Piranska ribja juha

izdatna ribja juha brez riža

nola  
Piranska ribja juha
    juhe in zakuhe: ostale juhe
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: za 3 osebe

1 kg ali kaj takega bele ribe

3-4 kanoče (bogomoljke)

1-2 pesti škampov

pest polžkov z obalnih kamnov

1-2 pesti pidočev ali drugih školjk

1 domač kalamar

pol gomolja zelene

1 koren

4 gomolji finokja (koromač)

4 paradižniki

čebula

česen

1 limona

lupina pomaranče

sol, poper, čili

malo žafrana

1/2 l belega vina

olje

Postopek

Najprej v vreli, soljeni vodi pokuhamo kalamare, kako dolgo se bodo kuhali, je seveda odvisno od velikosti.

Na malo olja prepražimo najprej čebulo, dodamo por in drugo zelenjavo, razen paradižnikov, poper, nazadnje pa česen, na kolobarje narezano limono in pomarančno lupino, listje limonovca in lovorja in vse potresemo s čilijem.

Dodamo ribje glave, kosti in kožo, gornje dele rakcev, večino školjk in polžke.

Malo popražimo, posolimo, nato zalijemo z belim vinom.

Čez dve, tri minute dodamo paradižnik, potem pa vse zalijemo z zelenjavno ali ribjo juho, če jo imamo pri roki. Če je nimamo, pa seveda z vodo. Kuhamo kakšnih 10-15 minut. Vse odcedimo skozi krpo in dobro stisnemo, polžje hiške in lupine školjk seveda prej odstranimo, polžje meso poberemo iz hišk s kvačko.

Juha naj se ohladi, kakšno žlico je odvzamemo in v njej namočimo žafran, ki ga dodamo juhi, v hladno pa pristavimo že prej očiščene kose ribe, rakove repke, kanoče, preostale školjke in na kolobarje narezane kalamare. Kuhamo toliko časa, da je riba ravno prav skuhana.


  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

anamarija1  

kuha že od: 19.8.2005

Št. objav: 5381

Objavljeno 12.11.2012 ob 14:14

Zelo vesel

Fantastična juha, zagotovo jo v kratkem probam, apsolutno brez polžev.

zzak1977  

kuha že od: 31.7.2009

Št. objav: 2193

Objavljeno 12.11.2012 ob 15:53

Ah, anamarija1, aPsolutno preveč sestavin za tvoj okus.

Drugače me pa mika, žal ni izvedljiva tu v okolici Ljubljane. Nola, zakaj si povdarila brez riža? Se to navezuje na kakšno tradicionalno Piransko juho? Juhi bi podobno storil tudi morski kamen namesto polžkov, predvidevam?

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 12.11.2012 ob 18:32

Zzak1977, zakaj ne bi bila izvedljiva v okolici Ljubljane?

Morje je blizu, zapelji se kakšno lepo popoldne do obale, hči ti naj posodi kakšno kanglico in v desetih minutah bosta nabrala polžkov ne samo za juho, ampak celo za rižoto.

In če se ti jih ne da pobirati (ob oseki jih je največ), bo efekt s kamnom, po možnosti luknjastem, ki morda gosti še kakšne prebivalce, bolj ali manj enak. Saj si gotovo že slišal, morda tudi poskusil kamnito juho.

V Piranu ima vsaka hiša, ma kaj vsaka hiša, vsaka kuhinja in v njej vsaka kuharica svoje neomajne navade, običaje in tradicijo glede ribje juhe.

Pri večini tistih, ki jih poznam, je juha bolj tenka, zato zakuhajo vanjo pest ali dve riža, da je bolj nasitna. Drugje riž posebej skuhajo in ga potem bolj ali manj po željah jedcev dodajajo juhi.

Povsod pa velja, da gre v juho 1/3 vina in 2/3 vode, sol, riba, kolikor je imaš in če gre za belo ribo vsekakor še kakšna kanoča. Če je, še kalamar, sipa, školjke, rakci in polžki pobrani na obali in kar se še takega najde pri roki. Od zelenjave pa paradižnikova konzerva.

Vse drugo pa seveda po želji, navadah in možnostih. Kakšen teden nazaj sem stala v ribarnici za gospo, ki je kupila štiri (4) pidoče. V luči trenutne ekonomije sem se malo zgrozila, naša mlada peškerina jo je pa kar naravnost vprašala, komu jih bo vrgla v glavo. Nobenemu, njen sin je ribič, ribe, kanoče, kalamari in sipice so na broju, školjke gredo tja kamor sodijo, v juho. In je prav košato izplula proti tržnici, kjer se je odgovorno odločala med zeleno, pori in finokji.

No jaz imam rada v svoji ribji juhi več zelenjave, rib in ostalega življa kot riža, če mora biti izdatna, sem pristaš tega, da se vsaj v sezoni, ko so ribe poceni, rajši kot riž doda kakšen kos ribe več.

Zato podnaslov juha brez riža.

Polžke so nas pa pošiljali pobirat se mi zdi bolj zato, da smo jim bili izpod nog, pokuhali so jih v vinu, potem smo jih pa s kvačkami in iglami bezali iz hišic. Rižota je bila odlična, zalita z vodo iz posod, v katerih smo jih pritovorili domov.

Mamka Bršljanka  

kuha že od: 24.5.2012

Št. objav: 255

Objavljeno 12.11.2012 ob 20:59

Zelo vesel

tole bi z velkim veseljem snedla, ampak slišat je pa kot čista znanstvena fantastika! priznam, sem (razmeroma) mlada lublančanka :D

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 13.11.2012 ob 8:53

Izjemen recept Nola, čestitke in hvala . Ampak , kot je že bilo napisano tule v notranjosti med hribi težko izvedljiv sploh ,če prisegaš na sveže ribe. Si me tako zrajcala, da bom moral res skočiti konec tedna na Obalo in pregledati ponudbo ribarnic :)

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 13.11.2012 ob 11:54

Veš kaj, hedonist, pri nas je ponudba sveže ribe bistveno slabša kot v Ljubljani. Razen, če greš v Koper ali v Trst, v Piranu jih pa kupujemo rajši kar s čolna, saj ni bistvene razlike v ceni, so pa vsaj frišne. Pa niti ni treba, da si tam prav zgodaj, pridejo tudi po deveti uri. Zdaj je dosti listov, lastovk, kalamarov in sip.

jaz sem za danes že prepozna, drugače pa glej na vremensko poročilo, ker če je prejšnji dan burja, naslednji dan ni ribe.

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 13.11.2012 ob 12:41

Hvala za nasvet Nola, ja , s čolna je zanesljivo najboljša opcija je pa problem, ker tam doli nikogar ne poznam. Ampak bom vseeno poskusil srečo če pa ne bo šlo pa v Kopru v ribarnici Lavante :)

hedonist  

kuha že od: 26.6.2008

Št. objav: 5047

Objavljeno 20.11.2012 ob 9:34

Poročam: v soboto sem šel v Koper vendar izbira rib ni bila kaj prida zato sem skočil do Umaga kjer so bile ribarnice založene kot se spodobi. Ni bilo sicer vse od jutranjega ulova, nekaj je bilo tudi od včeraj vendar sem dobil dovolj za tvojo juho Nola. Od kanoč, svežih škampov, pdečijev, bele ribe (ovčice in arbuni ) , na tržnici domač finokijo in ostale zelenjave. Dobil sem celo dve polkilski sveži rakovici, edino polžkov nisem šel nabirat. No in sem potem vse to skuhal in povedati moram, da je juha božansko dobra. Če sem vse do sedaj preferiral riž za zakuho sem tokrat spoznal, da v to juho res ne sodi tako da komaj čakam, kdaj bom vso zadevo ponovil seveda pa tudi vsi moji za katere kuham .Še enkrat hvala za ta recept :)

nola  

kuha že od: 25.1.2006

Št. objav: 3112

Objavljeno 20.11.2012 ob 17:22

Me zelo veseli, da vam je juha teknila. Po moje se kar strinjava: če je riba frišna, ne moreš dosti sfalit.

rebecca  

kuha že od: 19.3.2002

Št. objav: 2739

Objavljeno 24.11.2012 ob 11:21

Nola hvala, prav obozujem tvoje recepte z veliko detajli za zacetnike

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.