soparjenje,jesen,poletje,pomlad,zima,vegetarijanstvo,sladice

Švicarska maslena krema (Swiss Meringue Buttercream)

odlična za brizganje, lažja za izdelavo kot italijanska maslena krema, obstojna tudi v vročem vremenu, primerna za obarvanje in dodajanje okusov, najboljša je z dodano čokolado

Švicarska maslena krema (Swiss Meringue Buttercream)
    sladice: kreme za torte in peciva
  • ZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnostZahtevnost
  • 30 minut 30 min
  •  5
  • Zanimivosti

Sestavine

Količina: 30 rozet na malih torticah oz. 500g kreme

3 beljaki

170 g kristalnega sladkorja

250 g masla

ščep soli

* dodatek

živilske barve

vanilija

150 g čokolade (bele ali temne)

Postopek

Sladkor pomešamo s soljo in z beljaki ter v posodi iz nerjavečega jekla nad paro počasi mešamo z metlicama mešalnika, dokler se masa ne ogreje na 60-65 stopinj (140 stopinj F). Takrat posodo odstavimo.

Metlici vtaknemo v mešalnik in mešamo približno 10 minut, da se masa ohladi (proti koncu mešanja, ko zmes doseže končen volumen, lahko posodo hitreje ohlajamo s pomočjo kopeli hladne vode). Ko ni več topla, dodajamo kocke malo zmehčanega masla, eno po eno, in ves čas mešamo. Na koncu dodamo še stopljeno ohlajeno čokolado in dobro premešamo z mešalnikom.


Opombe

* Posodo za beljake dobro umijem in suho obrišem s polovico limone ali papirnato brisačko namočeno v malo kisa. Uporabljam kovinsko posodo, saj se plastična težko čisto umije (to je malenkost, ki pa ni nujno potrebna). Tako imajo beljaki možnost, da se jim volumen maksimalno poveča.

* Maslo naj ne bo premehko (pazi v vročem vremenu). Toliko, da ga mešalnik lahko zmeša. Če je premehko, vrni kocke v hladilnik za par minut.

* Če se vam masa sesiri, nič hudega!! mešajte naprej na višji hitrosti in dobili boste čudovito mehko kremo za brizganje.

* Če se vam masa med dodajanjem masla zdi premehka, zopet nič hudega. Dodajte počasi vso maslo in se bo zgostila. Če masa postane preveč tekoča (to pomeni, da smo maslo dali v pretople beljake), jo damo za par minut v hladilnik in nato stepamo naprej.

* 2 dni počaka na sobni temperaturi, nekaj dni v hladilniku, pa tudi zamrznete jo lahko. Ko jo odtalite, ponovno zmešajte ali vsaj v vrečki dobro pregnetite v dlaneh. Jaz jo v hladilniku hranim kar v vrečki za brizganje in jo nato pol ure pred uporabo dam na sobno temperaturo in malo pregnetem vrečo.

Odmrznjena je istega okusa kot sveža.

* V hladilniku se popolnoma strdi, na sobni temperaturi pa je zopet mehka. Tako ohlajena je super za prevažanje, ker je zelo trda in je dotiki ne deformirajo. Isto je v zamrzovalniku.

* Meni je daleč najboljša z dodatkom bele čokolade (stopljene in ohlajene).

* Za brizganje pazite, da bo čokolada pred dodatkom kremi res čisto brez grudic.

* Še posebej v toplem vremenu priporočam, da jo dodatno stabilizirate s čokolado.

* Če vas ne motijo pikice vanilije, dodajte notranjost stroka vanilije, sicer dodajte žličko ekstrakta

* Navodilo s slikami:

http://sweetapolita.com/2011/04/swiss-meringue-butter

Predlogi za vino

Več predlogov

  • pošljite po emailu

Mnenja o receptu

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 28.8.2012 ob 9:28

Mini tortice so narejene po receptu http://www.kulinarika.net/recepti/17146/sladice/popolna . Z brizgalko za krofe so nabrizgane s tekočo marelično marmelado z rumom in po vrhu še premazane. Iz ene mase jih pride 30. Točno toliko kot je tudi kreme.

Eni imajo raje strjeno kremo, navadno pa jo serviramo sobne temperature.

Bernadeta  

kuha že od: 4.8.2009

Št. objav: 42

Objavljeno 11.9.2012 ob 18:22

Vesel

Ta recept se mi zdi krasen. A bi to kremo lahko uporabila kot podlago tičini masi?

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 11.9.2012 ob 18:26

Sicer so metuljčki iz tičino mase na masleni kremi čisto zdržali dva dni, vendar so bili posušeni. Sveža tičino masa pa se malo zmehča, tako da je ne bi priporočala. Problem ne bi bil edino v primeru, da torto premažeš in dobro ohladiš (kar je itak zame pomembno pri vsaki kremi pod tičino maso, zato da narediš lep in oster rob) in šele nato oblačiš. Pa še potem mora biti v hladilniku. Ja, v tem primeru bi šlo. Sicer ti najbolj priporočam tole: http://www.kulinarika.net/recepti/17221/sladice/ganache

Liiu  

kuha že od: 18.7.2010

Št. objav: 363

Objavljeno 24.9.2012 ob 11:43

Z nekoliko pesimizma sem se lotila te kreme, ker ponavadi mi vsaka postane preredka in moram dodajati želatino.Tokrat pa mi je čudovito uspela.Temperature pa nisem nič merila.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 24.12.2012 ob 10:23

Ooooo stella kako so lepiiiii!!

Stella_  

kuha že od: 20.5.2012

Št. objav: 3

Objavljeno 29.12.2012 ob 0:41

Vesel

Hvala, bannanna. Ta krema je itak top, hitro in enostavno se naredi, z njo se pa dela svetovno. Moram kupit ene dobre vrečke za okraševanje, potem pa gasa:)

Drugače pa tudi jaz nič ne merim temperature, najlažje je tako, da preizkusite med prsti, če se sladkor še čuti. Ko ne čutite več kristalčkov sladkorja ste zmagali, je temperatura dovolj visoka.

Sweetie  

kuha že od: 22.1.2004

Št. objav: 1268

Objavljeno 1.2.2013 ob 9:38

Včeraj naredila in sem navdušena! Predvsem mi je všeč, da krema ni zagatna, pa še lepo se bo brizgala. Šlo je tudi brez gospodinjskega termometra. Kot kaže, bo kreme premalo za vse muffine, ki sem jih napekla, tako da danes sledi še ena runda, v malo drugačni barvi. Ocena 5!

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 1.2.2013 ob 10:38

Aneda!! Meni je to odkritje lanskega leta :D

Ja, tudi to s prsti gre, če nimaš termometra!!

Stella, če rabiš v kratkem, iamm zalogo vrečk, pridi kaj mimo.

PS: božična zvezda je še zdej lepa sredi mize :D

pirnica  

kuha že od: 21.3.2011

Št. objav: 689

Objavljeno 2.2.2013 ob 6:29

Bannanna, jaz bi tole kremo uporabila za premaz in okraševanje sadne torte. Ker mi sadje in čokolada ne gredo skupaj po okusu, ne vem, kaj bi lahko dodala? Ali je sama tudi dovolj okusna? Ker si polna idej, imaš verjetno tudi v tem primeru kakšno na zalogi. Bom pa delala torto šele čez tri tedne, tako imam dovolj časa za premišljevanje.

bannanna  

kuha že od: 25.5.2006

Št. objav: 5457

Objavljeno 2.2.2013 ob 8:27

Cokoladna krema bo odlicna s sadno torto z jagodami ali kot jaffa varianta s pomarancami. Potem maline so tudi super opcija.

Drugace je pa tudi sama krema okej, samo jaz sem brez vsega naredila samo enkrat. Da se konbinirati tudi z aromo ce imas. Jaz sem enkrat uporabila pomarancno, pa je bilo zelo dobro. Samo ne vem ce jih se prodajajo. V lidlu jih imajo okoli bozica. Sicer pa naj bo vsaj po vaniliji okusa, kot naredijo americani. Jaz bi dodala ali notranjost stroka vanilije nekje na polovici mesanja ko je krema se mlacna ali dva paketa dr oetker bourbon vanilijevega sladkorja ali aromo, ki je zal slaba. Vsaj te ki se dobijo pri nas. Razen maxi ima nekaj dragega na polici.

Za pošiljanje mnenj je potreben vpis ali prijava!

Forumi (vroče teme)

Kaj jutri za kosilo?johana
malo za hecmišzmoke
Kaj danes za zajtrkMajda Marianne
MOJ vrtmalaga
Ločevanje živil 90. dni - 5. deldočka

Video recepti

Pošlji prijatelju
Ocenite recept
Ocene recepta
Zraven tekne
Vinski kotiček
Naročeni ste na nova mnenja
Ko bo nekdo napisal novo mnenje k temu receptu, boste o tem dobili e-mail obvestilo (le enkrat, dokler ne odprete spet tega recepta). Na naročanje se lahko odjavite na samem receptu ali pa iz beležke.