Sangria

neznan uporabnik

Sestavine

1 l črnega vina (lahko je merlot, teran..)

1 l soka (najbolje multivitaminskega

1 kozarec ananasovega kompota

3 pomaranče

3 banane

2 kivija

2 jabolki

kakšna hruška

25 dag grozdja

20 dag sladkorja

cimet(dve žlički)

1 dl ruma

ledene kocke

Postopek

Olupimo in nasekljamo vse sadje na čim manjše koščke. Zalijemo z vinom, sokom in dodamo sladkor. Nazadnje vmešamo tudi cimet in rum ter ledene kocke. Postavimo na hladno in serviramo hladno.


Opombe

Sangria je najboljša dva dneva po tem, ko smo pripravili. Nič ni narobe, če jo pijemo takoj, vendar bo boljša, če nekaj časa stoji v hladilniku. Cimet obvezno dodajamo, če uporabimo jabolka. Za dobro sangrio so potrebne najmanj tri vrste sadja, ni pa nujno dodati vsega, kar sem napisala. Dobra bo tudi en teden po tem, ko jo naredimo, vendar pri nas doma žal nima takega roka trajanja :)

Namesto ruma se lahko poslužimo tudi konjaka (tako se originalno dela), vendar je rum tudi čisto v redu.

Sladkamo v bistvu po želji, jaz dam ponavadi več sladkorja. Dodamo lahko tudi malo sirupa za redčenje, kateregakoli okusa.

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

TIUBA  

kuha že od: 5.1.2002

Št. objav: 157

Objavljeno 14.4.2002 ob 19:54

Recept za sangrio mi je zelo všeč. Ob prvi primerni priložnosti ga preizkusim.

katjusa  

kuha že od: 22.5.2003

Št. objav: 31

Objavljeno 27.5.2003 ob 13:20

super sangria, še najboljši recept!!! Super

stadion  

kuha že od: 3.4.2005

Št. objav: 5

Objavljeno 8.4.2005 ob 23:29

Zanima me.. Pripravljal bom sangrio za priblizno 40 ljudi, in si ne predstavljam kako bom skombiniral ta recept, da bo ustrezal za toliko ljudi, tu je napisan le liter vina torej najbrž ni za veliko kozarcev na koncu.

Je kdo recept že preizkusil, zares me zanimajo izkušnje.

Glede na to da je sangria španska pijača nevem ali je zanjo res značilno, banane

kivija? LP

_ZALA_  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 982

Objavljeno 9.4.2005 ob 11:07

stadion, tudi ajz sem jo lani delala za svoje prijatelijice, sicer ne po tem receptu, ampak po "cocktailu" nekaj receptov za sangrio.....če bom našla svoj napisan recept, ti ga lahko pošljem, če želiš. Sicer pa te zadeve ne pride tako malo, kot se bojiš - namreč led da kar precejšnji volumen v kozarcu, prav tako sadje! ti pa svetujem, da ko boš sangrio natakla v kozarce, daj notri najprej led, nato čez nekaj žlic sadja iz tistega veliiikega lonca, v katerem si sangrio zmešal in hladil, ter šele nazadnje čez vlij samo tekočino. Je pa zelo dobro, biti mora fino ohlajena! LP

hope  

kuha že od: 27.1.2005

Št. objav: 166

Objavljeno 9.4.2005 ob 20:49

A se to pije ali je z žlico? Kako veliki koščki sadja naj bojo? Me zelo mika, da bi to naredila naslednji teden, ko dobim obiske, saj se sliši super. lp

_ZALA_  

kuha že od: 21.10.2003

Št. objav: 982

Objavljeno 10.4.2005 ob 13:03

jaz sme postregla visokih kozarcih skupaj s slamico in žličko z zelo dolgim ročajem :) saj verjetno veš, kakšne te žličke so....tako da so lahko pili po slamici, in sadje "ulovili" z žličko :)

aja, še to: banan nisem dajala noter, pač pa lubenico, pomarančo, kivi, sok limone, breskve,....LP

helenac  

kuha že od: 3.4.2002

Št. objav: 32

Objavljeno 10.4.2005 ob 17:28

Sangrio se običajno pripravlja iz dobrega črnega vina in sezonskega sadja (jagode, borovnice, maline, breskve ...). Uporabi se lahko ena vrsta sadja ali pa več, po želji in okusu. V Španiji so jagode in limona v sangrii obvezne. Piko na i pri okusu sangrie pa dosežemo z dodatki. Obvezen je rum, viski, martini, sadni liker - v majhnih količinah in dišave: cimet, klinčki, vanili sladkor - po okusu ter dober sok.

Sadje kot so borovnice, jagode, pomaranče se hitreje navzamejo tekočine v kateri jih namakamo, zato po dveh dneh izgubijo čvrstost (se preveč razmočijo).

Večkrat sem bila v Španiji in preizkušala sangrio. Pri opazovanju izdelave tega napitka pa je bilo povsod nekaj skupnega: jagode, limona in mix žganih pijač. Vina so bila različna, nekje kvalitetna, spet drugod slabše kakovosti - vedno črna ali rdeča, nekje so dodajali vodo, drugod sadni sok ali sirup. Kolikor lokalov - toliko okusov.

Naredite si sangiro po svojem okusu!

ZAČETNICA  

kuha že od: 2.2.2007

Št. objav: 1985

Objavljeno 17.9.2008 ob 9:51

Na sliki, ki bo dodana je zaenkrat samo sadje, ki se namaka v žganju (malo sem potem posula še cimeta in fajn premešala), šele potem sem zalila z vinom in sokom. Je pa ta škaf za 20 ljudi.

nikaG  

kuha že od: 19.9.2011

Št. objav: 4

Objavljeno 6.5.2012 ob 20:07

Brez zamere ampak moje mnenje je, da v sangrijo sodi samo trdo sadje: jagode, breskve, jabolko, hruške, melona... banana in kivi pa nikakor ne, ker rata "pacasto", sangrija pa ne sme biti motna. Prav tako sama naredim sangrijo s sokom iz kompota ali (redko) z jabolčnim sokom. Jaz naredim simpl varianto: vino, kompot/sok, sadje in malce žganja. Sladkorja in cimeta ne bi dodajala.

Uživajte v prihajajočih poletnih dneh in odlični poletni pijači :)

Nika

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!
Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.