Bučni golaž

iz poljubnih vrst buč

Zimt  Izvor: Slovenija
Bučni golaž
    zelenjavne jedi
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 1 ura 1 ura
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 4

Za osnovo:

2 čebuli

2 krompirja

polovica manjše hokaido buče

4 žlice olja

1 l vode

začimbe: timijan, muškatni cvet, kumina, mlet koriander, mleta rdeča paprika, čili, sol

žlica sherry kisa

Za pečenje:

1 kg muškatne buče

timijan, sol

sončnično olje

Dodamo:

3 rdeče paprike

1 cukini bučka

2 pesti adzuki fižola (predhodno namočen)

Za dekoracijo:

pražena bučna semena

bučno olje

Postopek

Najprej ogrejemo pečico na 200 stopinj, na koščke narežemo muškatno bučo, začinimo z oljem, soljo in timijanom - pečemo 15 minut.

Osnovo naredimo tako, da prepražimo čebulo, timijan, krompir in hokaido bučko, proti koncu dodamo še mleto papriko in žlico kisa. Zalijemo z vodo in dodamo še preostanek začimb ter kuhamo cca. 30 minut. Ko je kuhano, zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Osnovi dodamo adzuki fižol in na koščke narezano rdečo papriko in cukini - kuhamo 5 minut. Na koncu dodamo še pečeno muškatno bučo in pustimo na rahlem ognju še dodatnih 5 minut, da se okusi prepojijo.


Opombe

Kot prilogo predlagam pražen krompir ali polento.

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 2.9.2012 ob 14:19

No, predpisane so 3 različne buče, torej nekako ni iz poljubnih buč.

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 2.9.2012 ob 15:07

Zanimiv recept - podoben nabor sestavin tudi sam dostikrat spremenim v jed (ki jo sam sicer imenujem juha - za golaž ji po mojem mnenju manjkajo beljakovine), ki žanje pohvale, zato bom kar ocenil.

Bi pa imel 2 pripombi, ki se ne tičeta samo tega recepta, sta pa po mojem mnenju tu ti dve zadevi dobro vidni:

1) Ne reče (še manj pa piše) se "hokaido buča", "sherry kis", "cukini bučka" in "adzuki fižol". Ker "hokaido", "sherry", "cukini" in "adzuki" niso pridevniki (pač pa samostalniki), morajo biti na desni: "buča hokaido, kis sherry, bučka je pač bučka (kaj točno naj bi tisti "cukini" povedal, česar ne pove že "bučka"?), adzuki pa tako ali tako ni fižol (takšno prevajanje je samo kalk iz ang./nem.), zato ne rabi prilastka: adzuki je adzuki, kot je soja soja in grah grah.

2) Zakaj je treba za 15 minut kuriti pečico, če lahko v tiste pol ure, kar se kuha osnova, nad lonec postavimo cedilo in v njem (beri: v sopari) skuhamo tiste koščke buče? V kuhinji je ogromno prostora za racionalizacijo porabe energije.

Vesnuska  

kuha že od: 1.1.2011

Št. objav: 944

Objavljeno 3.9.2012 ob 8:55

Super recept.

666, ne strinjam se s tabo glede kuhanja buče. Pečena buča ima popolnoma drugačen in dosti boljši okus kot kuhana. Bučo je torej vredno speči. Isto storimo pri pripravi rižote iz buče, del je prepražimo v loncu, del pa je spečemo in dodamo kuhani rižoti.

Zakaj točno so za golaž nujne beljakovine, mi tudi ni jasno. Kaj je potem s krompirjevim golažem?

Kakorkoli, recept bom v kratkem preizkusila, ker sem nora na zimske buče.

paulina d  

kuha že od: 5.6.2010

Št. objav: 249

Objavljeno 3.9.2012 ob 9:36

Zelo vesel

666 adzuki je fižol.Bučka "cukini", ker pač ni edina buča v tem receptu.Kako da ni beljakovin? Vsebuje jih adzuki, pa celo krompir in bučke. Pa zraven pojej še kos kruha.

rimljanka  

kuha že od: 14.2.2005

Št. objav: 17786

Objavljeno 3.9.2012 ob 10:46

Zelo vesel

Adzuki NI fižol, ker sodi v rod Vigna, fižol sodi v rod Phaseolus, izraz fižol pa se pri nas uporablja za ime rastlin iz rodu Phaseolus. 666 ima torej prav.

666  

kuha že od: 14.7.2005

Št. objav: 686

Objavljeno 3.9.2012 ob 14:08

Vesnuska, pri vsej količini drugih sestavin, ki prispevajo okus - timijan, muškatni cvet, čili, sherry, bučno olje itd., se prav gotovo ne čuti v končani jedi, ali je bila buča pečena ali kuhana, še sploh glede na to, da se na začetku praži čebulo, kar prispeva tisti cenjeni "okus po praženju" (ki meni osebno, priznam, ne odgovarja - ravno zato ga pa tako dobro identificiram). In tega ne govorim le na pamet - sem že preizkusil.

paulina d, eno so buče, drugo so bučke. V receptu sta dve vrsti buč in bučke. Krompir in bučke vsebujejo tako malo beljakovin, da jih iz tega golaža na osebo pride morda 2-3 g, kar je za glavni obrok povsem zanemarljivo malo. Tisti dve pesti adzukija morda kaj prispevata, prav odločilno veliko pa tudi ne, poleg tega pa se tako hitro, kot to predvideva recept, niti pod razno ne skuha.

Zgornje so dejstva. Drugo pa je, ali mora golaž res biti beljakovinska jed ali ne. Moje osebno mnenje je sicer, da ja. V "krompirjev golaž" marsikdo "podtakne" klobase ali hrenovke, sicer pa ima po mojem mnenju krompirjev golaž pravico do imena golaž tudi zato, ker se od "normalnega" golaža loči le po eni sestavini, o čemer pri temle bučnem golažu težko govorimo, saj ne vsebuje, npr., niti paradižnika niti vina ipd.

Aja, še o adzukiju: res je stročnica, ni pa fižol. S fižolom je približno toliko v sorodu kot rabarbara z ajdo, pa zaradi tega ne kuhamo ajdovega kompota ali rabarbarinih žgancev z ocvirki. Naziv "fižol adzuki" je kalk iz nem. Adzukibohne oz. ang. adzuki bean, toda tako Bohne kot bean pomeni ne le 'fižol', pač pa v splošnem 'zrno' (prim. npr. nem. Kaffeebohne 'kavno zrno' - bomo to šli prevajat kot "fižol kava"?!!!, ali pa ang. broad bean 'bob' - bomo temu rekli "široki fižol"??!!!). Sem pač zagovornik tega, da se bobu reče bob

paulina d  

kuha že od: 5.6.2010

Št. objav: 249

Objavljeno 4.9.2012 ob 9:30

Vesel

whatever

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?Dragička
malo za hecsijasaja
MOJ vrtrdkapica
Kaj danes za zajtrkjohana
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.