Pomarančna torta

pomaranča in čokolada

zaza33  
Pomarančna torta
    sladice: torte
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 4+ ur 4+ ur
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Biskvit:

3 jajca

55 g rjavega sladkorja

50 g moke

25 g 100 % kakava v prahu

0,5 vrečke pecilnega praška

Krema:

500 ml sladke smetane

250 g maskarpone sira

200 ml rastlinske smetane

50 g želatine (v prahu)

4 srednje velike pomaranče

1 žlica ruma

3 žlice sladkorja

Glazura:

2 žlici olja

100 g kuverturne čokolade

50 g čokolade s koščki pomaranče

pomarančni sok

Postopek

Priprava:

rumenjake ločimo od beljakov ter beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake penasto stepemo s sladkorjem ter zmes dodamo snegu ter previdno premešamo. Presejemo moko, kakav in pecilni prašek ter ga počasi primešamo v zmes jajc in sladkorja. Dodamo naribano lupinico pomaranče, tudi kandirano pomarančo, če je ravno pri roki. Pečemo v okroglem, s peki papirjem obloženem pekaču premera 26-28 cm v pečici 15-20 minut pri 180 stopinjah.

Stepemo sladko in rastlinsko smetano. Že med stepanjem sladki smetani dodajamo polovico želatine in sladkor. Vse skupaj zmešamo z maskarponejem in rastlinsko smetano. Dve pomaranči očistimo ter ju s paličnim mešalnikom dobro spasiramo. Drugi dve pomaranči očistimo ter ju s prsti nežno nadrobimo k prvi pomaranči tako, da se vidijo koščki pomaranče. Zmesi ob dobrem mešanju dodamo še preostanek želatine. Masi previdno združimo. Dodamo še rum.

Ko je biskvit pečen, ga vzamemo iz modela ter mu odstranimo peki papir. Biskvit položimo na podlago in ga navlažimo s pomarančnim sokom. Obod pekača damo na testo in ga zapremo. Na testo vlijemo pomarančno kremo. Kremo enakomerno razporedimo in postavimo za dve uri v skrinjo. Pripravimo glazuro: v parni kopeli stopimo čokolado in dodamo 2 žlici olja. Mešamo, da se čokolada stopi.

Torto prelijemo s še toplo čokoladno glazuro, jo poravnamo in ohladimo. Ohlajeno ob robu previdno zarežemo s toplim nožem, da čokoladna glazura ne poči. Odstranimo obod. Poljubno okrasimo.


Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

kozamurnik

Št. objav: 2311

Objavljeno 6.12.2012 ob 19:01

Vesel

Super se bere! Čokoklada in pomaranče so odlična kombinacija! Upam , da mi bo uspelo preizkusit tale recept, sploh ker je tako lepo in jasno napisan. Bravo!

zaza33  

kuha že od: 17.10.2009

Št. objav: 33

Objavljeno 6.12.2012 ob 19:18

Zelo vesel

hvala......

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Trixi
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.