pust

Odlični krofi - recept za začetnike

ko še tašča obmolkne

Amater_matej  Izvor: Slovenija
Odlični krofi - recept za začetnike
    sladice: ostalo
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura in pol 1 ura 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 25 do 30 kosov

1 kg moke (pol ostre, pol gladke)

9-10 dag kvasa

1/2 l mleka

mala žlička soli

7-8 rumenjakov

8 dag sladkorja

1,5 vrečke vanilijevega sladkorja

1 - 1,5 dl olja (pri 1 dl so krofi isti dan mnogo boljši, vendar je testo težje za gnetenje in oblikovanje kroglic - vendar so nekoliko slabši naslednji dan - bolj suhi)

0,5 dl ruma

limonina lupinica (ene limone)

ščepec muškatnega oreščka

Postopek

1. Pripravimo in stehtamo vse sestavine.

2. Moki dodamo sol, premešamo ter nato obvezno presejemo.

3. V presejano moko naredimo luknjico, kamor damo kvas, katerega prelijemo s toplim mlekom tako, da lahko držimo prst v mleku in ni prevroče, in žlico sladkorja. Vse skupaj zakrijemo s tanko plastjo moke.

4. Rumenjake s preostalim sladkorjem in vanilijevim sladkorjem penasto umešamo z mešalnikom (volumen se poveča, postane kremasto).

5. Ko je kvas pripravljen (raztopljen, povečan, mehurčki na vrhu) dodamo vse sestavine v skledo in gnetemo minimalno 20 minut (najprej na roko, kasneje z mešalnikom).

6. Takoj po gnetenju jemljemo koščke testa (cca. 7- 10 dag) iz sklede ter jih oblikujemo v pravilne kroglice (če dobimo manj kot 25 krofov, so kroglice verjetno prevelike in ne bo uspel rob, priporočam okoli 30 krofov).

7. Kroglice polagamo na pomokano podlago, štiri prste narazen (ali na peki papir, narezan na kocke, da jih kasneje lažje prenašamo v posodo za pečenje), pokrijemo ter pazimo, da se testo ne "prehladi" (27 do 33 stopinj).

8. Testo vzhaja od (15 minut, če je ogrevana podlaga) 25 minut do ene ure, odvisno od temperature sobe ter kvalitete kvasa in moke. Vzhajanje ocenimo po občutku in po napredovanju v velikosti krofov. Ne čakajmo predolgo, ampak za peko najprej vzamemo bolj vzhajane!

9. V večjo posodo damo olje, ne manj kot za tri prste, in ga segrejemo do pravilne temperature. Pravilna temperatura je, ne prej ali kasneje, ko se približno v eni do dveh sekundah dvigne košček testa, katerega testno vržemo v segreto olje ali pa če vanj potopimo leseno kuhalnico, se morajo ob njej tvoriti mehurčki.

10. Pečemo najprej na strani, katera je bila pri vzhajanju obrnjena navzgor v pokriti posodi, po štirih minutah krofe obrnemo in pečemo še 4 minute na drugi strani pri odkriti posodi. Krofi naj se pečejo približno po zgoraj navedenem času, v kolikor ni tako, prilagodimo moč štedilnika. Krofe damo ven, ko imajo lepo barvo! Čas je podan zato, da vemo, če imamo primerno temperaturo olja.

11. Krofe napolnimo z marmelado ali čokoladno kremo.


Opombe

Skrivnost lepih obročev je, da so kroglice lepe in enakomerne (gnetemo med dlanmi s krožnimi gibi, najprej med kroženjem stiskamo zelo močno, nato vedno manj, dokler ni oblika v redu), da je testo pravilno vzhajano, ter da najprej pečemo zgornjo stran navzdol, da se lahko še stran, na kateri je krof vzhajal, pravilno oblikuje, zato imamo tudi ko pečemo, na tej strani pokrito posodo. Testo je precej lepljivo, zato si redno mažemo roke z oljem, kadar oblikujemo kroglice.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

Risinja  

kuha že od: 13.1.2013

Št. objav: 1

Objavljeno 26.1.2013 ob 14:58

Živjo. Mene pa zanima ali se testo torej samo 1x vzhaja? Ali ga ni potrebno vzhajati 2x?

Pa se zaradi zega pojavijo kakšne luknje v krofih?

ivaana  

kuha že od: 29.1.2008

Št. objav: 37

Objavljeno 27.1.2013 ob 2:00

Res je, samo enkrat vzhajajo. Delam ravno tako in so fenomenalni.

Amater_matej  

kuha že od: 16.9.2012

Št. objav: 1

Objavljeno 28.1.2013 ob 20:33

Recept je kombinacija različnih receptov in testiranja in mislim da je dobro ratalo, krofi so res 1A. Recept je enostaven, vendar so se mi že tudi ponesrečili, predvsem zaradi nepravilne temperature olja ali pa predolg/prekratek čas vzhajanja, pazimo tudi da kvas ne pride v direkten stik z soljo ali limonino lupinico. Pečenje 4 minute je pri meni navadno okoli dve do tri, če je pa manj pa na sredini niso dovolj pečeni,...lp

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.