žepe raznorazni supertrgovci. Pa se mi zdi, da bi mogli prav vegani s svojo odprto miselnostjo in načeloma "proti izkoriščanju" to vedeti. :) Saj ne leti (nujno) nate, zgolj spotik ob vso to superhrano dandanes, ki to velikokrat niti ne; deluje placebo, čeprav tudi to ni slabo, važno, da deluje, ne. :D Če si prebrala link, veš, na kaj ciljam. Skratka, naj ti tekne, raje posežem po domačem, lokalnem jabolku. (Saj verjetno tudi gluten intolerantni lahko jeste, kajne? ;) )

Kravdija  

kuha že od: 14.6.2009

Št. objav: 166

Objavljeno 12.2.2013 ob 11:57

Vsekakor, karkoli ti paše, ilovemybody. Ampak je potrebno vedeti, da vse, kar je uvoženo k nam pod izrazi nevemkako superhrana, je samo še en pridevnik, s katerim si polnijo žepe raznorazni supertrgovci. Pa se mi zdi, da bi mogli prav vegani s svojo odprto miselnostjo in načeloma "proti izkoriščanju" to vedeti. :) Saj ne leti (nujno) nate, zgolj spotik ob vso to superhrano dandanes, ki to velikokrat niti ni; deluje placebo, čeprav tudi to ni slabo, važno, da deluje, ne. :D Če si prebrala link, veš, na kaj ciljam. Skratka, naj ti tekne, raje posežem po domačem, lokalnem jabolku. (Saj verjetno tudi gluten intolerantni lahko to jeste, kajne? ;) )

lollypop  

kuha že od: 16.1.2011

Št. objav: 175

Objavljeno 12.2.2013 ob 13:29

Zdi se mi, da je Ilovemybody čisto jasno, da je domače jabolko zanjo ok. Dvomim pa, Kravdija, da bi lahko jabolko jedli ves dan, dan za dnem. Kdor ne prenaša glutena, hitro ugotovi, da je kuhinja naenkrat zelo osiromašena kar se živil tiče. Samo pomislite, kje vse je pšenica in ostala živila z glutenom. Celo čokolada je sporna :( Zakaj nebi torej posegli tudi po tujih živilih, če ta ustrezajo naši prehrani? Za večjo pestrost in raznolikost na krožniku. Pa naj bo to superfood, superhrana ali kakorkoli že. Ime sploh ni važno. S čim vse si pa polnijo žepe raznorazni supertrgovci, pa raje nebi, ker to ne zjema le živil in hrane.

In prav je, da je avtorica napisala: "...pšenice in mlečnih proizvodov, ki telesu ne koristijo.", ker njej ne le da ne koristijo, celo več, škodujejo ji. Lahko je nam, ko nam ni treba izločati določenih skupin živil. Ona pa niti omake v gostilni ne sme pojesti, ne da bi prej zaslišala kuharja kaj je v njej. In ja, vem o čem govorim, da se ne bo kdo spotaknil da mlatim prazno slamo. Sama sicer nimam celiakije, je pa v naši družini večkrat prisotna.

Rimljanka, Ilovemybody ni mislila, da so v tem receptu lokalna živila, temveč da sicer daje prednost lokalnim živilom, ki pa v tem letnem času pač niso pri roki.

LP

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17785

Objavljeno 12.2.2013 ob 15:25

Kako niso dosegljiva? So, samo najti jih je treba, pa ob pravem času poskrbeti za zaloge, kajne? Koleraba, zelje, ohrovt, repa, kislo zelje, kisla repa, suho sadje domačega porekla, orehi, lešniki, raznorazni kosmiči, ajda, ......

In med tem, kaj nekomu osebno ne ustreza in trditvijo na splošno, da "pšenica in mlečni proizvodi, ki telesu ne koristijo"" je velika razlika. Mleko in izdelki iz njjega brez laktoze so tudi na trgu.

Konec koncev, mene zanima, katere so "zelo priporočjive sestavine" hrane, naštete v sestavinah tega superzajtrka.

Da se razumemo, čisto nič nimam proti takim zajtrkom, veliko pa proti nepreverjenim trditvam, ki jih nekdo nekje pobere in potem servira kot čiste resnice. In, lepo prosim, od 7 goji jagod res ni pričakovati neke silne količine mineralov, vitaminov in ne vem še česa, no. Vseh skupaj ni za kaj več kot eno veliko rozino ali pol suhe slive, recimo.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.